Aj svadbu môžeme nechať na profesionála

Zorganizovať svadbu je pomerne náročná záležitosť. Ak chcete všetky starosti prenechať niekomu inému, rada je pomerne jednoduchá – najmite si svadobného koordinátora.

Potrebujem vôbec pomoc?

Ak premýšľate, koho požiadate o pomoc s prípravou svadby, najprv si ujasnite, akú veľkú svadbu budete mať a s čím všetkým potrebujete vypomôcť. Ak príde na svadbu desať ľudí vrátane snúbencov a svedkov, je zbytočné ju koordinovať. Ak plánujete svadbu pre dvesto ľudí na zámku s večernou zábavou a ohňostrojom, bude asi lepšie niekoho osloviť.

Brat alebo profesionál?

Oslovený priateľ – pomocník môže byť nadmieru kreatívny a spoľahlivý, ale vo „svadobnom svete“ sa asi bežne nepohybuje. Nemusí mať tip na dobrý svadobný salón, na šikovnú kvetinárku a ani nemusí vedieť, na ktorom zámku vás zosobášia alebo kde je prípadne možné zariadiť svadbu pod vodou.

Svadobný koordinátor ušetrí čas práve preto, že pozná prostredie. Vyberať služby len na internete nie je spoľahlivé. Služieb je nepreberné množstvo a vy neviete, čo je najlepšie, cenovo najdostupnejšie a kto je naozaj spoľahlivý.

Čo všetko za mňa urobí koordinátor?

Odpoveď je úplne jednoduchá. Všetko. Od šiat, termínu na matrike, prsteňov, pozvania hostí až po zabezpečenie vizážistu, živej hudby, stráženie detí, napríklad i zaobstaranie holubíc. Nevesta si len vyskúša šaty a zájde si vybrať kytice.

Príprava svadby tak pre budúcich manželov predstavuje iba dve stretnutia, na ktorých sa okrem šiat a kytice vyriešia všetky želania. Usporiadanie väčšej svadby zaberie minimálne 300 hodín čistého času, čo je pri dnešnom pracovnom nasadení pre snúbencov takmer nemožné. Koordinátora môžete mať aj priamo na vašej veselici, ktorý na všetko dohliada.

Čo všetko vo svadobný deň koordinátor urobí?

Samozrejme, záleží na tom, čo od neho požadujete. Môžete ho požiadať, aby s vami bol od ranného obliekania až po polnočný ohňostroj. Musí sa objaviť všade, kde treba niečo doladiť, zariadiť či zabezpečiť. Privezie tortu, skontroluje kvetinovú výzdobu, skontroluje miesto obradu, zabezpečí catering, usadí hostí, postráži parkovanie, postará sa o dopravu na obrad i hostinu, dohliadne na hudbu. Po skončení obradu pripraví fotografovanie, medzitým zabaví hostí, skoordinuje svadobnú hostinu, pripraví priestor na tanečnú zábavu, zabezpečí ozvučenie pre hudobníkov. Jednoducho, postará sa úplne o všetko.

S akým predstihom si koordinátora zabezpečiť?

Ak chcete požiadať o pomoc profesionálnu agentúru, príďte čo najskôr. Ostane vám viac času na zariaďovanie a nebudete podliehať stresu. Čím neskôr partneri prídu, tým je aj menšia šanca výberu. Matriky už nemajú voľné termíny, šaty sú popožičiavané a termíny na zámkoch obsadené.

Hraničný termín, kedy zájsť do agentúry, sú dva mesiace dopredu.

Čo si premyslieť pred stretnutím

Termín svadby

Miesto obradu a miesto hostiny

Počet hostí

Rozpočet

Budú hostia na mieste spať?

Ostatné náležitosti s vami už vyrieši koordinátor.

Snúbenci by mali mať rezervovaný aj termín na matrike. V januári a februári sa totiž bežne obsadzujú všetky termíny na máj, jún, júl. Samozrejme, ak sa chystajú vziať o rok, zaregistruje ich na matrike koordinátor.

Koľko ma to bude stáť?

V Slovenskej republike vás koordinátor vyjde v priemere asi na 5 000 až 15 000 Sk/165,97 až 497,91 €. Samozrejme, cena môže stúpnuť v závislosti od toho, koľko hostí budete pozývať, aká je príprava svadby náročná a aké máte požiadavky.

Ako si vybrať správneho koordinátora?
Popýtajte sa vo svojom okolí, možno už niekto má s koordinátorom dobrú skúsenosť. Ak nie, prehľadajte internet. Dohodnite si stretnutie a dajte na svoj dojem. Koordinátor s vami bude pripravovať svadbu od registrácie termínu na matrike až po odprevádzanie posledného svadobného hosťa, takže si ho vyberte starostlivo.

Snaha dobrého koordinátora je, aby ľudia na svadbu radi spomínali. Je to deň iba pre nevestu a ženícha. Ten deň má patriť len im.Všetok stres by sa preto mal presunúť na usporiadateľa.

16.6.2010 8:15| autor: Michaela Mazancová
Viac o téme: stres

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist