Cumlíky – áno či nie?

Jednoznačná odpoveď, či je cumlík deťom prospešný, alebo či im, naopak, škodí, neexistuje.
Predchodca dnešného cumlíka, sladký cumeľ, používala vraj na utíšenie svojho syna už matka malého Ježiška.

Existuje viacero argumentov v prospech aj neprospech používania cumlíka. Tým najzásadnejším je, že dieťa, ktoré je zvyknuté na matkin prsník, je týmto spôsobom akoby „oklamané“ a zostáva pokojné. Cumlík vraj znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Naopak, deti, ktoré používajú cumlík nepretržite, sa údajne rýchlejšie odstavujú.
Ak sa nakoniec rozhodnete pre cumlík, dbajte, aby bol vyrobený zo zdravotne neškodného materiálu. Nesmie obsahovať žiadne neprípustné chemikálie alebo farbivá. Mal by byť, samozrejme, udržiavaný v maximálnej čistote. Preto sa cumlíky vyvárajú horúcou vodou.

Typy cumlíkov

Súčasný trh ponúka dva typy detských cumlíkov vyrobených z prírodných materiálov – latexové a silikónové. „Dieťa si väčšinou samo vyberie, ktorý materiál mu chutí viac,“ hovorí predavačka Eva zo špecializovanej predajne Mothercare. „Niektoré mamičky však tvrdia, že ich bábätku najviac chutí vlastný prst,“ usmieva sa. Veľkosť cumlíka sa riadi vekom bábätka. Je možné kúpiť cumlíky určené deťom vo veku do pol roka a od pol roka do osemnástich mesiacov.
Takzvané ortodontické cumlíky sú lepšie prispôsobené tvaru ďasien a podnebia dieťaťa. Cumlík by mal mať odvzdušňovaciu dierku zabraňujúcu jeho deformácii. Väčšina z nich má dierku aj v plastovom chránidle. Jej cieľom je zabezpečiť, aby sa cumlík neprisal k ústočkám bábätka tak, že by mu spôsoboval podráždenie alebo otlaky.

Fosforeskujúci cumlík

Ďalšia účelná pomôcka, ktorú možno oceníte aj vy, je cumlík na noc. Tvarom ani chuťou sa isto nelíši od svojho „denného“ vzoru, je však na ňom jedna dômyselná úprava. Jeho krúžok je vyrobený z materiálu, ktorý v tme fosforeskuje, a vy tak môžete už z diaľky zistiť, či má dieťa cumlík v ústočkách, alebo ho práve vypľulo. Ak dieťa plače preto, že dieťaťu cumlík vypadol, ľahko ho nájdete práve podľa svietiaceho krúžku.

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako odučiť dieťa od cumlíka?
Čo potrebujete pre bábätko? Mamičky radia
Kŕmenie z fľaše

8.9.2010 7:58| autor: Kateřina Bártová
Viac o téme: cumlíkdieťamatka

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist