Dlhý vzťah kontra šťastné manželstvo?

Napriek tomu, že sa stále viac ľudí obáva oficiálnych záväzkov, svadobné obrady sa, našťastie, stále konajú. Ľudia však do zväzku manželského vstupujú pod vplyvom rôznych okolností. Niektorí uvážene po predchádzajúcom dlhoročnom spolužití, iní zľahka a hoci len po mesačnej známosti.

Podoba svadby a pocity z nej môžu byť v takýchto prípadoch úplne odlišné. Skúste si to predstaviť. Vaše srdce náhle vzplanie, a pritom to mal byť len bežný nákup vo večierke. Lenže pred vami v rade stála ona, prípadne on a vy ste jednoznačne pochopili, že toto je človek, s ktorým chcete stráviť celý život. Po troch vášnivých nociach vám neúprosná milenecká logika znovu nastaví zrkadlo. Keď je to totiž tá pravá alebo ten pravý, prečo sa nevziať a nestráviť spolu celý život, ktorý bude evidentne taký istý úžasný ako uplynulé tri dni?

Rýchlosvadba

Svadobný obrad je trochu hektický, ale o to spontánnejší a prirodzenejší. Atmosféra je plná očakávania a prísľubov a napriek tomu, že si niektorí hostia šepkajú, že „toto predsa nemôže vydržať“, cesty osudu sú nevyspytateľné a vydržať to, samozrejme, môže. Príbuzní oboch rodín sa až teraz navzájom nesmelo zoznamujú a snažia sa odhadnúť, či si vôbec budú aspoň trochu rozumieť. Novomanželia sa tešia do postele.

Svadba zo zotrvačnosti

V ostrom kontraste s rýchlosvadbou je svadba plánovaná dlho dopredu, po rokoch spoločného spolužitia, na ktorú sa tešia celé rodiny a zástupy príbuzných, pretože „tí naši dvaja sa konečne berú“! Obrad aj oslava sa nesú v slávnostnej a uvoľnenej atmosfére a úsmevy ženícha a nevesty sú pokojné a zhovievavé, akoby chceli svojmu okoliu nenápadne oznámiť, že toto vlastne až tak veľa neznamená, patríme k sebe už dávno a jednoducho sme sa rozhodli spečatiť náš zväzok úradne.

Takémuto páru hostia väčšinou prorokujú šťastnú budúcnosť. Oslava pripomína posedenie starých známych, pretože členovia oboch rodín sa navzájom už dávno poznajú.

Čo je dobré?

O to väčšie býva potom precitnutie po rokoch. Z odborného hľadiska platí, že je úplne jedno, ako dlho spolu novomanželia pred svadbou žili v spoločnej domácnosti, ako dlho sa poznali a ako dlho plánovali svoju krásnu a šťastnú budúcnosť. S využitím princípu pravdepodobnosti môžeme pokojne skonštatovať, že niekomu to jednoducho vyjde a niekomu nie. Dôležitejšie z hľadiska funkčnosti manželstva sú iné faktory – osobnosti oboch manželov, vzory a skúsenosti z predchádzajúcej rodiny, zrelosť a zodpovednosť, pocity spokojnosti v iných oblastiach života, dobrá sociálna sieť, atď.

Manželská kríza

Poradcovia v oblasti partnerských vzťahov tvrdia, že ľudia v manželstve takmer vždy prejdú dvoma zásadnejšími vývojovými krízami. Svadba je totiž opätovným štartovacím výstrelom na dráhe spoločného života, je rituálom a predelom spúšťajúcim mechanizmy, vedomé i vedomím nepostrehnuteľné, ktoré sa pri spoločnom bývaní nenaštartujú.

Čítajte tiež:

Prvá vývojová kríza sa objavuje približne medzi tretím a siedmym rokom trvania manželstva a v priaznivom prípade trvá údajne asi rok. Príčiny nemusia byť vôbec zjavné. Zo vzťahu sa jednoducho vytráca romantika, zamilovanosť, počiatočné odhodlanie poľavuje a sľuby vkladané do manželstva sa veľakrát ukazujú nereálne.

Druhá vývojová kríza sa údajne objavuje medzi sedemnástym až dvadsiatym rokom manželstva a je menej hlboká. Tej sa však viac ako polovica oddaných párov vôbec nedočká, pretože tak dlho u nás ľudia pod čepcom zvyčajne nevydržia. Ak áno, potom platí, že na tejto kríze sa už podieľa viacero faktorov, napríklad strata výkonnosti, obavy, somatické problémy, deti odchádzajúce z domova, atď. Tieto faktory zvyčajne vedú k tomu, že kríza môže pretrvávať aj niekoľko rokov. Vzhľadom na spoločne prežívanú minulosť sa však ľudia po toľkých rokoch manželstva rozvádzajú len málokedy.

Je to len naša vec

Zodpovedne môžeme skonštatovať, že je každého osobnou vecou kedy, ako a koho si vezme. Je naivné očakávať, že ak poznáme niekoho dlhšie, bude naše manželstvo šťastnejšie. Rovnako je riskantné skočiť do legitímneho vzťahu rovnými nohami a až potom zisťovať, koho sme si to vlastne vzali. Nech už sú naše dôvody vstupu do manželstva akékoľvek, mali by sme za svoje rozhodnutie niesť zodpovednosť. Ak by sme si túto skutočnosť uvedomovali včas, k mnohým rozhodnutiam by zrejme ani nedošlo.

15.9.2017 2:50| autor: Adam Suchý
Viac o téme: detipartner

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist