Ako vybrať najvhodnejší kočík?

Na najčastejšie otázky odpovedá Michal Štefanič, majiteľ obchodu pre deti.

Aký kočík vybrať, keď sa mi má narodiť letné či, naopak, zimné bábätko?
Voľba je v podstate zhodná. Kočíky, ktoré predávame, sú určené deťom od narodenia do dvoch a pol až troch rokov. Sú to dnes veľmi obľúbené kombinácie, keď sa na podvozku menia vaničky a sedačky. Nánožník a ďalšie doplnky bude mamička potrebovať pri letnom i zimnom bábätku. Dieťa, ktoré sa narodí okolo Vianoc, má v letných mesiacoch výhodu, že už bude väčšie. Pekne zaplní vaničku a bude mať pocit bezpečia. U letných bábätiek uvažujte o väčšej vaničke.

Aké by malo byť lôžko vo vaničke? Z akého materiálu?
Celá vanička by mala byť dostatočne priestranná a zároveň pevná, aby dieťa chránila. Takisto dno. Kvalitné a pevné, aby sa stalo oporou pre chrbticu bábätka. Určite teda pre novorodenca nekupujte športiaky, ale skutočne kvalitný podvozok s hlbokou vaničkou. Uvedomme si, že bábätko v prvých mesiacoch strávi spánkom väčšinu života. Spodok lôžka volíme rozhodne z tvrdého materiálu, nasledovať by mala termoizolácia a kvalitné matrace.


Niektoré vaničky umožňujú zatvárať či otvárať vetracie kanáliky, ktoré sú súčasťou termoizolačnej vrstvy – v lete vaničku vetrajú, v zime sa uzavrú a dieťa chránia pred zimou. Existujú aj matrace, ktoré majú „dýchacie kanáliky“ na mieste, kde má bábätko hlavičku. Keby sa samovoľne pretočilo alebo pritislo noštekom k matracu, bude mať prísun vzduchu a nemôže sa zadusiť. Pre skôr narodené alebo nejako oslabené deti sa kočíky s pevnou vaničkou môžu pre väčšie bezpečie vybaviť monitorom dychu, ktorý sa vkladá medzi matrac a dno vaničky.

Kočíky pre dvojičky sú buď s vaničkami za sebou, alebo vedľa seba. Aké výhody týchto polôh vidíte?
Za sebou dve vaničky umiestnite na podvozok iba veľmi ťažko. Výhoda je jednoznačná – mamička s kočíkom lepšie prejde aj užšími dverami, čo môže byť niekedy s kočíkom pre dvojičky problém. Na druhej strane je takýto kočík dlhší, preto sa s ním zložitejšie manipuluje. Jednoznačnú výhodu vaničiek za sebou vidím v tom, že sa na podvozok dajú zároveň nasadiť dve autosedačky, čo pri podvozku pre deti vedľa seba nie je možné.

Aká cena kočíka by už mala zákazníkov zaraziť?
Musíme si povedať dve veci: hovoríme o novom kočíku a po druhé, čo vlastne kočík je. Detský kočík sa skladá z podvozku (zvyčajne športového) a hlbokej vaničky, niekedy i v trojkombinácii s autosedačkou. Záleží, samozrejme, aj na tom, aké doplnky sú v základnej cene a aké sa dajú dokúpiť. Jednoznačne pod desaťtisíc by cena nemala ísť. My predávame najlacnejšie kombinácie ľahko nad desaťtisíc, s autosedačkou sa ceny pohybujú okolo 14-tisíc. Lacnejšie kočíky sú už podozrivé.

Paradoxne, viac si nekvalitným kočíkom ublíži mamička, ak sa jej bude s ním zle chodiť a manipulovať. Dieťaťu sa nemusí nič stať – samozrejme, ak kúpite stabilný kočík bez defektov. Ale neodporúčal by som šetriť. Lacné kočíky sa navyše často kazia.

Plastové alebo nafukovacie kolieska?
Výhoda plastových koliesok je jediná – ich hmotnosť. Je nižšia, a tým je nižšia aj hmotnosť kočíka. Existujú dokonca plastové kolieska, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako nafukovacie, ale nižšiu hmotnosť (nie je to priamo plast, ale polyuretán v kombinácii s gumou). Plastové kolieska nie sú také pružné, všetko „zoberú“ tlmiče. Nafukovacie kolieska majú lepšie jazdné vlastnosti z každého hľadiska – majú väčší priemer (cca 30 cm), širší záber v kontakte s terénom, takže sa nezabárajú do bahna, piesku a pod.

Lepšie tlmia aj nerovnosti terénu, a tak je jazda pre bábätko komfortnejšia. Môžeme použiť porovnanie horského bicykla s obyčajným – na horskom bicykli môžete ísť kamkoľvek. Obyčajný už má v teréne problémy.

Na Babywebe tiež nájdete:

Databáza nebezpečných výrobkov
Klokanky, babyvaky, nosiče
S novorodencom vonku

12.8.2010 10:09| autor: Regina Rothová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist