Ako vybrať slnečné okuliare

Módni návrhári sa každoročne predháňajú, s akými výstrelkami, novými tvarmi, farbami rámov a skiel prídu na trh. Viac ako dizajn je však dôležité, ako slnečné okuliare po celý rok ochránia váš zrak, predovšetkým v rizikových obdobiach a na rizikových miestach – v lete, pri mori, pri lyžovaní na ľadovcoch a v ďalších extrémnych podmienkach.

Ultrafialové žiarenie preniká okom až na sietnicu a môže poškodzovať rôzne časti oka. Sietnicu síce čiastočne chráni vlastný pigment, ale to nestačí. Paradox je, že vo vyššom veku dokonca prenikanie UV klesá, takže ohrozenejšie sú deti a mladiství! Tí by si mali chrániť zrak veľmi dôkladne.

Čitajte tiež:

• Vitamíny a ďalšie „priateľské“ doplnky
• Schválené detskými lekármi*, skvelé pre vaše deti!

Ožiarená rohovka

Bolí, páli, reže, opuchnú viečka. Odpočívajte, oči dôkladne skryte do temnoty tmavých skiel. Fungujú aj chladivé očné kvapky a masti. Keď sa situácia do troch dní nezlepší, navštívte lekára! Na čo sa zamerať pri výbere okuliarov
1. Svetelná priepustnosť: UV filter by dnes mal byť na kvalitných okuliaroch samozrejmosťou – označenie CE svedčí o tom, že okuliare spĺňajú normy Európskej únie. Naznačí vám, aké množstvo lúčov sa vám dostane do očí.
Existuje celkom päť stupňov svetelnej priepustnosti, vyberajte podľa potreby:
0 bezfarebný, priepustnosť je 80 – 100 %
1 svetlý, priepustnosť 43 – 80 %
2 stredne tmavý, priepustnosť 18 – 43 %
3 tmavý, priepustnosť len 8 – 18 %
a 4 veľmi tmavý, iba s 3 – 8 % priepustnosťou je vhodný do hôr a k moru, nie však za volant.
2. Využitie
Športujete? Potom budete potrebovať model so špeciálnymi vychytávkami, ako je vetranie, úpravy proti zahmlievaniu, nerozbitný materiál. Výrobcovia okuliarov dnes vedia všetko.
Na bežné nosenie po meste alebo na pláž tieto špeciality nevyužijete.

3. Pohodlie
Rám by mal byť nielen pekný a lahodiť tvaru tváre, ale aj sedieť. Pri predklone nesmú okuliare padať ani kĺzať, tlačiť, musia chrániť zrak spredu i z bokov. Voľte acetátové materiály, pretože sú ľahké, netlačia a v porovnaní s kovovými nevyvolávajú nechcené alergické reakcie.

4. Miesto nákupu
Rozhodne by to mali byť kvalitné obchody, kde poradí skutočný odborník. Navyše si môžete dať vyšetriť zrak. Rozhodne nekupujte na trhovisku, kde nájdete iba plastové napodobeniny, ktoré nielenže neochránia zrak, ale ešte vám aj čoskoro prasknú.

5. Vyhnite sa extrémom
Na denné nosenie sú vhodné sklá v hnedej, zelenej a sivej farbe. Nimi totiž vidíte takmer originálne farby. Módne výstrelky typu ružová, oranžová a červená sú nebezpečné, majú negatívny vplyv na sietnicu.
Rozhodne nešoférujte v modrých sklách! Znižujú vnímanie kontrastov!

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako sa starať o bábätko v lete?
Bábätko v lete
Aby sme sa neprehriali

4.7.2011 1:48| autor: Regina Rothová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist