Nebezpečná listerióza

Nedávno sa opäť vyskytli prípady choroby zvanej listerióza. Najmä tehotné ženy by si mali dať pozor na toto pomerne vzácne, ale nebezpečné ochorenie, ktoré môže byť veľkou hrozbou pre ich dieťa. Ohrození sú aj starší ľudia a osoby so zníženou imunitou. Väčšinou sa vyskytuje ako ojedinelé ochorenie, ale môže spôsobiť aj epidémiu.

Listerióza – čo to je?

Listerióza je závažné infekčné ochorenie spôsobené parazitujúcou baktériou Listeria monocytogenes, ktorá dokáže dlhodobo prežívať najmä v pôde a odpadovej vode a dobre sa množí aj v chladnom prostredí. Prenášajú ju zvieratá (ovce, dobytok a hlodavce) i ľudia a u jedincov s dobrou imunitou sa nemusí nijako prejavovať. Všetky nakazené osoby a zvieratá vylučujú baktérie v telových sekrétoch a výkaloch, a to až niekoľko mesiacov mesiacov.

Najohrozenejšie sú tehotné ženy a novorodenci

U žien v druhom stave je pravdepodobnosť nákazy dvadsaťkrát vyššia a tie tvoria väčšinu všetkých známych prípadov listeriózy. Dieťa v maternici sa môže nakaziť cez placentu alebo pri pôrode, keď je v styku s pošvovými sekrétmi matky. Problém s listeriózou spočíva v tom, že u ženy sa choroba prejavuje len ako ľahká chrípka, pretože sa nákaza sústredí na maternicu a plod: tehotenstvo sa môže skončiť potratom alebo predčasným pôrodom. Novorodenci v 30 až 50 % umierajú. Bábätká sa môžu nakaziť aj na novorodeneckom oddelení až po pôrode.

Ochorenie sa prejavuje celkovým zápalom, horúčkou, problémami s dýchaním a so zápalom mozgových blán. K smrti v tomto prípade dochádza takisto často, a to v 20 až 30 % prípadov. Ak sa novorodenec vylieči, môže naďalej trpieť vodnatením mozgu alebo mentálnym postihnutím.

Listerióza je nebezpečná i pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, u ktorých sa najčastejšie prejavuje ako zápal mozgu a mozgových blán. Ohrození sú ľudia nad 60 rokov, onkologickí pacienti, HIV pozitívni, ľudia s ochorením obličiek, diabetici, pacienti po transplantáciách a ľudia užívajúci glukokortikoidy. Zdraví dospelí a deti ochorejú na listeriózu len vzácne a podoba ochorenia je veľmi mierna.

Odkiaľ sa choroba berie

Na človeka sa listerióza prenáša najmä požitím surových alebo nakazených potravín. Medzi rizikové potraviny patrí najmä surové mäso, údeniny, paštéty, nedostatočne tepelne spracované pokrmy, mliečne výrobky, mäkké syry, zle umytá zelenina, ohrievané pokrmy, výrobky z lahôdkarstva. Baktérie sa dobre množia pomaly, ale isto aj v chladničke! Odporúčame v chladničke nič príliš dlho neskladovať.

Zničenie baktérie

Baktériu ničí pasterizácia a var, a, naopak, zostáva prítomná v tých živočíšnych produktoch, ktoré neprešli dostatočnou tepelnou úpravou.

Ako sa listerióze vyhnete:

  • dôkladne tepelne spracovávajte surové potraviny z hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa;
  • surovú zeleninu pred konzumáciou dôkladne umývajte;
  • surové mäso skladujte oddelene od už pripravených uvarených potravín;
  • dôkladne si umývajte ruky, umývajte nože a nástroje používané na porciovanie surových potravín (mäso, zelenina…);
  • na surové mäso používajte zvláštnu doštičku;
  • nekonzumujte nepasterizované mlieko a potraviny z nej pripravené: vyvarujte sa mäkkých syrov (typy niva, camembert, atď…). Tvrdé syry a syry, ktoré prešli tepelnou úpravou, väčšinou nepredstavujú veľké riziko;
  • pre istotu sa vyhýbajte najmä šalátom z lahôdkarstva.

Listerióza se môže prejavovať niekoľkými odlišnými spôsobmi:

  • Črevné problémy: predtým u zdravých, netehotných dospelých sa listerióza objavuje do 24 hodín po požití veľkého množstva baktérií a trvá asi 2 dni. Prejavuje sa horúčkou, vodnatou hnačkou, nevoľnosťou, môžu sa objaviť bolesti hlavy, kĺbov a svalov. Z čriev sa nešíri ďalej.
  • Napadnutá krv (bakteriémia): prejavuje sa ako akútne horúčkovité ochorenie sprevádzané bolesťami svalov, kĺbov, hlavy a chrbta, môžu sa opäť objaviť hnačky alebo nevoľnosť. Pri ďalšom oslabení imunitného systému môže viesť k zápalu mozgu.
  • Zápal mozgu (encefalitída): táto vážna forma listeriózy sa najčastejšie objavuje u novorodencov, starých osôb a osôb s oslabeným imunitným systémom. Prejavuje sa zmenami vedomia, kŕčmi, zmätenosťou a ďalšími nervovými príznakmi, v pokročilom štádiu kómou a často aj smrťou.

Liečba listeriózy

Proti listerióze neexistuje očkovanie, jedinou prevenciou je dôkladná tepelná úprava potravín a dodržiavanie hygienických opatrení. Lieči sa antibiotikami. Keď sa listerióza objaví u tehotnej ženy, možno ihneď podaním antibiotík väčšinou zabrániť nákaze plodu. Niekedy sa však ani v prípade okamžitej liečby nedá úmrtie plodu vylúčiť.

Zdroje:
www.khsbrno.cz
http://cs.wikipedia.org
http://www.vareni.cz/trendy/listerioza/

14.7.2010 9:45| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist