Úmrtie partnera

Strata životného partnera je vždy bolestivá a traumatizujúca. Najvážnejšia je táto situácia pre opusteného partnera s dieťaťom do dvoch rokov veku.

Pri strate otca dieťaťa sa ocitá vo veľmi zložitej situácii. Navyše, ak je na materskej dovolenke, je od partnera veľmi závislá, a to nie iba finančne. Na výchovu dieťatka eventuálne i ďalších detí zostáva sama a musí plniť úlohu oboch rodičov.
Prepadá ju pocit bezmocnosti a niekedy i nereálna zlosť na partnera za to, že ju opustil. Prenasledujú ju myšlienky, či nemohla smrti partnera zabrániť, trápi sa neopodstatneným pocitom viny. Pocit straty životnej opory a istoty môže byť veľmi bolestný a môže viesť až k psychiatrickému zrúteniu matky dieťaťa.

Ak zomrie matka dieťaťa, zvlášť novorodenca, je to zas náročná situácia pre otca. Aj on musí zastávať dvojitú úlohu opatrovateľa i živiteľa. Starať sa o malé dieťa je pre neho ťažšie než pre matku, najmä ak sa musí postarať o ostatné „ženské činnosti“ v domácnosti.

Trúchlime spolu

Zvlášť komplikovanou úlohou je informovať dieťa o ťažkej a závažnej chorobe druhého rodiča či o jeho úmrtí. V období, keď sa opustený nevyrovnal s traumatizujúcou stratou, väčšinou nedokáže byť alebo len veľmi ťažko oporou dieťaťu v jeho smútku. Dieťa i rodič sú stratou zasiahnutí, a pretože sa snažia ďalších členov rodiny chrániť, o svojom smútku nehovoria. V rodine potom trúchli každý sám za seba a o tom, čo sa stalo, sa bojí hovoriť. Zo strachu, aby druhému nepripomínal nepríjemnú stratu.

Je dobré, aby členovia rodiny spolu o udalostiach komunikovali a spoločne si odtrúchlili stratu blízkeho človeka a zistili, že so svojím smútkom nie sú sami.

Dvojitá strata

Vo väčšine prípadov sa odporúča včasná a odborná pomoc pre opusteného rodiča a eventuálne i staršie deti v rodine tak, aby sa predišlo prípadným psychickým následkom. Tie môžu byť i nevratné. Niekedy stačí niekoľko stretnutí s psychoterapeutom formou krízovej intervencie. Ak je situácia a reakcia rodiča či dieťaťa na stratu zložitejšia, je vhodné vyhľadať dlhodobú psychoterapeutickú pomoc.

Ak v živote rodiča dôjde k dvojitej traume, to znamená, že už v minulosti zažil veľmi bolestnú, traumatickú a náhlu stratu blízkej osoby, táto trauma sa pri strate ďalšej kľúčovej osoby oživuje a on tak prežíva obe straty (súčasnú i minulú) naraz. V tomto prípade je odborná pomoc nutná, lebo môže viesť k závažnému zasiahnutiu psychickej integrity jedinca.

12.5.2009 4:24| autor: Jana Schmidtová
Viac o téme: detidieťamatkamatky

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist