31. týždeň tehotenstva: Vývoj plodu a tehotenské zmeny

Dieťatko reaguje pohybom na zvukové podnety. Väčšinu času prespí a keď bdie, má otvorené oči. Priberáte na hmotnosti a bruško vás už obmedzuje pri väčšine činností.

Ako rastie vaše dieťatko

Hmotnosť dieťaťa naďalej stúpa. Od temena po zadoček teraz meria asi 28 cm a váži cez 1,5 kg. Má otvorené oči, zatvára ich, iba keď ide spať. Väčšinu spánku tvorí aktívny spánok, pri ktorom sa dieťa nepatrne hýbe a jeho pulzová frekvencia sa zrýchľuje. Jeho dúhovka je teraz tmavo modrá. Skutočnú farbu získa až niekoľko týždňov po pôrode, pretože pigment k dotvoreniu potrebuje svetlo. Väčšina detí bielej farby pleti sa rodí s očkami modrej alebo sivej farby. Zrenice sa rozširujú a sťahujú v závislosti na tom, koľko červenkastého svetla preniká cez kožu do maternice. V pľúcach sa tvorí bielkovina surfaktant, ktorá pomáha rozvinúť pľúca po pôrode. Jej prítomnosť zvyšuje šancu na prežitie predčasne narodených detí.

PRE VÁS: plud2.jpgKaždý týždeň emailom informácie o vašom bábätku a tehotenstve CHCEM DOSTÁVAŤ

Čo sa deje s vami?

Možno máte pocit, že ste roztržitá a viac zabúdate. Je to úplne prirodzené, váš mozog sa teraz zaoberá inými podnetmi ako napríklad nákupným zoznamom. Začínate sa psychicky pripravovať na pôrod. Začnite rozmýšľať nad tým, ako bude prebiehať a kto bude pri ňom prítomný. Strach z pôrodu je prirodzený, ale majte ho pod kontrolou. Ako si s ním poradiť? Možností je veľa, nebojte sa prebrať vaše pocity hoci aj s odborníkom.

Tip pre mamu

Vyššia cirkulácia krvi v tele vám môže spôsobovať nepríjemné návaly tepla. V zime to nemusí predstavovať problém, ale v lete to môže byť veľmi nepríjemné. Viete, ako na letné horúčavy v tehotenstve? Nezabudnite sa ochladzovať (s rozumom) a uprednostnite oblečenie z prírodných materiálov.

Na Babywebe tiež nájdete:

Otec je v tom tiež

V treťom trimestri budete potrebný viac ako kedykoľvek predtým. Možno ste si všimli, že budúca mamička sa čím ďalej tým častejšie sťažuje na čoraz väčšie nepohodlie spojené s oťažievajúcim bruškom. Vypočujte si ju s nepredstieraným záujmom. Viete, ako ju zbaviť strachu z pôrodu? Buďte tu len pre ňu, neprehliadajte jej potreby. Nájdite si každý večer čas, prisadnite si k nej na gauč a pohladkajte jej bruško. Ponúknite jej masáž šije. Všetko, čo urobíte pre ňu, robíte aj pre vaše dieťa. Vklad na účte menom rodičovstvo sa vám zväčšuje!

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist