Komplikácie pri IVF

Od začiatkov IVF v 80. rokoch minulého storočia sa cesta IVF výrazne zjednodušila. Prvé IVF sa realizovali odberom vajíčok počas operácie, kedy sa otváralo bruško. Takisto vkladanie embrya bolo komplikovanejšie, jednak sa vkladalo do maternice alebo vajíčkovodu. Aj keď je dnešný IVF proces relatívne jednoduchý, môžu sa pri ňom vyskytovať nežiaduce účinky alebo komplikácie.

Aplikácia stimulačných injekcií

Na dozretie viacerých vajíčok pri IVF si žena aplikuje injekcie, najčastejšie podkožne. Bohužiaľ, tieto lieky nie sú v tabletovej forme, lebo sa rozkladajú v tráviacom trakte. Pri pichaní injekcie sa môže vyskytnúť hematóm − modrina pri napichnutí cievy, alebo pri „špinavom“ pichnutí môže vzniknúť miestny zápal kože a podkožia.

„Modrinky sú relatívne časté, zápalovú reakciu pri aplikácii som ešte nevidel, pacientky si dávajú pozor na čistotu pichania,“ hovorí MUDr. Peter Krajkovič z martinského sanatória. Stimuláciou vaječníkov sa v tele zvyšuje hladina ženských hormónov, estrogénov, ktoré vplývajú jednak na telesné zmeny, jednak na psychiku ženy. Častý je výtok z pošvy, spôsobený prekrvením rodidiel. Tento výtok netreba preliečovať antibiotikami.

Napätie a zväčšenie prsníkov aj o číslo viac je takisto bežné pri tejto liečbe. Niektoré ženy veľmi dobre psychicky znášajú stimuláciu a najradšej by si pichali injekcie ďalej, u iných sa môže vyskytovať nervozita, stav akoby predmenštruačného napätia, zvýšená dráždivosť. So zväčšením objemu vaječníkov súvisí aj pocit plnšieho bruška, tlaku v podbrušku.

Odber vajíčok

Odber vajíčok sa dnes štandardne vykonáva ihlou cez pošvu pod kontrolou ultrazvuku. Vo väčšine pracovísk je odber v celkovej anestézii, niekde ho robia v lokálnej alebo bez anestézy. Pri odbere vajíčok sa prepichne stena pošvy, ihla sa dostane do brušnej dutiny a napichne sa vaječník.

Po odsatí vajíčok sa rovnako napichne vaječník na druhej strane. Odber vajíčok je komplikovanejší po predchádzajúcich operáciách, pri masívnych zrastoch v malej panve, pri rozsiahlej endometrióze. Po odbere vajíčok žena môže slabo špiniť až krvácať, krvácanie ustupuje do 2 dní a je úplne normálne, netreba sa zľaknúť. Pobolievanie podbruška v deň odberu a nasledujúci deň sa takisto vyskytuje. Asi v 20 % odberov podľa skúseností martinského centra si bolesti vyžadujú analgetiká . Približne 1 až 2 % žien majú po odbere silné bolesti podbrušia, vyžadujúce už injekčné analgetiká.

Dnes sú už veľmi zriedkavé operačné komplikácie po odbere vajíčok, ku ktorým patrí krvácanie do brušnej dutiny z vaječníka, krvavý moč pri poranení močového mechúra alebo poranenie iných orgánov v malej panve. Veľmi raritné je takisto zanesenie infekcie z pošvy do vaječníka alebo brušnej dutiny.

Prečítajte si tiež:

 Vyšetrenie vajíčkovodov
 Skratky a termíny v asistovanej reprodukcii
 Cena umelého oplodnenia

Transfer embrya

Po pestovaní embryí sa embryo zavádza do dutiny maternice. Embryotransfer je väčšinou bezproblémový, nebolestivý a robí sa bez anestézie. U niektorých žien s úzkym kanálom krčka, atypickým priebehom kanála alebo po operáciách krčka maternice môže byť kanál krčka maternice zúžený a musí sa najskôr rozšíriť. Po trasfere embrya sa môže vyskytnúť veľmi slabé špinenie, ktoré je takisto úplne normálne. Pred transferom sa pár rozhoduje o počte transferovaných embryí. Momentálne sa prenáša jedno alebo dve kvalitné embryá. Je potrebné vedieť, že aj jedno zavedené embryo sa môže rozdeliť a môžu vzniknúť jednovaječné dvojičky.

„Mali sme už 2 tehotenstvá po prenose 2 embryí, kde sa embryo rozdelilo a tehotenstvo pokračovalo s trojičkami a takisto máme asi 6 jednovaječných dvojičiek po prenose 1 embrya. Čím viac plodov sa vyvíja v maternici, tým je tehotenstvo rizikovejšie, s častejšími komplikáciami, s predčasným narodením detí a častejšími následnými komplikáciami. Preto snahou IVF procesu je tehotenstvo s jedným, maximálne dvomi plodmi. Trojičky a štvoričky už možno považovať za komplikáciu IVF,“ dodáva doktor.

Hyperstimulačný syndróm

Najväčší strašiak lekárov pri IVF sa skrýva za skratkou OHSS – vaječníkový hyperstimulačný syndróm. Je to stav vyskytujúci sa iba pri stimulácii vaječníkov, kedy sa vaječníky výrazne zväčšia, uvoľňuje sa z nich a sliznice v brušku tekutina, ktorá sa hromadí v brušnej dutine. Malé množstvo tekutiny za maternicou je úplne normálne aj pri prirodzenom prasknutí vajíčka a takisto po odbere vajíčok. Zväčšujúce sa množstvo tekutiny tlačí na okolité orgány, objavuje sa výrazné nafúknutie bruška, častejšie močenie, pocit zlého trávenia, nespavosť.

Pri zhoršovaní sa tekutina dostáva aj do hrudnej dutiny a sťažuje dýchanie. Ľahký stupeň hyperstimulačného syndrómu odznieva sám, vážnejší si vyžaduje hospitalizáciu a sledovanie. Ak sa OHSS objaví pred prenosom embrya, preventívne sa prenos nerobí a embryá sa zamrazia. Po prenose embrya, pokiaľ žena neotehotnie, OHSS odznieva ľahko. V tehotenstve sa OHSS zhoršuje, lebo vyvíjajúce sa tehotenstvo produkuje tehotenský hormón, ktorý znova stimuluje vaječníky a zvyšuje množstvo tekutiny v brušnej dutine. Vyšší sklon k hyperstimulačnému syndrómu majú ženy mladšie ako 30 rokov a ženy s polycystickými vaječníkmi. Kontrolovanou a opatrnou stimuláciou vaječníkov najmä u rizikových žien sa dá tomuto syndrómu dobre predchádzať.

Na Babywebe tiež nájdete:

Neplodnosť a psychika
Neplodnosť je choroba
Ostatné vyšetrenia pri ženskej neplodnosti

23.4.2012 9:37| autor: Peter Krajkovič

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist