Sedmoro pre detské zúbky

Je to tu. Ubehlo sotva pol roka a vášmu dieťaťu sa prerezal prvý zúbok. Na čo by ste sa teda mali pripraviť?

Návšteva zubného lekára

Už v období prerezávania prvých zúbkov je návšteva zubára samozrejmosťou. Ten posúdi, či sa vyvíjajú tak, ako majú, ale predovšetkým dieťaťu ukáže, že sa niet čoho báť. Toto prvé vyšetrenie predovšetkým odbúra strach z bielych plášťov a cudzích prstov v ústočkách. Dieťa bude lepšie znášať prípadné neskoršie zákroky.

Ako často?

Preventívne prehliadky u detí by mali byť ako u dospelých, teda dvakrát do roka. Ak to bude častejšie, rozhodne nič nepokazíte.

Čistiť, čistiť, čistiť

O správnej technike čistenia detských zúbkov by vás mal informovať váš zubný lekár. Rovnako by vám mal odporučiť správnu zubnú kefku a pastu.
Čo však už nie je v možnostiach lekára, je kontrola dodržiavania hygienických návykov. Čistite svojmu dieťaťu zuby, hoci sa bude zlostiť. Jeho zdravie je dôležitejšie.

Cumlík iba pre deti

Mamičky sa často dopúšťajú veľkej chyby: oblizujú cumlík predtým, než ho vložia dieťaťu do ústočiek. STOP! Uvedomte si, že zubný kaz spôsobujú baktérie, ktoré týmto spôsobom naservírujete dieťaťu priamo do úst.

Po sladkom vyčistiť zuby

Túto radu ste iste počuli už mnohokrát, ale je skutočne veľmi dôležitá. Cukry v ústach zvyšujú množstvo baktérií v ústnej dutine a tak podporujú vznik zubného kazu. U detí je to oveľa markantnejšie, lebo prvé zúbky nepokrýva taká kvalitná a silná sklovina ako zuby trvalé.

Čítajte tiež:

Prerezaný zúbok

Úrazy v oblasti tváre sa u detí nezaobídu bez silných emócií, následky však nebývajú také závažné, ako sa mnohokrát na prvý pohľad zdá. Keď vaše dieťa spadne a vylomí si nejaký ten zúbok, dajte si tú námahu, zub nájdite, uschovajte vo vlhku (mlieko, do úst pod jazyk…) a ponáhľajte sa k zubárovi. Včasná replantácia (znovunasadenie zuba) je u detí väčšinou úspešná.

Keď zúbky padajú

Každý dočasný zub je naprogramovaný na to, aby vypadol v pravú chvíľu. Ak zub nebolí alebo nijako neprekáža, hoci sa kýve, nie je dôvod ho akýmkoľvek spôsobom vyberať. Keď sa zúbku nechce von, alebo sú s tým spojené nejaké komplikácie, neváhajte sa obrátiť na zubného lekára.

Strach zo zubára

Nestrašme dieťa zubárom. Sami dobre vieme, že strach zo zubára môže pretrvať do dospelosti.

19.2.2016 12:37| autor: Hana Kopišťová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist