Bezdetnosť – voľba i osud

V súčasnosti síce prežívame baby boom, ale pribúdajú aj bezdetné ženy. Rastie počet neplodných párov a aj žien, ktoré sa pre bezdetnosť rozhodli samy.

Väčšina žien vníma materstvo ako svoje životné poslanie. Keď sa im dlhodobo nedarí otehotnieť alebo donosiť zdravé dieťa, podliehajú silnému stresu. Má to vplyv na ich sebahodnotenie, objavujú sa u nich pocity menejcennosti spojené s depresiami, pocitom straty zmyslu života a celkovej prázdnoty. Bezdetnosť sa môže negatívne odraziť i v partnerskom živote. Môže byť zdrojom hádok, ovplyvňuje aj sexuálny život, ktorý sa sústredí iba na jedinú funkciu, počatie dieťaťa.

Materstvo ako posadnutosť

Časom sa potreba mať dieťa stáva posadnutosťou, ktorá sa môže prejaviť tak, že ženy spájajú celý svoj život (životosprávu, všetky voľné myšlienky, trávenie voľného času) len s týmto jediným cieľom.
Keď sa žena definitívne dozvie, že deti mať nebude, a jej materské pudy sú pomerne silné, býva pre ňu zvyčajne veľmi ťažké vyrovnať sa s touto skutočnosťou. Niektoré ženy sa s nepriazňou osudu vyrovnajú prostredníctvom adopcie alebo pestúnskej starostlivosti a pri troche šťastia sa premenia na spokojné matky.

Nový zmysel života

Keď žena či jej partner adopciu aj pestúnsku starostlivosť odmietajú, stoja pred ťažkou úlohou nájsť si nový zmysel života a zmeniť životný štýl. Niektoré sa s týmto faktom nevyrovnajú nikdy a na zvyšok života zatrpknú.
V extrémnych prípadoch potom tento stav môže prejsť až do choroby napríklad v podobe depresívnej poruchy. Iným ženám sa podarí nájsť nový zmysel života a zamerať sa na iné pozitívne stránky. Začnú napríklad cestovať po svete, ponoria sa do svojej práce alebo sa zúčastňujú na rôznych dobročinných akciách.

Dobrovoľná bezdetnosť

Pre bezdetnosť sa niekedy rozhodne dobrovoľne sama žena. Okolie, hlavne ostatné ženy, to často hodnotia negatívne. V tomto prípade treba vziať na vedomie, že ľudia majú na rodičovstvo rôzne predpoklady i podmienky a je dobre, že žena nepodľahla silnému tlaku spoločnosti, sama vycítila, že by nebola dobrou matkou, a preto radšej zvolila inú životnú cestu.

Nechcem dieťa

Ženy v tejto skupine možno rozdeliť do dvoch podskupín. Jedny sú tie, ktoré nemajú potrebu rodičovstva. Obvykle sa takto rozhodnú už veľmi skoro a podľa toho určujú svoju životnú dráhu. Druhá skupina zahŕňa ženy, ktorých potreba sebarealizácie v rodičovskej role je veľmi slabá a definitívne rozhodnutie odkladajú až do veku, keď už materstvo nie je možné realizovať.

Bezdetnosť? Nová výzva

Materstvo býva obvyklou súčasťou života ženy a zdrojom jeho naplnenia. Kvalitný život prínosný pre spoločnosť však možno prežiť aj bez detí. Ženy, ktoré si dobrovoľne nevybrali stráviť život bez detí, by mali brať túto nepriazeň osudu ako výzvu a skúsiť sa s ňou vyrovnať po svojom. Na svete existuje mnoho žien, ktorým sa to podarilo.

22.5.2009 12:42| autor: Petra Vondráčková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist