Tehotné ženy majú iné sny

„Vecičky pre bábätko som si nakúpila ešte skôr, ako mi lekár potvrdil, že som tehotná. Vedela som to zo svojich snov,“ usmieva sa tridsaťdvaročná Lenka. Zďaleka nie je jediná. Mnohé ženy priznávajú, že sny v tehotenstve sú jednoducho „iné“.

„Tehotenstvo a materstvo, to je pre väčšinu žien obrovská téma, pre niektoré dokonca najväčšia v ich živote. V podvedomí otvorí mnoho vecí, ktoré sme predtým vytesnili, a preto sa nám zdá, že sny v tehotenstve sú iné,“ vysvetľuje psychologička Mgr. Eva Hrončeková, ktorá sa zaoberá výkladom snov.

Sny v tehotenstve môžu byť iné, ale ani nemusia. „Každé tehotenstvo je samo osebe jedinečné. Matky si nejakým spôsobom priali či nepriali byť tehotné a my sme boli alebo vítaní, alebo nevítaní. A to deti vnímajú. To všetko máme vo svojej pamäti do tej chvíle, než si samy uvedomíme, že chceme tiež mať deti. A to je ten spúšťací mechanizmus, keď ženy v tehotenstve začínajú mať zvláštne sny,“ dodáva Eva Hrončeková.

Tehotenské sny

Počas tehotenstva sú sny napríklad živšie. Príčinou je zvýšená hladina progesterónu a veľmi časté budenie. Práve preto ženy upadajú veľmi ľahko do spánku REM, fázy, keď sa ľuďom sníva. Vďaka budeniu si aj viac snov pamätajú.

„Tehotné“ telo kladie na ženu aj väčšie nároky. „Obzvlášť v prvom trimestri pod vplyvom hormonálnych zmien je žena viac ospalá a unavená,“ vysvetľuje gynekologička MUDr. Radka Gregorová.

Preukázalo sa, že tehotným ženám sa objavujú v snoch podobné symboly a obrazy. „Snívanie je spracovávanie fyziologických informácií. Deväť mesiacov, keď matka pracuje na vzniku nového života, mozog dostáva neobyčajne mnoho nových impulzov a tie sa prejavujú konkrétnymi snami,“ hovorí Eva Hrončeková.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo nám sny hovoria?
Drogy a alkohol počas tehotenstva
Mýty a povery o tehotenstve

Snívame v prvom trimestri…

Veľkému množstvu prvorodičiek sa sníva v prvom trimestri o dospelom dieťati. Mozog tak spracováva informáciu o začínajúcom tehotenstve.

Výskumy snívajúcich tehotných ukázali, že mnohým ženám sa sníva o budovách vo všetkých formách – jednotlivých izbách, chalupách či mrakodrapoch. Budovy sú často miestom, kde sa vyrábajú rôzne produkty (napr. továrne). To je zrejme zakódovaná informácia o tom, že žena vo svojom vnútri buduje nový život. Ženám sa postupom tehotenstva sníva o čoraz väčších a zložitejších budovách.

Budúcim mamičkám sa veľmi často sníva aj o vode. Od akvária s malou rybičkou po šíre oceány, téma vody sa objavuje v snoch hojne. Obzvlášť v prvom trimestri veľa žien v snoch pláva. Zvieratá, ktoré sa v snoch objavujú, bývajú často vodné živočíchy, napríklad ryby.

Sny druhého trimestra…

V druhom trimestri sa tehotným často sníva o mláďatách rôznych druhov zvierat – kuriatkach, mačiatkach, šteniatkach atď. Podľa toho, ako žena sama chápe svoje tehotenstvo, vzťah s partnerom a svoju celkovú momentálnu situáciu, sú zvieratá buď rozkošné, alebo ju nejakým spôsobom ohrozujú.

Budúce matky často mávajú aj erotické sny. Všeobecne platí, že čím pokročilejšie štádium tehotenstva, tým viac erotických snov. Prečo sa ženám sníva práve o sexe, to je väčšinou veľmi individuálne. Vo väčšine prípadov je to reakcia mozgu na matkinu predstavu o jej absolútnej sexuálnej nepríťažlivosti. Svoju rozširujúcu sa postavu vidí ako prekážku v sexuálnom živote, pripadá si odpudivá, ťažká, nemotorná. Práve tento pocit sa kompenzuje v snoch. Sny jednoduch hovoria: „Vidíš? Si stále atraktívna a sexi.“

Tehotné ženy mávajú aj nočné mory. V niektorých sa objavuje partner, ktorý ich vo sne podvádza. To je len logické spracovanie pocitu zraniteľnosti, ktorý v tehotenstve žena má. Práve v tomto období je totiž viac ako inokedy závislá od svojho partnera a ľudí okolo nej. Pochopiteľne sa preto bojí, že ich stratí.

Vedci sa snažili zistiť, ako často sa ženám v snoch podarí uhádnuť pohlavie svojho dieťaťa. Zistili, že päťdesiat percent budúcich mamičiek odhadlo pohlavie dieťaťa už vo svojich snoch.

Tehotné ženy mávajú aj „veštecké sny“ o pôrode, napríklad o tom, že rodili o niekoľko dní skôr, o presnom dátume pôrode, o priebehu pôrodu, okolnostiach pôrodu a pod.

Sny tretieho trimestra…

Asi v pätnástich percentách snov tehotných žien sa objavuje ako téma ich bábätko. Podľa výskumov je toto číslo v treťom trimestri ešte väčšie.

Tehotné ženy v treťom trimestri mávajú veľmi často nočné mory. Buďte v pokoji, je to celkom normálne. Nenechajte sa nočnými morami vystresovať, postavte sa k nim asertívne, čelom. Vedci skúmali skupiny žien, ktoré mali dlhotrvajúci a krátky pôrod. Výskumy ukázali, že vyše deväťdesiat percent žien, ktoré brali nočné mory pozitívne a postavili sa k nim sebavedome, rodili oveľa kratší čas.

Indiáni verili v silu snov natoľko, že podľa nich pomenovávali svoje deti. Aj dnes sa nájdu matky, ktorým je „to pravé meno“ oznámené vo sne. Načúvajte preto svojim snom.

Nebojte sa zlých snov

Podľa výskumov si ľudia pamätajú oveľa častejšie práve zlé sny. Zo všetkých snov, na ktoré si pri vstávaní spomeniete, je iba dvadsať percent pozitívnych. Ženy majú v tehotenstve priemerne šesť zásadných „zlých“ snov:

Boja sa:

  • o zdravie dieťaťa
  • že partnera už nepriťahujú, že ich opustí
  • pôrodu
  • že budú zlými matkami
  • straty kontroly nad svojím životom
  • finančných problémov

Ako čeliť nočným morám v tehotenstve

Na sny, ktoré na seba vezmú podobu nočnej mory, sa treba pozrieť z obsahovej stránky. Nebuďte z nich vystresované, považujte ich len za dôrazné upozornenie vášho podvedomia.
„Emočná úzkosť či strach, ktoré pocítime po prebudení, môžu byť strachom z nejakej zatiaľ neprijatej informácie. Kompenzačná funkcia sna preto prináša na scénu veľmi intenzívne a emóciami nabité obsahy a symboly, ktoré nás odkazujú na prijatie nových prebúdzajúcich sa síl v nás samotných. Tieto sily sú pre nás zatiaľ skryté a rozhodne sa nepýtajú na to, či sú vítané. Jednoducho chcú, aby sme sa vrátili do svojho stredu a žili viac v rovnováhe s tým, kto naozaj sme, a nie s tým, kto chceme byť,“ radí budúcim mamičkám psychologička Eva Hrončeková.

22.7.2015 12:49| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist