Výber pôrodnice a registrácia

Zaujímalo nás, či sa v pôrodniciach na Slovensku treba registrovať a či existujú pôrodnice, ktoré by sa dali charakterizovať ako najvyhľadávanejšie.

Registrácia

„V našej pôrodnici, a mám skúsenosť, že je to tak aj vo väčšine slovenských pôrodníc, platí nepísaný zákon, že u nás môže porodiť každá žena, ak od 36. do 40. týždňa chodí do poradne do našej nemocnice,“ hovorí MUDr. Jozef Španka z II. Gynekologicko-pôrodníckej nemocnice Ružinov v Bratislave.

Zároveň platí aj takzvané „spádovanie“, čo je zásada, že matky by mali rodiť v pôrodnici, do ktorej patria podľa bydliska. Nestalo sa však, že by sme odmietli pôrod hocikoho, kto, obrazne povedané, zaklope na naše dvere. Keby existovala povinnosť registrácie, tak by sme v našej nemocnici nemohli odrodiť to percento žien, ktoré nechodia vôbec do poradne a prídu len tesne pred pôrodom,“ podotýka ďalej doktor.

„Z hľadiska pojmu − najvyhľadávanejšia nemocnica − je definícia takisto zložitá. V našej nemocnici sa uskutoční ročne najviac pôrodov v Bratislave, ale nedá sa povedať, že sme najvyhľadávanejšou klinikou. Rodičky majú rôzne podmienky a požiadavky. Ak Kramáre pôsobia menej moderne, to neznamená, že tam nie sú vynikajúci odborníci, čo sú. Často je kritériom vzdialenosť od bydliska. Len v prípade požiadaviek na alternatívny pôrod sú klientky opatrnejšie a požadujú viac informácií, podľa ktorých sa rozhodnú,“ dodáva doktor Španka.

„V našej pôrodnici v Trenčíne sa netreba registrovať, na pôrod môže prísť pacientka aj z iného regiónu. Ťažko povedať, ktoré sú najvyhľadávanešie pôrodnice, treba to porovnať podla počtu nárastu pôrodov za rok. U nás napríklad stúpol ich počet o 80 pôrodov viac ako v predchádzajúcom roku,“ hovorí MUDr. Tibor Jankovský z pôrodnice v Trenčíne. „Vyhľadávanosť“ pôrodnice závisí od úrovne poskytovaných služieb, zariadenia pôrodnej sály, nadštandardnej izby a podobne. Čoraz viac zaužívanou praxou sa stáva, že sa rodičky informujú vopred prostredníctvom mailu na naše možnosti,“ dopĺňa MUDr. Tibor Jankovský. „Pacientka môže rodiť, kde chce a slobodne si vybrať aj svojho pôrodníka,“ uzatvára doktor Jankovský.

Čo sme zistili

  • vo väčšine pôrodníc pojem registrácia neexistuje, na našej stránke však nájdete ich zoznam aj s kontaktom, kde informáciu o prípadnej registrácii ľahko získate
  • nedá sa presne vymedziť pojem najvyhľadávanejšia pôrodnica, ale nasledujúce tri sa považujú za kvalitné slovenské pôrodnice:

Nemocnica Košice Šaca, a. s.
www.nemocnicasaca.sk

FNsP Bratislava Ružinov
ivanholl@pobox.sk

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v nemocnici Topoľčany
www.hospitalto.sk

  • Slovenky, ktoré chcú „kapitalistickú“ kvalitu, rodia v Heinburgu alebo v Brne
  • veľká väčšina pôrodníc má internetovú stránku, na ktorej sa dozviete podrobnosti o poskytovaných službách
28.5.2009 12:07| autor: Dana Chalupková
Viac o téme: matkypôrodpôrodnice

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist