Homeopatia verzus klasická medicína

Homeopatia je liečebný prístup pracujúci na základe informačného energetického liečenia, ktoré má tradíciu mnoho tisíc rokov. Už názov („homoios“ znamená po grécky podobný, „pathos“ trpiaci) vypovedá o homeopatickom prístupe, v ktorom sa vychádza z princípu, že podobné sa lieči podobným.

Boj alebo cesta?

Liečba „ide s chorobou“ podporuje obnovenie vlastných životných síl liečeného (liečiť sa dajú dospelí, deti, tehotné, zvieratá) pôsobením na životnú silu organizmu (tzv. dynamis, ako ju nazval zakladateľ modernej homeopatie Dr. Samuel Hahnemann), ktorá je zdrojom našej energie a zdravia.

Klasická medicína, naopak, bojuje s príčinami vyvolávajúcimi chorobu, ktoré hľadá vo vírusoch, baktériách a pod. a tie potom potláča rôznymi látkami a postupmi. Na rozdiel od klasického lekára, homeopat vyberá liek individuálne, podľa povahy a situácie liečeného, po zhodnotení celkového fyzického, funkčného, emocionálneho i mentálneho stavu. Dôležité sú spôsoby reakcie na stres, prostredie, životné okolnosti, ale i duchovné postoje.

Homeopatia je, keď…

Homeopatia skúma život v celej jeho šírke, vnútorné prežívanie, cítenie, vnímanie, psychickú skladbu osobnosti a cieľom je uvoľniť životnú energiu do tela i psychiky, a tak viesť k uzdraveniu, čo je podmienené plnohodnotnejším a radostnejším prežívaním, nielen zmiznutím telesných príznakov, ktoré boli označené ako choroba. Mení sa fyzické aj duševné zdravie liečeného, ktorý má viac síl i optimizmu a uskutočňuje svoje vlohy, schopnosti, možnosti. Homeopat rieši človeka komplexne – od nádchy cez alergie či migrény po depresie, pretože to všetko tvorí súčasť tzv. konštitúcie (s jedinečnými črtami a vlastnosťami, citlivosťou, so správaním, s reakciami…). Na základe podrobnej konzultácie vyberie podľa zákona podobnosti liek, ktorý má v obraze podobné príznaky a črty. Ale pretože život je vývoj a my sa vyvíjame neustále, môžeme na našej ceste k zdraviu potrebovať aj rôzne homeopatiká.

Hľadajme príčinu

Klasický lekár hľadá hmotné či funkčné odchýlky, stanovuje diagnózu (čo je vlastne opis situácie – napr. zápal pľúc) a chorobu potláča pôsobením na chemické, hormonálne a iné reakcie tela. Často sa potom stáva, že po takejto liečbe (ktorá býva sprevádzaná chronickým podávaním ďalších liekov) sa len zmiernia príznaky (napr. klesne krvný tlak), ale problém sa nevyrieši, naopak, postihnutie sa začne objavovať inde (ochorenie obličiek). Nasadia sa ďalšie lieky a spustí sa nekonečný kolotoč. Medzitým by homeopat podal liek, po ktorom by sa u liečeného prejavil napr. rad emócií – hnev, smútok, strach – a na ich základe by si uvedomil, že ho „tlačí“ nespokojnosť vo vzťahu a začal by ju riešiť. A tým by zmizol i vyšší tlak.

Nebojme sa otázok

Čo sa myslí pod homeopatickým liekom? Nie je to fyzikálno-chemická substancia ako v klasickej medicíne, ale energetická substancia inej ako bežne viditeľnej povahy. Špeciálnym postupom (riedením, pretrepávaním, prácou s vodou, alkoholom, nadviazaním na mliečny cukor…) sa z hmotných látok (rastlín, nerastov, prvkov, zvierat…) uvoľňujú informácie o ich štruktúre a vlastnostiach. Lieky sa skúšajú so zdravými dobrovoľníkmi a spolu s príznakmi, ktoré u nich vyvolajú, a ďalšími vlastnosťami, ktoré sú o látkach známe z chémie, fyziky, patológie chorôb atď., vytvoria tzv. obraz lieku. Ak vykazujeme podobný obraz svojimi príznakmi (fyzickými, duševnými, duchovnými), potom práve tento liek nám môže pomôcť vykonať zmeny v našom vnútornom aj vonkajšom prostredí, aby sme sa cítili zdraví a plní energie. K správnemu liečeniu, samozrejme, patrí aj úvaha nad životným štýlom, stravou (dostatočný prísun živín, vitamínov) a odporúčania na zmenu v týchto oblastiach. Homeopatia sa môže kombinovať s inými liečebnými postupmi.

12.5.2009 3:58| autor: Radana Kupfová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist