Ako nestratiť sebavedomie na materskej dovolenke

Každá z nás, mamičiek, to prežila. Nadšenie a radosť z tehotenstva, obzeranie bruška, potľakávanie po chrbte, aké sme krásne a ako nám to pristane. A dojatí známi i neznámi, ktorí sa pýtajú, kedy a čo čakáme, a pozývajú nás na rôzne posedenia a kávičku… to je preč.

Bábätko je tu, už nás nikto nikam nepozýva, a keby pozýval, aj tak nemôžeme ísť. Už nie sme krásne, iba tučné, navyše je tu absolútny nedostatok spánku, únava a nechuť ráno sa pekne obliecť, tobôž nalíčiť.

Vydržať

Sme rady, že nakŕmime, prebalíme, niečo uvaríme a potom zase nakŕmime a prebalíme. Kde však potom brať silu a byť ďalej sebavedomé, keď jediné, čo robíme, je, že sa snažíme prežiť deň? Jediná rada znie: Vydržať!

Nové radosti

Táto etapa nie je veľmi dlhá. Čoskoro nabehnete s bábätkom na určitý rytmus a stihnete aj iné veci ako „len dojčenie“. Prvou z nich môže byť nákup pohodlného oblečenia, ktoré vyzerá dobre a vy v ňom tiež.
Je dobré popremýšľať, čo konkrétne nám môže sebavedomie zvýšiť.
Pre niektorú z nás to bude nové oblečenie, účes či snaha začať zhadzovať kilá nabraté počas tehotenstva. Druhá sa bude zdokonaľovať v starostlivosti o dieťa, dom i manžela. Možností je veľa – vzdelávanie, skrášľovanie domu či bytu, vytváranie nových, nápaditých jedál, prechod na zdravé stravovanie.

Sme dokonalé?

To všetko zvýši naše sebavedomie, pretože budeme dokonalé manželky a matky. Iným z nás skôr než dokonalá starostlivosť o rodinné zázemie prospeje, keď sa aspoň čiastočne venujú vlastnému životu, koníčkom či pracovnej kariére.

Sebavedomie

Sebavedomie je závislé od toho, čo si samy o sebe myslíme, ako sa vnímame a hodnotíme. Starostlivo vychovať deti nie je žiadna zábava, je to práca na plný úväzok.
Kedysi som čítala rozhovor s jedným slávnym režisérom, ktorý vysvetľoval trojročnú pauzu medzi filmami. V tom čase sa plne venoval svojmu synovi. Znelo to vznešene. Takisto si spomínam na jedno výberové konanie, kde sa kandidátka takmer ospravedlňovala za pauzu medzi zamestnaniami tým, že bola na materskej dovolenke. Ako keby to bolo niečo menejcenné. Dva rôzne pohľady, a teda aj prístupy.

Dovolenka? Ani náhodou

Materská dovolenka nie je nič menejcenné a nie je to dovolenka. Iste, existujú matky, ktoré presedia dopoludnie pri seriáli či počítači na čete s kamarátkami. Je však mnoho žien, ktoré sa venujú deťom, snažia sa ich rozvíjať, hrať sa s nimi, zdravo im variť, starať sa o to, aby mali dostatok pohybu, hry a lásky, a ešte sa dokážu starať o domácnosť a prípadne aj o svoju kariéru či koníčka. Tie si iste zaslúžia uznanie a majú na čom hrdo stavať aj svoje sebavedomie. Právom.

Na Babywebe tiež nájdete:

Dámy, doprajte si
Recept na šťastné materstvo
Rodina verzus zamestnanie
Ako sa po materskej dovolenke uchádzať o prácu

30.1.2011 6:19| autor: Kateřina Hollá

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist