Keď sa telo bráni spermiám

Imunológovia už dlho vedia, že terčom pozornosti imunitnej sústavy nie sú len choroboplodné zárodky, ale všetko, čo je v našom tele cudzorodé.

vaginalny-problem-istock_000023165556medium-1100x618.jpg Zdroj: archiv redakce

„Existuje ešte jedna oblasť, kde imunita bráni počatiu,“ vysvetľuje MUDr. Madar. „Často sa totiž stáva, že imunitná sústava ženy útočí proti spermiám partnera. Ako je to možné a čo k tomu vedie? Ak je všetko v poriadku, sú spermie v zdravom pohlavnom ústrojenstve ženy pred imunitou chránené, aby mohli úspešne plniť svoju oplodňovaciu funkciu.

Súlož ako „zlozvyk“

Iná situácia nastane, ak prichádzajú do styku s poškodenou sliznicou ženských genitálií, napríklad pri zápaloch pošvy alebo maternicového čapíka či iných podobných chorobných stavoch. Imunita je v takýchto prípadoch „v pohotovosti“, reaguje silnejšie na všetky podnety a môže zaútočiť i na spermie.

Svoju úlohu hrá i čisto ľudský „zlozvyk“ súložiť mimo obdobia ovulácie, to znamená v čase, keď z hľadiska prírody nemajú spermie v genitáliách ženy čo robiť.

Na bábätko s kondómom

Podobná situácia je, ak sa spermie dostanú do kontaktu s „nesprávnymi“ sliznicami – v ústach alebo konečníku.

Niekedy je príčina i v zložení ejakulátu – prekáža prítomnosť bielych krviniek, napríklad pri vlečúcich sa zápaloch mužskej močopohlavnej sústavy.

Bohužiaľ, imunitná aktivita proti spermiám pretrváva nejaký čas i po vyliečení základného ochorenia a môže brániť počatiu. Musíme mať stále na pamäti, že zvýšená imunita proti spermiám signalizuje všeobecne vystupňovanú imunitu v rozmnožovacom ústrojenstve ženy, teda i zvýšenú imunitu napríklad proti zárodku.

Riešením je na nejaký čas zabrániť kontaktu ženinej imunity so spermiami. Niekedy, samozrejme, nie je vôbec jednoduché presvedčiť nedôverčivú dvojicu, aby tri mesiace používala kondóm, keď túžia po bábätku.

Čítajte tiež:

Život podľa ovulácie

Nesystematický prístup k dlhodobo neplodnému páru narušuje psychiku a sebadôveru dvojice. Napätie a pocit stratenosti nepriaznivo ovplyvňuje plodnosť. Ženy podstupujú hormonálnu hyperstimuláciu, ktorá ich organizmus vyčerpáva a značne narúša aj ich psychickú stabilitu.

Koniec spontánnosti

Môžu sa prihlásiť i na konzultácie so psychologičkou, ktorá s nimi rieši ich problémy. Adoptovať dieťa, prijať možnosť darovania spermií, prečo akurát my dvaja? Pocity viny a výčitky sú na svete. A to nie je všetko.
Je to smutné, ale u dlhodobo neplodných dvojíc sa likviduje spontánnosť v mene počatia. Ich život sa nakoniec odvíja v rámci 28-dňovej periódy s orámovanými dňami ovulácie a plodenia.

18.7.2017 12:43

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist