Poďte sa hrať! alebo Hry pre najmenších

Ako zabaviť malé dieťa? Niekedy je to veľmi jednoduché, inokedy nám už trochu dochádza inšpirácia. Skúste si vybrať z niekoľkých našich nápadov. Nepotrebujete žiadne nákladné či zložité hračky. Tak sa poďte hrať! Nech nás spolu s deťmi baví svet!

Deti sa hrajú zaujato a s plným nasadením bez ohľadu na to, čo si o nich okolie myslí. Hra je pre dieťa doslova stredobodom vesmíru, odpočinkom i prácou, zdrojom poznania, školou životných skúseností, postojov a vzorcov správania. Hra rozvíja manuálne schopnosti dieťaťa, pohyb, rozum i cit. Keď ho nezaujme alebo prestane baviť, vystúpi z nej.

Ako tvrdil známy pediater doc. Zdeněk Matějček, hra je pre dieťa veľmi vážne zamestnanie.

0 – 3 mesiace

„Lezie, lezie, po železe“
Bábätko položte na bruško na mäkkú podložku. Niekoľko centimetrov od hlavy umiestnite farebnú hračku a upútajte na ňu pozornosť dieťaťa. Posaďte sa zaň a pritlačte mu svoje dlane na nohy alebo chodidlá. Bábätko bude tlačiť proti vášmu tlaku, čo spôsobí, že sa posunie o malý kúsok bližšie k hračke.

Strapčeky
Dieťa položte na chrbátik na deku. Prisuňte si stoličku dostatočne blízko k dieťaťu, aby ste sa k nemu mohli v sede nakloniť. Upútajte pozornosť dieťaťa na strapec (alebo mäkkú suchú umývaciu špongiu, pierka, gule z papiera, kúsky látky, malé mäkké hračky), ktoré držíte nad jeho bruškom. Potom zvolajte: „Letí hviezdička!“ a pustite strapec na bruško. Usmievajte sa naň, aby vedelo, že je to zábava.

3 – 6 mesiacov

Svetielko na stene
Nájdite miestnosť, v ktorej môžete urobiť úplnú tmu. S dieťaťom v lone sa posaďte na stoličku alebo zem. Zhasnite svetlá, rozsvieťte baterku, svieťte na stenu a snažte sa upútať pozornosť dieťaťa. Niečo o svetle na stene povedzte, napríklad: „Jéj, pozri, svetielko!“ Pohybujte svetlom pomaly po miestnosti na zaujímavé predmety okolo. Zároveň ich môžete aj pomenovať, napríklad: „Tam leží medvedík.“

Kúzelné zrkadlo
Dieťa pestujte v lone oproti zrkadlu. Najprv mu dovoľte, aby si ho ohmatalo a zistilo, čo to je. Do zrkadla robte rôzne grimasy, kývajte, dotýkajte sa ho, otáčajte hlavou a podobne. Môžete použiť aj pomôcky ako klobúk, ktorý dáte dieťaťu, alebo mu prikryte hlavu kusom látky, ukážte mu v zrkadle bábiku atď.

Lietadlo
Dieťa držte pevne pred sebou na rukách ako tácku. Otáčajte sa s ním dookola, zdvíhajte ho hore a dole a ukážte mu z výšky nový pohľad na svet. Zatiaľ čo bábätko pláva vzduchom, môžete mu recitovať nejakú básničku, napríklad Letí, letí, všetko, letí…

6 – 9 mesiacov

Bubnovanie
Dieťa posaďte do jedálenskej stoličky so servírovacou doskou. Podajte mu drevenú varešku a ukážte mu, ako sa ňou dá bubnovať o dosku. Vyskúšajte aj iné náčinie, ktoré môže slúžiť ako „paličky“. Dieťaťu dajte na výber medzi rôznymi predmetmi, na ktorých môže bubnovať, napríklad list alobalu, kovová pokrievka, forma na tortu, noviny atď.

Húseničky
Dieťa posaďte do stoličky s pripevnenou jedálenskou doskou. Na dosku pred dieťa naservírujte niekoľko špagiet (bez omáčky). Nechajte ho špagety skúmať. Môže ich skúšať zbierať, naťahovať, stláčať, drviť a nakoniec ich strčiť do úst. Môžete zmiešať aj viac druhov cestovín (kolieska, lasagne, makaróny, kolienka).

9 – 12 mesiacov

Skladanie mištičiek
Dajte dieťaťu súpravu plastových misiek alebo škatuliek, ktoré sa dajú skladať do seba. Nechajte ho preskúmať ich, nech zistí, ako do seba zapadajú. Keď bude s istotou vedieť, ako sa misky skladajú, rozoberte ich a pridajte k nim misku iného tvaru a sledujte, ako si s ňou poradí.

Lezenie tunelom
Odstrihnite viečka z väčších škatúľ a pripevnite ich lepiacou páskou k sebe tak, aby vznikol tunel. Z plyšových zvieratiek alebo vankúšikov vytvorte v tuneli rôzne prekážky. Dieťa položte k jednému koncu tunela a choďte k druhému koncu. Strčte hlavu dovnútra a zavolajte naň. Povzbuďte ho, aby liezlo k vám.

Spoznávanie jedla
Pripravte si pre dieťa množstvo zaujímavých potravín v malých dávkach, ktoré bude môcť chytiť, ochutnať a ovoňať, napríklad želé, jogurt, maslo, banán, cereálie, cestoviny. Postupne sa snažte pomenovať každé jedlo a trochu ho opíšte.

Čítajte tiež:

12 – 18 mesiacov

Loptička z ponožiek
Zhromaždite si niekoľko párov ponožiek a zrolujte ich do pevných loptičiek. Doprostred miestnosti dajte veľké vedierko a sadnite si vedľa neho. Loptičky dajte do vedierka. Kotúľajte ich smerom k dieťaťu tak, aby ich mohlo chytať. Ako obmenu sa dieťa môže samo pokúšať hádzať loptičky do vedierka.

Bublifuk
Dajte dieťa doprostred miestnosti, kde sa môže voľne pohybovať. Začnite v jeho blízkosti vyfukovať bubliny. Ukážte dieťaťu, ako ich chytať a praskať.

Body art
Napustite do vane trochu teplej vody tak, aby sa v nej dieťa mohlo posadiť. Otvorte tubu s farbami (detské netoxické farby na telo v niekoľkých odtieňoch) a urobte niekoľko paličiek na ruke dieťaťa. Rozotrite farbu na prsty a nabádajte dieťa, aby vás napodobnilo. Ďalšie farby naneste na ostatné časti tela. Potom ich umyte.

18 – 24 mesiacov

Malý kuchár
Dovoľte dieťaťu, aby vám asistovalo pri pečení. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto. Nechajte chvíľu vaľkať aj dieťa. Podajte mu formičky na cukrovinky a ukážte mu, ako s nimi zaobchádzať.

Zvieracia chôdza
Vyberte obrázky zvierat, ktoré sa vyznačujú charakteristickou chôdzou, ako napríklad slon (kýve sa zo strany na stranu), mačka (našľapuje na špičky), pes (behá), had (plazí sa), bocian (robí vysoké kroky), kačka (kolísavá chôdza), myš (cupitá), pavúk (používa pri chôdzi všetky končatiny). Povzbudzujte dieťa, aby vás napodobňovalo.

24 – 30 mesiacov

Veselý, smutný a nahnevaný
Nakreslite na výkresy rôzne tváre. Každá tvár by mala vyjadrovať inú náladu – smútok, radosť, hnev, prekvapenie, strach, ospalosť atď. Prilepte k nim kúsky špajdle a vytvorte tak držadlo. Prečítajte alebo rozprávajte dieťaťu nejaký príbeh, ku ktorému sa budú hodiť ako vysvetlenie príslušné tváre. Napodobňujte výraz tváre spolu s dieťaťom.

Bowling
Postavte „kužeľky“ (8 – 10 prázdnych škatúľ z mlieka alebo prázdnych plastových fliaš) do trojuholníkového obrazca. Dajte dieťaťu loptu a vysvetlite, že kotúľaním loptičky by sa malo pokúsiť zhodiť čo najviac kuželiek.

30 – 36 mesiacov

Schované samolepky
Kúpte nejaké zaujímavé samolepky. Nalepte ich na rôzne miesta v miestnosti, napríklad na nábytok, lampu, hračky, podlahu, topánky atď. Umiestnite ich tak, aby boli dobre viditeľné. Dieťa priveďte do miestnosti a vyzvite ho, nech hľadá samolepky. Ak to potrebuje, pomôžte mu slovami „prihorieva“ a „chladno, chladnejšie…“, keď sa približuje k cieľu alebo od neho vzdaľuje.

Škrupinky
Na stôl položte tri šálky a preklopte ich dnom nahor. Pred jednu položte bonbón. Prikryte ho šálkou. Hýbte šálkami, zatiaľ čo sa dieťa sústredí na šálku so skrytým bonbónom. Opýtajte sa dieťaťa: „Kde je bonbón?“

Veľká bielizeň
Keď je bielizeň čistá a suchá, vyspyte ju na čistú plochu doprostred miestnosti. Vedľa nej posaďte dieťa a ukážte mu, ako ho má triediť. Napríklad podľa farby na modré, červené, zelené. Keď bielizeň roztriedite podľa jedného hľadiska, môžete ju roztriediť podľa ďalšieho. Napríklad podľa veľkosti, tvaru, podľa toho, komu patrí alebo či má zapínanie atď.

12.7.2018 8:55| autor: Táňa Václavková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist