Nie je skoro na vlastnú izbičku?

OTÁZKA TÝŽDŇA Dcéra bude mať dva roky. Teraz čakáme druhé dieťa. Dovtedy by sme chceli našu dcéru naučiť spinkať samotnú a najlepšie v inej miestnosti. Môžete nám poradiť ako? Sylva

Názor odborníka:

Ak vám môžem skutočne poradiť, potom neodstrkujte svoju dcéru do inej izby, obzvlášť nie v prípade narodenia mladšieho súrodenca, navyše vo veku dvoch rokov.

Práve tento vek sa uvádza ako pomerne náročný pre dieťa, ktoré má byť zosadené z trónu. Aj tak budete mať dosť práce so súrodeneckou rivalitou a žiarlivosťou, takže si situáciu ešte nekomplikujte tým, čím nemusíte.

Odborníci odporúčajú nechať dieťa zaspávať samotné vo vlastnej izbe najprv v dvoch až troch rokoch, ale je to individuálne. Ak dcéra ešte nespí celú noc a občas vyžaduje uistenie o vašej prítomnosti, je to jasný signál, že doteraz nie je na samostatný spánok pripravená. Odsunutím do inej izby riskujete nielen prehĺbenie jej žiarlivosti na mladšieho súrodenca, ale aj poruchy spánku.

Iná situácia by však nastala, keby sa deti v noci budili navzájom (väčšinou sa to však nestáva). Potom by bolo vhodné, aby sa rodičia rozdelili do dvoch miestností a vy budete napríklad spať s mladším dieťaťom a manžel s dcérou. Je to síce nepohodlné predovšetkým pre manželské súžitie, ale ušetrí vám to väčšie ťažkosti v neskorších rokoch.


Odpovedal: klinický psychológ a psychoterapeut Mgr. Adam Suchý

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist