Pôrod veľkého dieťaťa

Príbeh: Porodila som úplne nečakane veľké dieťa. Moje dievčatko vážilo viac než kilogram oproti tomu, čo odhadovali lekári. Mám, našťastie, širokú panvu, ale aj tak som sa pri pôrode dosť potrhala. Prinášame odpovede pôrodníkov.

Ako sa na pôrod väčšieho dieťaťa pozerajú lekári?

MUDr. Klára Křížová:

Odhlad hmotnosti pomocou ultrazvuku je metóda s obmedzenou presnosťou.

Kvalita vyšetrenia a presnosť odhadu hmotnosti plodu sa znižuje:

  • s dĺžkou tehotenstva
  • so znižujúcim sa množstvom plodovej vody (fyziologická záležitosť pri konci gravidity)
  • obezitou rodičky
  • menej kvalitným ultrazvukovým prístrojom a ďalšími možnými faktormi.

Nemožno napadnúť lekára, ak hmotnostný odhad presne nezodpovedá pôrodnej hmotnosti. V tomto prípade nevidím pochybenie lekára. Po odtečení plodovej vody nie je nutné porodiť ešte v ten deň, ak sú na vyčkávací postup splnené podmienky (nie sú známky infekcie, nie sú známky hypoxie plodu…). Provokácia plodu po určitom intervale po odtečení plodovej vody tabletkami s prostaglandínmi je jedným z možných správnych riešení, opäť závisí od aktuálnych okolností prebiehajúceho pôrodu, stavu rodičky a plodu. Opäť nenachádzam pochybenie v lekárskom postupe.

Spôsob pôrodu pri predpokladanom veľkom plode sa opäť volí individuálne – nezáleží toľko na absolútnom hmotnostnom odhade, ale na pomere plod verzus panva rodičky. Cisársky rez nesie tiež riziko možných komplikácií a jeho vykonanie treba starostlivo zvažovať.

Preventívna epiziotómia (nástrih hrádze) je pri pôrode väčších plodov (hlavne u prvorodičiek) namieste, slúži hlavne ako prevencia väčšieho poranenia hrádze. No aj po vykonaní nástrihu hrádze môže dôjsť (a často u väčších plodov či napríklad pri prekotných – rýchlych pôrodoch dochádza) k ďalšiemu poraneniu pôrodných ciest. Je dôležité všetky poranenia starostlivo zrevidovať a ošetriť, k čomu v danom prípade pravdepodobne došlo. Opäť tu nevidím pochybenie v postupe lekára.

Úplne správne sa pátralo po poruche metabolizmov cukrov a je dobré, že bola vylúčená.

Hmotnosť plodu 4 250 gramov je nadpriemerná, ale v pôrodných sálach relatívne častá.

Príčinou veľkých plodov býva hlavne:

  • genetická výbava (veľkí rodičia mávajú väčšie deti)
  • užívanie vitamínových preparátov počas tehotenstva
  • nadmerný prísun živín
  • menej pohybu tehotnej a mnoho ďalších fyziologických či patologických príčin

Aj vaginálny pôrod je zaťažený možnými komplikáciami, ktorým sa pôrodnícky tím snaží, samozrejme, predchádzať a v prípade, že nastanú, urýchlene a dôsledne ich riešiť. Takmer všetky vyšetrenia sú zaťažené určitou možnosťou chýb či odchýlok, s ktorými treba počítať, a je dôležité kombinovať prístrojovú a laboratórnu techniku a klinické vyšetrenia s osobnou skúsenosťou a mnohokrát aj s intuíciou. Hodnotiť postupy ex post, keď už poznáme konečný výsledok, je veľmi ľahké. Umenie je však predvídať a riešiť možné komplikácie.

MUDr. Radka Gregorová:

Hmotnostný odhad plodu je iba orientačný, väčšinou s toleranciou pol kilogramu. Ak je žena obézna alebo je plod uložený nepriaznivo, môže dôjsť k chybe pri ultrazvukovom meraní.

Čitateľka uvádzala, že mala širokú panvu. Predpokladám teda, že jej panvové rozmery boli v norme. Ak by bol pred pôrodom hmotnostný odhad plodu okolo 4 kilogramov a žena nemá zúženú ani hraničnú panvu, tak by nebol dôvod ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom.

Pôrod šiel podľa opisu ženy dobre. To, že mala väčšie pôrodné poranenie, samozrejme, súvisí s veľkosťou plodu, ale tiež sa na ňom môže podieľať krehkosť sliznice pošvy, to, akým priemerom bábätko pošvou prešlo. Dôležité je pôrodné poranenia zasahujúce správne ošetriť, aby sa predišlo neskorším komplikáciám. Iste sa tak stalo.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist