Vývoj reči počas prvého roku

Deväť mesiacov čakania na príchod dieťatka ubehlo ako voda. Hoci sa to zdá neuveriteľné, už prvý rok života vášho dieťatka môže zásadne ovplyvniť jeho budúcnosť.

V žiadnom inom roku svojho života nezažije dieťa toľko zmien ako práve v tom prvom. Z veľmi zraniteľnej a úplne závislej bytosti v počas jedného roka bábätko zmení na človiečika, ktorý sa pohybuje, komunikuje, ovplyvňuje svoje okolie a má vlastný „plán“. Práve v tomto roku sa dieťa naučí väčšinu vecí, ktoré ho budú v jeho ďalšom živote formovať a sprevádzať.

Komunikácia

Vývoj schopnosti dieťaťa je previazaný, tvorí celý komplex a žiadna zo zručností nevznikne izolovane, sama od seba. Je podmienená mnohými okolnosťami. Hoci dieťa ešte nepoužíva intelektuálnu reč ako dospelí, komunikuje s nami svojimi prostriedkami už od narodenia.

Predrečové obdobie

Dieťa začína zmyslupne používať svoju reč väčšinou až v období okolo svojich prvých narodenín. Obdobie pred týmito prvými pokusmi preto označujeme ako predrečové. Schopnosť reči nezíska sčista-jasna, ale poctivým a tvrdým tréningom s našou výdatnou podporou a pomocou.

Krik a plač

Prvé zvukové prejavy bábätka sú veľmi jednoduché. Je to krik, ktorý dieťa vydáva v rôznej intenzite a pripomína nám tak svoju prítomnosť. Postupne však zistíme, že tento krik či plač má mnoho podôb a vnímavá matka sa naučí rozpoznať, čo ním dieťatko sleduje. Tvrdé hlasové začiatky, výrazný prenikavý krik spojený s plačom jasne signalizuje bolesť, strach, nepohodu. Ak je bábätko spokojné, vydáva zvuky, ktoré nazývame mrkanie s mäkkými hlasovými začiatkami, a môžu pripomínať výskanie, húkanie, pomrnkávanie. Ostré a neľúbezné prejavy v nás prebúdzajú obavy a úzkosť, mrnkanie vyvoláva pocity spokojnosti, úsmev na tvári a inštinktívne nás núti dieťaťu „odpovedať“ veselým a milým tónom hlasu.

Prvé pokusy

Dieťa experimentuje so svojimi hovoridlami, s hlasom a vydáva rôzne zvuky, ktoré nám pripomínajú zvuky podobné hláskami či slabikám reči. Ak dieťa dostáva od svojich vychovávateľov pozitívnu spätnú väzbu, ak reagujeme na jeho zvukové prejavy, začne postupne svoje pokusy opakovať a okolo šiesteho mesiaca si už môžeme všimnúť, že ich začína používať v spojení s konkrétnymi situáciami alebo činnosťami.

Bľabotanie

Nie sú to už iba pudové prejavy, bľabotanie dieťaťa označujeme ako napodobňujúce. Napodobňuje totiž melódiu, rytmus a intonáciu nášho či svojho hlasu, začína vedome využívať sluchovú kontrolu. Tiež sleduje naše hovoridlá a mimiku a pri vlastných pokusoch využíva aj zrakovú kontrolu. V tomto období je kľúčový práve náš aktívny postoj a dostatok príležitostí na hovorenie s dieťaťom.

Na Babywebe tiež nájdete:

Vývoj reči a nástup do škôlky
Šušlanie pred deťmi? Odpustime si ho
Darí sa vášmu dieťaťu dobre? alebo Prehľad preventívnych prehliadok (2)

Začiatky logiky

Až okolo 10. mesiaca začína dieťa rozumieť reči. To je umožnené tým, že s dieťaťom hojne komunikujeme, v opakovaných situáciách používame rovnaké slová, opakujeme rovnaké podnety, dopĺňame ich navyše výraznou mimikou, a tým dieťaťu uľahčíme, aby chápalo význam slova a rozumelo jeho obsahu. Tak sa u dieťaťa začína rozvíjať logické myslenie. Jeho rečová produkcia je veľmi primitívna, ale jeho pasívna slovná zásoba je mnohonásobne vyššia, porozumenie sa neustále prehlbuje a rozširuje.

Prvé slovo

Predrečové obdobie sa končí prvým cielene a adekvátne použitým slovom. Dieťa sa posúva do obdobia samotného vývoja reči. Bývajú to spravidla slová, ktoré označujú jeho blízkych – „mama, oco, bába“. Ale môže to byť aj „haf“ alebo „auto“. Od tejto chvíle sa v živote dieťaťa objavuje nová kvalita, komunikuje pomocou zmysluplných slov. Vývoj reči sa zavŕši okolo siedmeho roku života. Dovtedy sa dieťa naučí správne gramaticky, artikulačne i obsahovo používať materský jazyk. Jeho jazyková kompetentnosť mu umožní vzdelávanie v škole.

Keď narodí sa maličký,
dar videnia má pod viečkami.
Dar počutia má v nežnom ušku,
dar dotyku má v prštekoch.
Dar chuti spozná v prvom dúšku,
dar vône v jarných kvetinkách.
Mamička, ty k tým darom zakrátko,
dar reči pridáš nemluvniatku.
F. Hrubín

Když narodí se maličký,
dar vidění má pod víčky.
Dar slyšení má v něžném oušku,
dar dotyku má v prstíčkách.
Dar chuti pozná v prvním doušku,
dar vůně v jarních kytičkách.
Maminko, ty k těm darům v krátku,
dar řeči přidáš nemluvňátku.
F. Hrubín

13.8.2015 12:01| autor: Jana Bezděková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist