Vlastná a darovaná pupočníková krv

Sú ochorenia, pri ktorých sa môže použiť iba vlastná pupočníková krv. Pri iných typoch chorôb ju nie je možné použiť. Vtedy je najlepším darcom zhodný súrodenec.

Aký je rozdiel medzi vlastnou a darovanou pupočníkovou krvou?

Pupočníková krv sa v súčasnosti používa na liečbu viac než 70 diagnóz, medzi ktoré patria akútne a chronické leukémie, neuroblastóm, nádory mozgu, aplastické anémie alebo iné poruchy krvotvorby, metabolizmu či imunity. Primárnym cieľom jej liečebného použitia je obnova krvotvorby po zlyhaní kostnej drene, ale v rámci výskumu sa s pozitívnym výsledkom využíva už aj na liečbu diabetu I. typu, detskej mozgovej obrny či nedokysličení mozgu pri narodení.

Sú ochorenia, pri ktorých sa môže použiť iba vlastná pupočníková krv (či iné krvotvorné bunky), často aj preto, že použitie cudzích buniek by bolo rizikovejšie ako samotné ochorenie. Pri iných typoch ochorení nie je možné použiť vlastnú pupočníkovú krv ani vlastnú kostnú dreň. Ide o ochorenia, kde pôvod ochorenia môže byť prítomný už v krvotvornej bunke – rôzne typy geneticky podmienených ochorení metabolizmu, niektoré typy leukémií či poruchy krvotvorby a podobne.

Vtedy sa vyhľadáva vhodný zhodný darca krvotvorných kmeňových buniek vo verejných registroch, kde najlepším riešením je zhodný súrodenec. Potrebu liečby krvotvornými bunkami, či už vlastnými, alebo od darcu, vždy určuje ošetrujúci lekár v spolupráci s transplantačnou komisiou.

Krvotvorné kmeňové bunky z pupočníkovej krvi môžu byť v prípade ochorenia použité nielen pre dieťa, od ktorého boli odobraté, ale aj pre jeho súrodencov. Vždy je však možné iba jedno použitie, lebo pupočníková krv zvyčajne postačuje len pre jedného pacienta. Podľa typu ochorenia lekár zvažuje, či je vhodné použiť vlastné krvotvorné bunky, alebo sú potrebné od zdravého darcu. V prípade potreby je najvhodnejší darca súrodenec.

Pri transplantácii krvotvorných buniek medzi súrodencami nie je rozhodujúca krvná skupina. Kompatibilita medzi darcom a príjemcom, teda aj medzi súrodencami, je určená zhodou medzi špecifickými ľudskými leukocytovými antigénmi (HLA antigénmi). U vlastných súrodencov je pravdepodobnosť zhody HLA antigénov 25 %. Možno sa vám to nebude zdať ako vysoká pravdepodobnosť, ale na porovnanie – keď sa vyhľadáva vhodný nepríbuzný darca v medzinárodných registroch, často sa nenájde ani medzi miliónmi registrovaných darcov.

Foto: MUDr. Juraj Bachratý

Viac o téme: pupočníková krv

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist