Poradňa pupočníkovej krvi

Odber krvi z pupočníka nemá na dieťa žiadny vplyv. Vykonáva sa až po oddelení krvného obehu dieťaťa prestrihnutím pupočnej šnúry. Do vaku sa dostane len krv, ktorá v čase prestrihnutia pupočníka zostane v placente a zostávajúcom pupočníku.

Na otázky o odbere pupočníkovej krvi odpovedá MUDr. Radovan Gajdošík z Gynekologicko – pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice Trenčín.

Ako prebieha odber pupočníkovej krvi?
Po pôrode dieťaťa sa na pupočník naložia kliešte tak, aby medzi nimi po prestrihnutí pupočníka nedošlo ku krvácaniu. O novorodenca sa postará neonatológ alebo neonatologická sestra. Vtedy sa do špeciálnej odberovej súpravy zavedením ihly do pupočníkových ciev samospádom odoberie krv. Odber je bezbolestný. Pupočník je tkanivom plodu a žena ho necíti.

Aký vplyv má odber na rodičku a na dieťa?
Odber krvi z pupočníka nemá na dieťa žiadny vplyv. Vykonáva sa až po oddelení krvného obehu dieťaťa prestrihnutím pupočnej šnúry. Do vaku sa dostane len krv, ktorá v čase prestrihnutia pupočníka zostane v placente a zostávajúcom pupočníku. Pri fyziologickom pôrode nemá na matku žiadny vplyv, keďže jej krvný obeh je úplne oddelený. V prípade pôrodníckych komplikácii môže odber ohroziť liečbu alebo spôsobiť jej oneskorenie. Preto sa v týchto prípadoch odber v záujme matky neodoberá.

Dá sa pupočníková krv odobrať pri všetkých typoch pôrodu?
Ak tým nie je ohrozený zdravotný stav novorodenca a matky, tak áno.

Kedy nemožno pristúpiť k odberu? Stalo sa Vám to počas Vašej praxe?
Príčiny môžu byť rôzne. Keď sa lekár musí venovať resuscitácii novorodenca, keď u rodičky po pôrode nastane silné krvácanie, ktoré ju veľmi rýchlo môže ohroziť aj na živote alebo keď nastane iný urgentný stav. Pri spontánnom pôrode v termíne nebývajú komplikácie zabraňujúce odberu časté, mne sa zatiaľ vyhýbajú. O niečo častejšie sa môžu vyskytnúť pri operačnom pôrode vaginálnom alebo pôrode cisárskym rezom. Tieto pôrody sú celkovo rizikovejšie.

Vlastná a darovaná pupočníková krv
Vhodný darca
Unikátny zdroj

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist