Vlasy, nechty a pleť v tehotenstve

Hormonálne zmeny v tehotenstve sa veľakrát odrazia v zhoršenej kvalite vlasov a nechtov, ale najviac sa podpíšu na pokožke budúcej mamičky. Nebojte ale, to väčšinou pominie.

Vlasy

Počas tehotenstva sa môžu ženám viac mastiť vlasy a urýchľuje sa ich rast. Žena by mala používať kvalitný šampón. Vlasy sa môžu umývať každý deň. Po pôrode naopak vlasy nadmerne vypadávajú. Stav sa zvyčajne upraví do jedného roku po pôrode. Štúdie nepreukázali, že by sa mali ženy v tehotenstve a po pôrode vyhýbať kaderníckym službám.

Nechty

Nechty rastú v tehotenstve rýchlejšie, ale viac sa strapkajú a lámu. Ide o prechodný stav, ktorý sa sám upraví. Dôležité je nechty pravidelne mastiť a strihať nakrátko.

Pokožka

Za úplne normálne kožné zmeny v tehotenstve sa považujú hyperpigmentácie, ktoré sa vyskytujú až u 90% tehotných žien. Objavujú sa už na začiatku tehotenstva ako zreteľnejšie sfarbenie prsných dvorcov, genitálií a podpazušia. Linea fusca je tmavá línia medzi pupkom a sponou.

Melasma alebo tehotenská maska sú obojstranné hnedé škvrny na tvári. Väčšina pigmentácií zmizne počas šestonedelia. Asi u pätiny žien zmeny pretrvávajú a vyžadujú liečbu kožným lekárom. Dôležitá je prevencia, ktorá spočíva v dôslednej ochrane pred UV žiarením. Žena by sa nemala nadmerne opaľovať, chodiť do solária a mala by používať krémy s vysokým UV faktorom.

Strie alebo pajazvičky sú červené alebo fialové jazvy na koži v oblasti brucha, zadku, stehien a pŕs. Na ich vzniku sa podieľajú hormonálne zmeny a genetické faktory. Vyskytujú sa u väčšiny tehotných žien v druhom a treťom trimestri. Pri liečbe strií sa využíva laser, ale výsledky sú neisté.

Na trhu existuje mnoho krémov a olejov, ktoré sú určené priamo k prevencii tvorby strií. Ženy by ich mali začať používať od začiatku tehotenstva a kombinovať ich s prípravkami, ktoré budú pokožku čo najviac hydratovať.

Na Babywebe tiež nájdete:

Problémy s pleťou a vypadaním vlasov po pôrode
Minerály a stopové prvky
Začíname s posilňovaním

5.10.2010 9:55| autor: Radka Bočánková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist