Adopcia homosexuálnymi pármi?

„Už päť rokov žijem so svojou priateľkou a rady by sme mali úplnú rodinu. Na adopciu ale nemáme nárok, hľadáme preto vhodného darcu pre umelé oplodnenie, aby sa aspoň jedna z nás stala matkou,“ zveruje sa Hanka.

Áno, aj homosexuálne páry chcú mať „svoje“ dieťa. A aký je názor odborníkov? Odpovedajú:

Psychológ PhDr. Adam Suchý:

Pokiaľ ma moje znalosti a pamäť neklamú, neexistuje žiadny odborne podložený názor (vedecký výskum, štúdia, atď.), ktorý by dokazoval, že sú homosexuálne páry horšími rodičmi ako páry heterosexuálne.

Ľudia, ktorí spolu žijú

Vo veľa prípadoch to môže byť dokonca naopak, pretože už dnes je (nielen) na základe päťdesiatpercentnej rozvodovosti rodina oficiálne definovaná ako „ľudia, ktorí spolu žijú“. Skúsenosti a vývoj spoločnosti teda ukazujú, že biologický základ rodiny nie je to jediné, na čom je možné stavať uspokojujúce rodinné a medziľudské vzťahy.

Kvalitní rodičia?

Ak sa ľudia, ktorí spolu žijú, k sebe navzájom správajú pekne, rešpektujú nároky vývoja, ich partnerstvo nie je disharmonické a ich rodičovstvo je kvalitné, s najväčšou pravdepodobnosťou vychovajú zdravo sa vyvíjajúce dieťa, a to bez ohľadu na to, či sú sami homosexuálmi alebo heterosexuálmi.

Homosexualita nie je „nákazlivá“

Dnes už je snáď jasné, že tak ako nie je možné homosexualitu vyliečiť či odnaučiť, nie je ani možné sa ju naučiť, preto sú obavy z podobného dlhodobého ovplyvnenia sexuálnej orientácie dieťaťa neopodstatnené.

Problém? Okolie

To, čo ale preukázané bolo, je skutočnosť, že aj muži sú schopní typicky materského správania sa. Osobne považujem za problematické skôr reakcie okolia a sociálne začlenenie deti adoptovaných homosexuálnymi pármi.

Nedá sa totiž očakávať, že spolužiaci, kamaráti a ďalšia sociálna sieť takých detí bude mať vždy tolerantné postoje a pochopenie, čo môže byť dlhodobo spoločensky diskvalifikujúce a prinášať mnoho súvisiacich problémov.

MUDr. Jiří Šulc:

„Ako je to s asistovanou reprodukciou, pokiaľ si ju praje homosexuálny pár?“

Nemáme právo pátrať po sexuálnej orientácii pacientiek alebo niekoho vylučovať z liečby kvôli sexuálnej orientácii, ale dieťa má zo zákona právo na to mať otca. Čiže vyžadujeme, aby žena prišla s mužom, ktorý písomne uzná otcovstvo. Ak nás osloví žena, ktoré chce bábätko bez partnera, musíme ju odmietnuť, pretože to naše zákony neumožňujú.

Psychológ Mgr. Martin Prokeš:

Som pre. V situácii, kedy je v najrôznejších ústavoch a výchovných zariadeniach cez päťtisíc detí a ročne sa umiestni okolo päťsto detí do adopcie či náhradnej rodinnej starostlivosti.

V situácii, kedy sa vzhľadom k nastaveniu slovenskej spoločnosti časť detí vôbec nepodarí umiestniť, vzhľadom k ich etnickému pôvodu, či psychickému alebo fyzickému postihnutiu. Naviac neexistuje relevantná štúdia, ktorá by potvrdila, že homosexualita páru znamená nespôsobilosť k rodičovstvu.

Keď otecko odíde za milencom…

Ak by takéto podozrenie bolo, znamená to, že ak žena či muž odíde z manželstva s deťmi za partnerom rovnakého pohlavia, znamená to automaticky, že je potrebné odobrať ich biologické deti, aby nebola ohrozená ich mravná výchova?

SOS dedinky sú v poriadku?

Dá sa súhlasiť s tézou, že pre deti je najlepšie vyrastať v kruhu rodiny, ktorá sa čo možno najviac podobá bežnej rodine? Koniec koncov model SOS detských dediniek tiež nerešpektuje prirodzené usporiadanie rodiny a sťažuje si niekto?

Kto vychoval homosexuálov?

Je správne, aby deti vyrastali v ústavoch? Je pre deti dobrý a prospešný pobyt v dojčenských ústavoch? Krik okolo adopcií homosexuálnymi pármi je poháňaný skôr homofóbiou ako starosťou o správny morálny vývoj detí. Konieckoncov, kto vychoval väčšinu homosexuálov?

Na Babywebe tiež nzájdete:

Osvojenie dieťaťa
Ockovia, bez vás to nejde
Viem si predstaviť, že budem otcom?

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist