Čo neviete o pneumokokovi?

Keď sa povie pneumokok, väčšina z nás si vybaví pneumokokovú meningitídu, teda zákerné ochorenie, ktoré môže veľmi rýchlo udrieť a skončiť sa aj smrťou.

Čo neviete o pneumokokovi?

Keď sa povie pneumokok, väčšina z nás si vybaví pneumokokovú meningitídu, teda zákerné ochorenie, ktoré môže veľmi rýchlo udrieť a skončiť sa aj smrťou.

Čo sú pneumokoky?

Sú to baktérie, ktoré sú vlastne všade okolo nás. Bežne sa vyskytujú v nosohltane, teda na sliznici horných dýchacích ciest bez toho, aby človeku spôsobovali nejaké ťažkosti.
Poznáme vyše 90 typov pneumokokových baktérií.

Ako sa prenášajú?

Kvapôčkovou infekciou, napríklad kýchnutím, kontaktom rúk a ústami. Najľahšie sa prenášajú v detskom kolektíve. Do krvi prenikajú pri oslabení sliznice pri vírusovej infekcii alebo opakovaných infekciách, prípadne pri nedostatočnej imunite.

Koho ohrozujú najviac?

Malé deti. Najohrozenejšie sú bábätká a deti do troch rokov, hlavne preto, že nemajú dostatočne vyvinutú imunitu. Ďalšou ohrozenou skupinou sú ľudia nad 60 rokov.

Čo môžu spôsobovať?

Sú najčastejším pôvodcom infekcií dýchacích ciest. Najmä u detí však môžu vyvolať aj veľmi nebezpečné ochorenie, ako je zápal mozgových blán (meningitída), otrava krvi, zápal pľúc či opakované zápaly stredného ucha. Pri napadnutí organizmu pneumokokom sú jedinou obranou antibiotiká. Bohužiaľ, niektoré typy pneumokokov na ne nereagujú a liečba trvá dlhšie.

Aké sú príznaky pneumokokových infekcií?

Príliš sa nelíšia od chrípkových, vyznačujú sa však niekoľkodňovými vysokými horúčkami a celkovou malátnosťou.

Ako sa možno brániť?

Proti väčšine kmeňov pneumokokov sa zdravé, normálne imunitne vybavené telo dokáže úspešne brániť. Problém môže nastať v prípade invazívnych kmeňov, predovšetkým u dojčiat a batoliat a u detí so závažnou poruchou obranyschopnosti, či už vrodenou, alebo získanou (stav po vybratí sleziny).

Proti týmto kmeňom pneumokokov sa môžeme chrániť očkovaním, ktoré sa v mnohých krajinách stalo súčasťou očkovacieho kalendára (u nás by k tomu malo dôjsť od budúceho roka). Vakcínou Prevenar možno očkovať deti od dvoch mesiacov do piatich rokov. Vakcína Pneumo 23 je určená predovšetkým pre deti s ťažkou poruchou obranyschopnosti, ktoré treba chrániť proti viacerým kmeňom pneumokokov. Pichá sa deťom od dvoch rokov a dospelým.

Rodičia by mali vedieť, že očkovanie chráni len proti špecifickým kmeňom, a tak aj očkované dieťa môže ochorieť na pneumokokovú infekciu, s ktorou si však telo v prevažnej väčšine prípadov dokáže poradiť.

Vlani zomrelo na následky ťažkej pneumokokovej infekcie 28 detí. U viac ako polovice detí, ktoré sa z meningitídy vyliečia, sa môže objaviť trvalé poškodenie zdravia, napríklad strata sluchu či epileptické záchvaty.

11.9.2010 4:40| autor: Monika Langrová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist