Ako ste zvládli finančnú závislosť od partnera?

Museli ste si na materskej pýtať každé euro alebo ste všetko zvládli bez problémov? Otázky, ktoré iste riešia mnohé mamičky. Spýtali sme sa dvoch z nich.

Otázky:

1. Ako ste počas materskej dovolenky zvládali finančnú závislosť od partnera?
2. Ovplyvnila táto skúsenosť váš pohľad na partnera?
3. Urýchlila daná situácia váš návrat do zamestnania?

Katka: Na všetkom sme sa dohovorili
1. Dohodli sme sa celkom hladko na všetkom, čo bolo treba. Partner mi preposielal na účet dohovorenú sumu, ktorú som použila na potreby rodiny. Ak bolo treba niečo navyše a dalo sa to, uhradil ju.

2. Spoznala som ho v novej situácii, jeho správanie ma však vôbec neprekvapilo. Očakávala som, že sa bude správať tak, ako sa správal.

3. Materskú dovolenku som vnímala ako čas, ktorý si môžem zorganizovať podľa seba, a okrem potrieb detí som mohla naplniť aj niektoré svoje. Vďaka pomoci babičiek a podpore partnera som si doplnila vzdelanie. Návrat do zamestnania som neurýchlila, ale zvýšila som si kvalifikáciu a po materskej som nastúpila na dobré pracovné miesto.

Radka: Manžel mi nič nedával

1. Finančnú závislosť počas materskej dovolenky za mňa tak trochu vyriešil sám manžel. Nezniesol pomyslenie na to, že on by musel chodiť do práce každý deň a ja by som bola doma – a (podľa neho) nič nerobila. Preto som bola pri oboch deťoch zamestnaná, nikdy som nemala klasickú dovolenku, vždy som aj pracovala.
Neprekážalo mi to, práve preto, že som nemusela byť od svojho muža úplne finančne závislá. Nikdy som však nezarábala toľko, aby som mohla rozhodovať o dovolenke, nákupe väčších vecí a podobne. Na druhej strane som sa nemusela nikoho pýtať, keď som si chcela kúpiť parfum, drahšie oblečenie a podobne.
Manžel mi peniaze nikdy nedával – iba deťom, keď si samy vypýtali. Platil však všetky náklady na domácnosť. Ja len zvyšok – jedlo, oblečenie a škôlku a školu pre deti. Financoval aj všetky dovolenky, ktoré vybral – výber bol vždy na ňom – nám len oznámil, kam ideme. Vždy ma to mrzelo, pretože si rada vyberám dovolenky z katalógu a vždy si predstavujem, aké to tam je…

2. Určite, ale už je neskoro. Pristúpila som na to a takmer som si zvykla, že to u nás tak chodí.

3. Do práce som chodila vždy aj v čase materskej, vyhovovalo mi, že som mohla pracovať doma aj s malými deťmi. Som rada, že to tak bolo, naučila som sa totiž využívať každú voľnú chvíľku a urobiť veľa práce v priebehu pár minút (medzi dojčením, prebaľovaním a podobne).
Na záver však musím priznať, že som zrejme nespravila tú najrozumnejšiu vec. Deti rýchlo rastú a ja ľutujem každú minútu, ktorú som nemohla stráviť s nimi. Nemala som brať ohľady na manžela a tie tri roky si užívať svoje deti! Určite by to bol ten najlepšie prežitý čas!

Na Babywebe tiež nájdete:

Rodinné financie – pôžičky a hypotéky
Slobodná matka
Rodina verzus zamestnanie

14.11.2010 7:46| autor: Monika Langrová
Viac o téme: oblečenie

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist