Aké nebezpečenstvá číhajú na dieťa v lete

Hmyz, vysoké teploty, všelijaké bobuľky v záhrade a nebezpečné vodné nádrže. Aj takto môže vyzerať leto. A to hlavne v mysliach starostlivých rodičov. Čo všetko teda na dieťa v lete číha a čo by sme mali v jednotlivých situáciách robiť?

Poštípanie hmyzom

Dieťa môže poštípať niekoľko druhov hmyzu – komáre, ovady, včely, osy alebo napríklad mravce. Deti sú neustále dolepené a ušpinené, a preto nie divu, že občas k sebe prilákajú nejakú včelu či osu.

Čo robiť:

Ak dieťa poštípe „iba“ komár, nehrozí väčšinou žiadne nebezpečenstvo. Ak ich svrbí pokožka, môžete použiť jeden z dostupných krémov na kožné problémy (napr. Fenistil gél). Na miesto môžete priložiť aj ľad. V našich zemepisných šírkach prenosy smrteľne nákazlivých chorôb nehrozia.

Pri poštípaní včelou či osou by ste postihnuté miesto mali znecitliviť ľadom, pretože väčšinou bolí. Môžete skúsiť prikladať aj plátky cibule, ako to robili naše babičky. Poštípanie osou či včelou je nebezpečné len v tom prípade, ak je dieťa alergické, či vtedy, ak je uštipnutie mnohopočetné.

Ako proti tomu bojovať:

  • Vysvetlite dieťaťu, že včely a osy nemá provokovať. Mnohé uštipnutia sú u detí spôsobené práve tým, hmyz totiž neútočí bezdôvodne.
  • Proti komárom skúste sieťky do okien, nad detskú postieľku môžete tiež umiestniť moskytiéru.

Kliešťa

Čo robiť:

Spôsobov, ako „zaručene správne“ odstrániť kliešťa, je rozšírených niekoľko. Mydlová voda, krútenie v smere hodinových ručičiek, oleje atď.

Zabudnite na ne. Aplikáciou mydlovej vody a oleja spôsobíte len to, že kliešť začne vylučovať sekréty, ktorými vás môže nakaziť. Točením nič nedosiahnete, kliešť sa totiž do kože nezavŕtal, ale zahryzol.

Jednoducho ho uchopíte špeciálnou pinzetou na kliešte (dostanete kúpiť v lekárni) a kyvadlovými pohybmi vytiahnete. Po vytiahnutí kliešťa miesto dezinfikujte. Ranu niekoľko dní pozorujte, či neopuchla, nesčervenala alebo sa nezapálila. V tom prípade navštívte čo najskôr lekára. Encefalitídou a boreliózou sa totiž len za toto leto nakazili desiatky ľudí.

Ako proti tomu bojovať:

  • Dieťa môžete dať proti kliešťom zaočkovať
  • Dieťa môžete nasprejovať či trochu natrieť repelentom

Veci na zemi

Každé malé dieťa rado objavuje. Najlepšie samo. Dieťatko pokojne nechajte liezť a skúmať okolie, ubezpečte sa však, že terén, v ktorom sa pohybuje, je úplne bezpečný. Huby, bobuľky, konáriky, sklo či ostré kamienky môžu byť totiž všade.

Čo robiť:

Ak sa stane, že si dieťatko niečo zapichne do rúčky či nôžky, musíte predmet z rany šetrne vybrať, ubezpečiť sa, že v nej nič nezostalo, a celé miesto vydezinfikovať. V prípade, že ide o väčší úraz, je nutné navštíviť lekára, aby sa do rany nedostala infekcia. Vyčistenú ranu obviažte alebo prelepte náplasťou (opäť prevencia vzhľadom na hroziacu infekciu).

Ak dieťa zje nejakú hubu či bobuľku, ktorá je jedovatá, okamžite kontaktujte lekára.

Ako proti tomu bojovať:

Skôr ako dieťa „vypustíte“ do terénu, prejdite si ho, zozbierajte všetky ostré predmety, špicaté konáriky, prípadne odpadky atď.

Rybníky a bazény

Každý rok sa viacero detí utopí. Do veľkej miery za to môže nepozornosť rodičov. Ak ste pri vode, strážte dieťa veľmi pozorne. Ubezpečte sa, že v prípade nebezpečenstva utopenia viete, ako reagovať.

Čo robiť:

Základom pomoci je dostať dieťa okamžite z vody. Potom musíte začať s resuscitáciou. Podrobný článok o dieťati pri vode nájdete tu.

Ako proti tomu bojovať:

Poriadne si svoje dieťa pri vode strážte.

Prehriatie

Úpaly, spálenia a mdloby z tepla nie sú pri letných teplotách ničím výnimočným. Stačí niekoľko desiatok minút na priamom slnku bez ochrany, a už máte problém. Dojčatá a malé deti sú na prehriatie ešte náchylnejšie, preto dávajte na dieťa veľký pozor.

Čo robiť:

V prípade, že je vaše dieťatko prehriate, okamžite ho presuňte do tieňa, vyzlečte mu nadbytočné časti odevu, studenými obkladmi môžete dieťa chladiť či podať mu trochu tekutín. Ak sa teplota dieťaťa zvýši alebo ak nevidíte zlepšenie, kontaktujte lekára.

Ako proti tomu bojovať:

Ochranou pred prehriatím organizmu je dostatok tekutín, obmedzenie fyzickej námahy a pohybu na slnku v najväčšom teple, t. j. od 11. do 15. hodiny. Pobudnite s dieťaťom skôr v tieni, priame slnko totiž neprospeje ani jednému z vás.

Šestoro prevencie detských úrazov

  • Majte svoje dieťatko neustále na očiach, eliminujete tým možnosť, že sa zraní.
  • Vysvetlite mu pravidlá – po osách sa neoháňa, do rybníkov sa neskáče, nič zo zeme sa neje atď.
  • Vyslovte jasné zákazy, ktoré sú pre dieťa platné. Vytvorte mu hranice. Vysvetlite vždy prečo.
  • Buďte dieťaťu príkladom.
  • Naučte sa poskytovať prvú pomoc – nielen „základnú prvú pomoc“, ale aj to, čo konkrétne robiť v prípade utopenia, popálenín, zhltnutia predmetu či otravy. Jednotlivé druhy pomoci sa líšia!
  • Majte v telefóne dôležité telefónne čísla – najlepšie je naučiť sa ich naspamäť – hasiči, záchranka, polícia.
18.9.2010 1:03| autor: Michaela Mazancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist