Niekoľko detí v jednej izbe? Vieme, ako na to

Spolužitie niekoľkých detí v jednej izbe, hlavne keď sú rôzneho pohlavia a veku, môže byť v ideálnom prípade bezproblémové, na to sa však radšej netreba spoliehať. V horšom prípade môže prerásť do menšieho či väčšieho hororu, ktorého dôsledky pocíti celá rodina.

Čo sa vlastne môže stať? Predstavme si modelové situácie. Všadeprítomné batoľa a školák? Jeden je poriadkumilovný, druhému je to jedno, vlastne ešte mu to musí byť jedno, a necháva veci, kde mu napadne. Ako to teda vyriešiť, aby ste neprišli o rozum a nervy a aby boli všetci spokojní?

Tolerancia

O príčine problémov netreba diskutovať. Vašim potomkom možno ani tak nechýba životný priestor, ako skôr súkromie. To vôbec neznamená, že sa nemajú radi. Cesta ku kompromisom však nebýva vždy ľahká. Dôležité je deťom všetko vysvetliť a naučiť ich tolerancii.

Dva kúty

Vždy je lepšie, keď jednu izbu obývajú deti rovnakého pohlavia či veku, prípadne kombinácie oboch. Potom už stačí šikovné usporiadanie, aby obe deti mali svoj priestor vybavený zhruba rovnako, aby si nemali čo vyčítať a závidieť. Dva kúty môžeme odlíšiť farbami, a to vždy podľa výberu detí.

Farby by mali byť skôr svetlé, predovšetkým v malom priestore, aby izbu opticky nezmenšovali. Sýta farba však ešte neznamená, že je tmavá. Farby si pre istotu ponechajte niekde v pohári do zásoby, keby ste ju náhodou ešte potrebovali…

Dôležité je, aby nábytku v izbe bolo čo najmenej, súčasne však dosť na úschovu oblečenia a na uloženie vecí. Pamätajte na to, že ďalšie kusy môžete dokúpiť vždy, zbavovať sa nadbytočných vecí však býva často zložitejšie.

Poschodové postele – áno či nie?

Ak kvôli úspore miesta uvažujete nad poschodovými posteľami, zvážte to a rozhodnite sa pre ne iba v prípade, že naozaj nemáte priestor nazvyš. Najvážnejší argument proti poschodovým posteliam je ten, že hore je väčšie teplo a horšie sa tam dýcha. Okrem toho hornú posteľ nemôžete využiť na sedenie, keď napríklad príde návšteva.

Ak nemáte miesto na bežné postele, môžete kúpiť zvýšené postele umiestnené na skrinkách a policiach, prípadne s voľným priestorom na hranie priamo pod posteľou.

Nábytok by mal byť praktický, ľahko udržiavateľný a hlavne bezpečný! Drahé vybavenie v izbe ocenia predovšetkým dospelí, deťom je jedno, koľko to stojí a z čoho sa to vyrába, dôležité je, aby sa im to páčilo a aby sa cítili príjemne.

Súkromie

Čím je vekový rozdiel medzi súrodencami väčší a čím sú starší, tým viac musíme rešpektovať ich súkromie. Nekalkulujme s tým, že starší súrodenec dozrie v spoločnej izbe na mladšieho.

Ten mladší bude tomu staršiemu určite liezť na nervy a dozrieť naňho vo vašej neprítomnosti môže aj vtedy, keď bude v inej izbe. Od určitého veku treba rešpektovať súkromie – hlavne v období dospievania – a to si vyžaduje aj situácia, keď sú v rodine súrodenci opačného pohlavia. Dôvody hádam nemusíme rozvádzať…

Čítajte tiež:

Ak máme k dispozícii jedinú miestnosť, môžeme ju rozdeliť. Jestvuje celý rad alternatív, závisí to od daných podmienok v miestnosti. O priečke zo sadrokartónu alebo z dreva môžeme uvažovať iba v prípade, že sú v miestnosti dve okná. Pre každú z novovzniknutých miestností musíme rešpektovať minimálny priestor 2,5 metra, jedine ak budú mať obidve deti stopercentné súkromie. My, rodičia, sa naučíme pred vstupom na výsostné územie svojich detí zaklopať. Súkromie je súkromie, či sú to dospelí, alebo deti.

Keď z priestorových alebo z iných dôvodov stavebné rozdelenie izby neprichádza do úvahy, predelíme miestnosť paravanom alebo skrinkami. Zvuková izolácia síce nebude ideálna, ale každému z detí tak aspoň jasne vyčleníme jeho osobný priestor, ktorý by jeho súrodenec mal rešpektovať a nenarúšať.

Vlastná izba

Ak môžete svojim deťom dopriať luxus vlastnej izby, zariaďujme ho tak, akoby to bol ich prvý byt. Malo by tam byť všetko, čo potrebujú, opäť však platí, že miestnosť zbytočne nezahlcujeme nábytkom. Posteľ navyše v izbe pre jedného však rozhodne nie je zbytočným kusom. Okrem toho, že sa dá využiť na leňošenie cez deň, bez toho, aby sa dieťa váľalo po posteľnej bielizni, získate alternatívne miesto na spanie pre akúkoľvek návštevu.

Pri zariaďovaní, respektíve výbere zariadenia, doprajte dieťaťu v rozumných medziach voľnú ruku. Nezabúdajte, že izba bude jeho a nie vaša. Ak máte malé deti, nezabudnite zabezpečiť okno, prípadne vstup na balkón a do určitého veku aj voľné elektrické zásuvky.

8.6.2017 12:58

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist