Manželská zmluva

Keď si môj prapradedko bral praprababku, bola to veľká láska. O žiadne veľké peniaze pri svadbe nešlo, snúbenci pochádzali zo sedliackych rodín. No keď zaznelo v kostole „áno“, bolo treba všeličo zariadiť. Predovšetkým muselo byť jasné, čo dostane nevesta ako veno, kedy a za akých podmienok bude ženích v chalupe hospodárom a ako bude zabezpečený pre odstupujúcu generáciu výminiek.

Dnes zo zákona platí, že to, čo si do manželstva prinesiete a nadobudli ste to pred jeho uzavretím, do spoločného majetku nepatrí. To, čo nadobudnete v manželstve, je spoločné. Práve to spoločné vlastníctvo možno v zmluve uzavretej formou notárskeho zápisu pre manžela alebo manželku rozšíriť alebo, naopak, zúžiť.

Význam pre podnikateľov

Je možné tiež vymedziť, že každý z dvojice bude určitými vecami disponovať úplne samostatne. Podstatný význam to má pre podnikateľov, a to hlavne vtedy, keď za svoje záväzky ručia celým majetkom. V takých prípadoch by mali zbystriť pozornosť rôzni veritelia.

Zodpovednosť

Z hľadiska partnera je takéto konanie jeho samostatne zárobkovo činného druha prejavom zodpovednosti voči rodine. Ak však ide iba o túžbu hrabať si po svadbe na svojom piesočku, treba si dať pozor.

Varovanie

Pre slabšieho z dvojice je to nielen nevýhodné, ale aj varujúce. Peniaze totiž nie sú dôležité, keď ich máme. Keď chýbajú, hubia aj tú najväčšiu lásku. Je možné, že iniciátorovi zmluvy viac záleží na nich ako na citoch.

Dôvera

Keď sa kedysi brali naši praprapríbuzní, podieľala sa na voľbe partnera aj na majetkovom zabezpečení celá rodina. Dôležitú rolu hrali aj priatelia či susedia.

Obdivuhodná bola miera sociálnej kontroly. Rozvod prakticky neexistoval. Dnes sa rozvádza každé druhé manželstvo.

Na niečo také krehké, ako je dôvera, by som sa nespoliehal. Manželská zmluva? Áno, tam, kde bude prínosom pre obe strany. Inak nie.

Význam pre vzájomnú dôveru

Ak manželskú zmluvu navrhne chudobnejší z dvojice, je to ústretové gesto. Ak ju požaduje ten bohatší, je to gesto možno prezieravé, no z psychlogického hľadiska nie príliš priateľské. V tom prípade odporúčam dôkladné vysvetlenie motívov zo sféry mimo samotného vzťahu.

19.9.2010 2:56| autor: Tomáš Novák

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist