Hygiena v období viróz

V období vírusových epidémií, či už je to sezónna chrípka, prasacia chrípka alebo iná viróza, je mimoriadne dôležité nepodceňovať klasické hygienické pravidlá, ktoré platia predovšetkým pre tehotné a dojčiace ženy a deti:

Všeobecné pravidlá

 Dodržiavajte prísnu hygienu rúk: Ruky si často umývajte mydlom v teplej vode.
 Pri kýchaní a kašľaní si zakrývajte ústa a nos papierovou vreckovkou na jedno použitie.
 Vreckovku po použití okamžite vyhoďte.
 Tehotné ženy by sa podľa možnosti mali vyhýbať miestam plným ľudí.
 Pri podozrení na príznaky chrípky urýchlene navštívte ošetrujúceho lekára.

Slaná alebo morská voda

Ak nedôverujete vakcínam a chcete sa radšej spoľahnúť na vlastné sily, môžete to skúsiť tieto metódy prevencie odskúšané generáciami:

1. Často si umývajte ruky.

2. Nedotýkajte sa rukami tváre. Odolajte pokušeniu dotýkať sa akejkoľvek časti tváre, ak ste si predtým neumyli ruky mydlom a horúcou vodou.

3. Kloktajte dvakrát denne teplú slanú vodu. Jednoduché kloktanie zabraňuje šíreniu vírusov. Nepodceňte tento jednoduchý, lacný a účinný spôsob prevencie. V pohári teplej vody rozmiešajte kávovú lyžičku soli. Namiesto slanej vody môžete použiť nejakú kvalitnú ústnu vodu.

4. Rovnako ako ústnu dutinu môžete premývať aj nosové dierky a dutiny, a to aspoň raz denne. Prvýkrát to možno nebude príjemné a pripomenie vám to, ako ste sa nalogali vody z bazéna alebo v mori, ale to vás už druhý raz neprekvapí. Táto technika nie je veľmi vhodná pre deti. Variantom môže byť čistenie nosových dierok tampónmi namočenými v teplej slanej vode.

5. Jedzte veľa potravín bohatých na vitamín C (hlavne citrusové plody).

6. Pite čo najviac teplých nápojov, hlavne bylinkové alebo zázvorové čaje, ktoré tesne pred pitím osladíte medom a pridáte citrónovú šťavu.

Pitie teplých nápojov má rovnaký účinok ako kloktanie (vyplachuje ústnu dutinu), ale v opačnom smere. Vírus sa dostane do žalúdka, kde však nemôže prežiť, šíriť sa ani inak škodiť.

Ako si správne umývať ruky

Umývanie rúk je jednoduchý a zároveň veľmi účinný spôsob ochrany pred nachladnutím, chrípkou a ďalšími infekčnými chorobami – doma, v práci aj v škole. Správne umývanie rúk môže byť tým najúčinnejším prostriedkom, ako chrániť svoje zdravie pred chrípkou, vrátane prasacej (H1N1) – a to isté platí pre vaše deti.

Aj doma platí, že poriadne umývanie rúk môže zabrániť šíreniu chrípky z jedného člena domácnosti na druhého a ďalej medzi ľudí.

• Nesiahajte si neumytými rukami na tvár.
• Pred prípravou surového alebo studeného jedla (šaláty, ovocie, pečivo) a po manipulácii so surovým červeným mäsom a s hydinou si umývajte ruky.
• Pred jedlom.
• Po prebaľovaní dieťaťa.
• Po zakašľaní, kýchnutí, smrkaní.
• Po použití toalety.

Správne umývanie rúk: tečúca voda a mydlo

Ruky si namočte v teplej a čistej tečúcej vode a naneste na ne mydlo
Šúchajte si ich o seba, až kým sa nevytvorí pena, a namydlite celý povrch rúk vrátane zápästia.
Ruky takto mydlite 15 až 20 sekúnd. Deti si môžu merať čas pomocou krátkej pesničky, ktorú si pri tom budú spievať.
Opláchnite si ruky pod teplou tečúcou vodou.
Osušte ruky papierovými utierkami na jedno použitie a prípadne nimi otvárajte a uzatvárajte vodovodný kohútik.

Ak nie sú tečúca voda a mydlo práve poruke (napríklad na prechádzke), zvyknite si so sebou nosiť navlhčené hygiencké obrúsky, ktoré dostať v drogériách. Variantom je aj fľaška s vodou na ruky, ktorá je na báze alkoholu.

Zdroj: U.S. Centers for Disease Control (CDC), Babyweb.cz (18. 11. 2009)

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist