Čo s dieťaťom?

Literárni pamätníci si iste spomenú na slávny fejtón Jana Nerudu s názvom „Kam s ním?“. Oteckovia, ktorí sa po prvýkrát ocitnú sami v „osídlach“ svojho dieťaťa, riešia podobný problém, skôr však ide o celú sériu otázok: Čo s ním, kam s ním a kto mi, preboha, pomôže?!

Dieťa stále niečo potrebuje, chce a vyžaduje, a tak je to preň prirodzené. Akosi lepšie sa s tým dokážu vyrovnať mamičky, čo napokon otcom neustále dokazuje odborná i populárna literatúra, no tým nám otcovskú rolu nijako neuľahčuje. Moderná spoločnosť je typická nárekmi a sťažnosťami na to, že muži strácajú pevnú pôdu pod nohami v mnohých oblastiach pracovného aj osobného života – rodinná výchova je iba jednou z nich. Čo si s tým teda počať?

Nebojte sa svojho dieťaťa

Nezapierajte: Keď vám žena odovzdá dieťa s tým, že odchádza ku kaderníčke alebo kamkoľvek inde, ste vydesení. Čím je dieťa menšie a obdobie ženinej neprítomnosti dlhšie, o to viac stúpa miera vášho vydesenia. Máte na to pádne dôvody, ktoré ľahko odhalia úprimné odpovede na nasledujúce otázky: Kto z vás, páni, vie, kde je detská kašička, miska a podbradník? Kedy dieťa je a kedy ho treba uložiť na spánok? Ako ho vlastne uspať? Kde sú krémy na zadoček? A kde sú vecičky na prezlečenie, prípadne ktoré zo záplavy drobného ošatenia je na doma a ktoré na von? (Odpovede mužov na materskej sa do celkového skóre nepočítajú.)

Treba si uvedomiť, že ste otec, bytosť, ktorá je dieťaťu väčšinou vzácna, od ktorej očakáva predovšetkým jednu základnú vec: Že nebudete ako mamička, ktorú miluje, ktorú však dobre pozná a vie, čo od nej očakávať. Hľadá zmenu a uvoľnenie a dúfa, že mu jeho prianie splníte. Hlavu hore, vy to dokážete!

Nenapodobňujte mamičku

Nestor detskej psychológie Zdeněk Matějček síce tvrdil, že aj muži sú bez problémov schopní správať sa typicky matersky, vy však radšej stavte na maskulínnu kartu, pretože je to práve ona, čo našim deťom začína v balíčku životného mariáša zúfalo chýbať.

Spomínam si, keď som sa pokúsil nahradiť svoju ženu na plávaní s batoľatami, mal som toho po polhodine poskakovania v horúcej slanej vode sprevádzaného detským pišťaním a mamičkovskými radostnými výkrikmi plné zuby. Keď k tomu pripočítam prípravné a baliace procedúry pred plávaním aj po ňom a neustálu snahu nezraziť sa v sprchách s niektorou z polonahých mamičiek, vzrástla moja vyčerpanosť do takej miery, že si zo spoločne stráveného času vlastne nič nepamätám.

Netreba preto dlho premýšľať, ako by to asi spravila mamička – doprajte si slobodu a urobte to po svojom. Matky ponúkajú pohladenie, bezpečný prístav a pokojnú hru. Otcovia zas ukazujú pestrosť sveta, akciu a súťaživosť. Oboje má svoj zmysel a čo je dôležité, odborníci dokonca tvrdia, že je to práve interakcia s otcom, ktorá podporuje do budúcnosti vývoj sociálnych väzieb dieťaťa.

Užite si to

Určite dobre poznáte komédiu storočia S tebou mě baví svět. Muži sú v nej vykreslení ako roztomilé, no prevažne nezodpovedné bytosti. Kedy inokedy si však môžete dovoliť byť znovu malým chlapcom? Deti nemusíte brať zrovna ako hračky, no malá štipka nezodpovednosti nič nepokazí – dieťa potrebuje vedieť, že existujú aj iné svety a že sa nič nestane, keď bude mať jednu ponožku žltú a druhú modrú, vonku sa prejde v pyžamovej košieľke a bude robiť veci, ktoré mu mamička pravdepodobne neumožní.

Spadne z bicykla a čaká, že ho „pomojkáte“? Utešte ho, pofúkajte odreté koleno, no zároveň ho povzbuďte do ďalších akcií. Očakáva pokojnú hru a stavanie kociek na seba? Vezmite do ruky varešku, na hlavu si dajte hrniec a bojujte! Kocky lietajúce vo vzduchu sa vám nakoniec ešte zídu. Ste mužský vzor, archetyp bojovníka, tak svojej ratolesti ukážte, o čom to je. Ak sa vám navyše podarí podeliť sa o svoj údel s ďalším „varovacím“ oteckom, vyhrali ste!

Kašlite na ambície

Aj keď ste zaťažení na výkon a svoje dieťa ženiete z jedného dobrodužstva do druhého, svoje ambície si nechajte výlučne pre seba a neprenášajte ich na dieťa. Ak sa rozhodnete tráviť voľný čas s batoľaťom výukou angličtiny, práve ste o svoje rodičovské miesto na výslní definitívne prišli.

Deti v prvých dvoch rokoch potrebujú lásku a prijatie a na ďalších pár rokov kolektív rovesníkov, kde sa naučia sociálne fungovať. Všetky pokusy o športové, intelektuálne či umelecké výkony sú nadbytočné a zaťažujúce.

Prestaňte dieťa oslovovať „Hey, boy“, štetec mu nechajte v ruke, iba keď samo bude chcieť, a na tréning na tenisovom kurte radšej rýchlo zabudnite. Radšej sa s ním zahrajte s loptou, vybláznite sa a porozprávajte mu niečo o tom psíkovi, ktorý práve prebehol okolo. Je to skutočne minimum, čo môžete urobiť, no zároveň maximum pre dieťa v celom období pred tým, než nastúpi do školy.

Nezatracujte techniku

Mám okolo seba niekoľko intelektuálnych párov, ktoré svojim deťom kupujú výhradne drevené „biohračky“ okrášlené prírodným farbivom a vedú ich k spolužitiu s prírodou, k tichej romantickej hre a ku kultivácii duše. Prečo nie, no ak doma máte počítač a televíziu, neobávajte sa ich použiť. Treba, samozrejme, zachovať zdravú mieru, no ak to dieťaťu neumožníte, sociálne ho diskvalifikujete nielen v kolektíve vrstovníkov, ale aj celkovo, vzhľadom na vzrastajúce technické nároky na budúcu populáciu.

Niektoré výukové CD umožňujú osvojiť si základné zručnosti prostredníctvom hry a dôležité na tom celom je, že ste pri tom s dieťaťom vy, sprevádzate ho a pomáhate mu. To isté platí aj o televízii – nie je zmyslom dieťaťu televíziu zakázať, no prostredníctvom spoločného sledovania viesť svoje ratolesti k tomu, čomu sa hovorí divácka gramotnosť. Pomocou vašich komentárov, rozhovorov o programoch a neúnavného vysvetľovania, že je to „len akože“, dieťa časom zistí, že nemusí sledovať všetko, že sú programy dobré, ale aj vyslovene „primitívne“ a že tlačidlom „off“ môže televízor kedykoľvek vypnúť.

Priateľ na telefóne

Nie je žiadna hanba, ak si zavoláte posily. Ak máte viac ako jedno dieťa, je to dokonca jedna z odporúčaných možností, ako si poradiť s varovaním. Mladšie dieťa visí zo sedačky a neprestajne vylieva na plávajúcu podlahu polievku, druhé (to staršie) stojí na stole a na podrážky papučiek sa mu lepí jeden zemiak za druhým. Na sporáku sa pripaľuje druhá časť večere, o ktorej aj tak pochybujete, či je vhodná pre deti, v kúpeľni preteká voda na večerné kúpanie a dole zvoní kamarát, ktorý od vás niečo potrebuje. A do toho vyzváňa telefón, pretože žena sa chce uistiť, že je doma všetko v poriadku. Michael Phelps zvládol na poslednej olympiáde vyhrať osem zlatých medailí počas siedmich dní, toto je však oproti tomu predsa len nadľudská úloha, nemyslíte?

Lepšia než telefonická konzultácia je, samozrejme, praktická pomoc, takže nejaká babička sa občas zíde. Ak znesiete jej výroky typu: „No, to ty si taký nebol, ty si vedel poslúchať… No, ja som vás takýto neporiadok robiť nenechala… Takto by deti s jedlom nemali vymýšľať… Nemali by už byť dávno v posteli?“, potom neváhajte, vezmite do ruky telefón a volajte.

Zachovajte pokoj

Nezabudnite, že aj malé dieťa má svoj rozum, svoje záujmy a potreby. Nemusíte za každú cenu všetko organizovať, stáť mu neustále za chrbtom a chodiť za ním ako tieň. Možno si potrebuje od rodinného ruchu odpočinúť rovnako ako vy, a ak sedí v kútiku, niečo si mrmle alebo len tak pozerá do steny, potom platí slávna latinská múdrosť: S tým, čo je v pokoji, nehýbať. Keď bude chcieť, buďte si úplne istý, že si vás nájde a presadí si svoje. Korigujte, navrhujte, no neobávajte sa nechať niektoré aktivity na ňom. Každý človek potrebuje priestor na slobodné nadýchnutie a toto je vaše dieťa, krv z vašej krvi.

Užite si to, pretože práve toto sú chvíle, ktoré ničím nenahradíte, chvíle, ktoré sa nedajú vrátiť a ktoré jediné zostanú. Až budete starý a nevládny, hodnota vašich pracovných výkonov, úspechov, tenisových skóre a zvládnutých rokovaní nebude mať pod vplyvom životnej inflácie žiadnu cenu. Čas sa spomalí, a ak ste svojim deťom skutočne niečo dali, potom práve v tomto období zazvonia pri dverách, aby vám to mohli vrátiť.

Adam Suchý

2.10.2010 3:30| autor: Adam Suchý

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist