Mať dobrý pocit zo života

Žijeme bio, vieme prečo. Téma, ktorej sme sa rozhodli venovať celý september. Tak, aby sme na jeho konci mohli povedať: áno, vieme.

Vieme, ako ísť v ústrety svoju zdraviu i zdraviu svojich najbližších, ale zároveň vieme, ako nezabúdať, že tu nie sme sami. Že príroda potrebuje, aby sme na ňu brali ohľad. A to hádam nie je tak veľa…

To, že bio znamená do istej miery predovšetkým návrat k „sedliackemu“ rozumu, dokazuje aj náš úvodný rozhovor s Martinom Leiblom, vedúcim oddelenia ekologického poľnohospodárstva Ministerstva poľnohospodárstva ČR.
Keď premýšľal, akému poľnohospodárskemu odboru sa profesionálne venovať, nejakým prirodzeným spôsobom došiel k ekologickému poľnohospodárstvu: „Ostatné sa mi zdalo nezaujímavé, neperspektívne, jednoducho konvenčné. Ekológia má budúcnosť, stačí sa rozhliadnuť okolo seba.“

Čo všetko značka bio zaručuje?

Hlavným princípom bio je, že pri výrobe poľnohospodárskych produktov nebola použitá chémia a zvieratám je zaistená dostatočná životná pohoda. Podmienky získania certifikátu sú pomerne zložité. Nesmie sa používať chémia, zvieratá musia mať výbeh, ich krmivo tiež pochádza z ekofarmy, sliepky nesmú byť zatvorené v klietkach, krava nesmie byť uviazaná a musí mať zaistenú určitú plochu stajne a výbehu. Hospodárenie farma eviduje a raz alebo viackrát za rok jej ho dôkladne preverí kontrolná organizácia poverená ministerstvom.

Možno bio pokladať za istý životný štýl?

Určite. Keď jete biopotraviny, menej zaťažujete svoj organizmus chémiou, ktorá môže poškodzovať vaše zdravie. Veľa ľudí má aj osobnú motiváciu – jednoducho cítia, že je to dobrá vec. Bio skutočne znamená zdravie v širších súvislostiach. Ide o ohľaduplnosť nielen k zdraviu nášmu a našich detí, ale aj voči zdrojom, z ktorých potraviny pochádzajú: zvieratám a pôde.

A aký je rozdiel medzi „normálnym“ chovom zvierat a chovom zvierat, ktoré sú potom označené ako bio?

Ako sme už povedali, zvieratá majú zaistený voľný výbeh von na pastvu, sliepky nie sú držané v klietkach, vodná hydina má prístup k vodnej ploche… To je pre zdravie a životnú pohodu chovaných zvierat kľúčové. Mäso takéhoto zvieraťa neobsahuje hormóny vyplavované proti stresu, ako je to u zvierat, ktoré nemajú dobré životné podmienky.
Ekologické poľnohospodárstvo potreby zvierat rešpektuje a snaží sa pre ne vytvoriť prostredie, ktoré sa čo najviac približuje ich prirodzeným životným podmienkam.
Týka sa to aj pestovania rastín: tie totiž majú tendenciu sa chemikáliám brániť vyplavovaním vlastných jedov. Keď sa navyše nepoužívajú chemikálie, neznečisťuje sa pôda a spodné vody, ktorými sa k nám tieto prostriedky vracajú. Bio rastliny obsahujú viac zdraviu prospešných látok.

Ako nás vlastne chemikálie môžu ovplyvniť?

Je napríklad preukázané, že niektoré prídavné látky, teda takzvané éčka, ktoré sú bežne používané v konvenčnom poľnohospodárstve, majú vplyv na hyperaktivitu detí, iné môžu byť karcinogénne. Ďalšie chemikálie majú pravdepodobne vplyv na mužskú plodnosť… Vo vypočítavaní negatívnych vplyvov by sme mohli ešte dlho pokračovať.

Zaručí mi konzumácia biopotravín lepšie zdravie?

Určite k vášmu zdraviu prispeje, navyše budete mať dobrý pocit zo života. Biostrava však nie je všeliek. Pri starostlivosti o zdravie by ste nemali myslieť len na príjem energie, ale tiež na jej výdaj. Voľnosť pohybu nie je prospešná len pre ekologicky chované zvieratá, podobne myslite aj na seba. Zásadný vplyv na naše zdravie má totiž pocit životnej pohody. Bio môže byť celý životný štýl.

Ako spoznám v obchode biovýrobky?
Väčšina biovýrobkov predávaných u nás má slovenské logo

Existuje aj toto európske logo vo všetkých jazykových mutáciách

A domáce výrobky?

Doma pestovaná zelenina ešte neznamená, že je takzvaná bio. Možno je úplne zdravá, ale možno nie je – nemáte istotu. Aj zelenina od suseda môže byť chemicky ošetrená. Istotu vám dajú iba certifikovaní výrobcovia, pretože označenie bio je zákonom chránená značka a jej zneužitie je trestné. Ide vlastne o systém, ktorý garantuje hospodárenie v súlade s prírodou.

Na čo si mám pri bežných potravinách dávať najväčší pozor?

Pri bežných potravinách neverte rôznym nápisom typu „Neobsahuje farbivá“. Skôr si prečítajte, čo daná potravina obsahuje.

Ako najlepšie začať s bio? A kedy sa prejaví jeho blahodarný vplyv na naše zdravie?

Ak chcete rýchle výsledky, odporúčam vám ochutnať biovíno. Má skvelú chuť a ak ho nebudete miešať s iným alkoholom, pocítite jeho „bio“ efekt hneď na druhý deň – takmer určite vás totiž nebude bolieť hlava.

Národné logá biovýrobkov vybraných štátov:
Nemecko a Švajčiarsko

Rakúsko

Francúzsko a Dánsko

Veľká Británia a USA

Na Babywebe tiež nájdete:
Bio alebo alebo „normálne“ potraviny?
Prečo sú biopotraviny drahšie?
Prečo sú biopotraviny iné?
Biopotraviny
Bioslovníček, sprievodca svetom bez jedov
Bioprodukty na našom trhu
Tipy na zdravý nákup a obed
Adresár biopredajní, bioreštaurácií a ekofariem

Autoři: Bc. Magdalena Holancová, Ing. Martin Leibl

6.10.2010 11:47| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist