Prečo kupujete biopotraviny?

Spýtali sme sa nakupujúcich v obchodoch Country Life a Albio, aké bioprodukty kupujú a čo si myslia o životnom bioštýle, ako sa podľa nich biopotraviny líšia od tých, ktoré kúpime v bežných obchodoch, a ako im vyhovujú vyššie ceny. Prečítajte si, v čom spočíva popularita potravín vyrobených z produktov ekologického poľnohospodárstva.

Pýtali sme sa kupujúcich v obchode Country Life Petra Kopecká, 23 rokov, v ôsmom mesiaci tehotenstva:

Ja kupujem predovšetkým biojogurty. Chutia mi oveľa viac. Normálne jogurty na trhu sa mi zdajú zriedené, želatínovité a len napodobeniny jogurtu. Biopotraviny pokladám za prírodnejšie. Chcela by som kupovať aj biomäso, ale to sa veľmi nedá zohnať. Zdá sa mi to dôležité aj z morálneho hľadiska. Ale to by aj tá cena musela byť iná. Biokura som nezohnala nikde. Čoho kupujeme veľa, to sú nesírené marhuľky.
A éčka? Nie som typ, čo by ich vyslovene hľadal na obale, ale trochu to sledujem.

Aleš Krejčík, 30 rokov, slobodný, bezdetný
Biopotraviny som začal kupovať hlavne kvôli zdraviu, zhruba pred tromi rokmi. V rodine som však jediný, kto konzumuje bio, zvyšok sa stravuje klasicky. Dôvodom začať s bio bolo, že som užíval väčšie množstvo liekov, a preto som vyhľadal bylinkára.

Namiesto liekov teraz užívam bylinky. Aj preto som prestal jesť všetky potraviny, ktoré obsahujú chemikálie alebo nejaké konzervanty, látky, čo zaťažujú telo. A je mi lepšie, funguje to celkom dobre.
Potraviny kombinujem aj s bežnými, ale snažím sa, aby prevažovali bio. Ponuka sa rozširuje, bio možno kúpiť aj v reťazcoch. To pred nejakými šiestimi rokmi ešte nebolo, teraz pribúdajú aj ekopoľnohospodári. A to, že biopotraviny sú drahšie? Stojí to za to, lebo ide o naše zdravie. A alkohol? Ten pijem normálne a keď mám príležitosť, dám si biovíno alebo kvasnicové pivo.

Eva Militká, 2 deti (6 a 4 roky)
Biopotraviny kupujem, aby sme boli zdraví. O zdravú výživu sa zaujímam už dlho a tým, že sa rozširuje aj ponuka, jej prirodzene kupujem o to viac. S cenami to nie je zasa také hrozné, ale je pravda, že veľa nakupujem aj v zahraničí, kde sú biopotraviny relatívne lacnejšie – nie je tam taký rozdiel medzi normálnymi a biopotravinami. U nás sú niektoré veci dosť drahé.

Bio kupujem celkovo tak z 80 % – niečo sa u nás jednoducho kúpiť nedá. Práve sa chystám deťom uvariť rajčinovú omáčku s knedľou. Variť sa dá normálne, budeme mať biorajčiny. Doma to zjedia všetci, nie je to nič zvláštne. Keby som presadzovala napríklad makrobiotiku, asi by bolo ťažké rodinu preorientovať, ale to nie je náš prípad.

Monika Ch., 35 rokov, bezdetná
Zaujíma ma to, čo jem, zaujíma ma, ako vyzerá naša príroda, a chcela by som ju nejako podporiť. Čo sa týka zvieracích produktov, chcela by som, aby sa so zvieratami zaobchádzalo šetrnejšie. Kupujem vajcia z biochovu. Občas kúpim aj mäso – nie som vegetariánka.
Ale hoci mám len základný plat, aj tak občas, podľa možností, nakúpim bio. Rozhodla som sa tak aj zo zdravotných dôvodov, lebo som dosť alergická na všelijaké prímesi.
Tiež sa snažím kupovať prírodné produkty bez prímesí, farbív, stabilizátorov atď. Žijem čiastočne na vidieku, takže paradajky a papriky mám od príbuzných a pri nich viem, že neboli striekané žiadnou chémiou.

Ina Hartlová, 31 rokov, 3 deti (5,5, 3,5 a 1,5)
Ja ich veľmi nekupujem, len keď niečo potrebujem – teraz práve potrebujem biocitrón, lebo idem piecť koláč, do ktorého ide pomletý citrón vrátane kôry. Nechce sa mi kupovať v obchode ten chemický. Ale keby som mala kupovať len to bio, tak je to dosť drahé. Takže ho kupujem len príležitostne.

Silvia R., 41 rokov, 2 deti
Ja som toho zatiaľ veľa nevyskúšala. Sledujem, čo je nové, skúšam to kvôli dieťaťu. Bio je zdravšie, nie sú v ňom škodliviny alebo ich je menej. Ešte sa v tomto sortimente nevyznám, som vo fáze prieskumu. Kupujeme tu zeleninu a potom aj morčaťu dávame bez problémov šupky. Hlavnou motiváciou je zdravie syna, bol veľmi chorý. Kupujeme to však skutočne len sem-tam, nemôžeme si to dovoliť v nejakom väčšom množstve.

Nešo, 35 rokov
Ja som z Balkánu, zo Srbska. Nie je potrebné nič hovoriť, stačí ochutnať. U mňa je to hlavne otázka gurmánstva. Preto kupujem bio, lebo má chuť. Potraviny, čo sa tu dajú kúpiť v normálnych obchodoch, vôbec nie sú dobré. To u nás, keď si dáte uhorku napríklad aj z Bulharska, tak tá uhorka, paprika alebo paradajka vám úplne páli ústa, aké je to sladké. Tu kúpené paradajky sa nedajú ani rozkrojiť – to už je extrém. U nás je všetka zelenina zo zeme – tu sa v obchodoch predáva zelenina rýchlená v Španielsku alebo Holandsku, to je samá voda, prímesi, to nemá žiadnu chuť. Jete niečo, o čom si myslíte, že je to paprika, ale potom ju celý deň cítite v žalúdku – to nie je normálne. Bohvie, odkiaľ to dovážajú.
Bio je drahé, ideálne by bolo niečo medzi – zelenina pestovaná bez chémie, ale aj bez tých prísnych biopravidiel. Cena by bola lepšia a ľudia by takúto zeleninu určite viac kupovali. Navyše by mala skvelú chuť.
Inak som pesimista, lebo ľudia budú pre nízku cenu naďalej kupovať umelú zeleninu v supermarketoch. Ja investované peniaze vôbec neľutujem, hoci je to o dosť drahšie.

Dovoz čudnej zeleniny je len finančná záležitosť, predajcovia to robia len kvôli zisku – a na úkor kvality. Finančné dôvody budú aj v budúcnosti tlačiť kvalitu výrobkov nadol, všetko bude geneticky upravené. Problém je, že kvalitné veci sú drahé.

So získavaním certifikátov je to tak trochu začarovaný kruh, podmienky sú náročné. Ide o to, aby aj obyčajní ľudia mali možnosť kupovať zdravú a cenovo dostupnú zeleninu – a to zatiaľ nemajú.

Pýtali sme sa v predajni Albio.

Mariána Novotná, 29 rokov, syn 0,5 roka.
Ja kupujem bio len občas, snažím sa to vyvážiť bežnými potravinami. Prednosť však dávam biopotravinám, sú bez konzervantov, hnojív, je mi to sympatické. Teraz kupujem dieťaťu biolupienky.
Stojí to za to, ale niekedy ma zarazí, aké je to drahé – niekedy sa mi to zdá už priveľa. Bio kupujem asi z 50 %. Hlavne pre dieťa.
Bio kupujem nárazovo, keď ideme okolo. Cielene chodím do DM drogérie, majú tam mnoho biopotravín i biokozmetiky. Od tej mám už skoro závislosť, veľmi ma bavia rôzne vychytávky. Je príjemné vidieť, že nejakej značke skutočne záleží na tom, aby mala naozaj kvalitné veci. Snažím sa podporiť kvalitu v akejkoľvek forme.
Čo znamená bio? Predpokladám, že to nie je hnojené alebo keď si kupujem biovajíčko, tak si predstavujem, že tá sliepka nežije v nejakej klietke dva krát dva centimetre, ale že má nejaký lepší žiot. Alebo že biomlieko je od kráv, ktoré sa pasú na lúke a nie sú zatvorené v kravíne.

Pani Janková, 65 rokov, žije striedavo v Bratislave a vo Viedni
Syn má alergiu a zníženú imunitu, musí držať diétu. Sme zvyknutí jesť bio. Tu sa sortiment postupne dopĺňa, ale mnoho jedla si vozíme zvonka. Predajcovia tu majú veľkú maržu, koruna ide navyše nahor.
Naše bioobchody sú predražené a nekvalitné. Pred šiestimi rokmi tu ešte nebolo vôbec nič, napriek tomu som aj dnes dosť sklamaná. Ceny sú vyhnané šialene nahor, je to podvod. Na etiketách sú nepresné preklady. Neostáva nám iné, než si to sami voziť.

Ja osobne v bio neverím, kým bude kyslý dážď, nemôžeme o bio hovoriť. Tu sa rozmohli kozy, ale ovčí syr nezoženiete… Čerstvá slovenská brynza je tiež vzácnosť. Čerstvú šťavu z mrkvy si radšej urobím sama. Chlieb tu nie je označený, neviem, čo obsahuje, a stojí 60 korún. V Rakúsku má každý chlieb označenie, čo obsahuje. Ľuďom je asi jedno, čo kupujú. Navyše tu nie je žiadny výber. Z cien čajov sa mi zakrútila hlava a marhule sú naďalej sírené.

Petra Griffinová, 32 rokov, dcéra 1 rok.
Ja kupujem bio, lebo je to najzdravší spôsob života. Prečo konkrétne, to neviem povedať, veď je drahšie… Asi preto, že žijem v meste, to bude hlavný dôvod. Dieťa konzumuje skoro len bio. Je dobré, že v ňom nepoužívajú chemické hnojivá, biomäso nekupujem. Priamo bio by som nepropagovala, pretože tomu natoľko nerozumiem.
Sama som výsledkom reklamy a toho, ako sa o tom všetkom veľa hovorí. Kupujem to skutočne len preto, lebo si myslím, že je to zdravšie, ale nemám dosť vedomostí na to, aby som to mohla niekomu vysvetľovať. Je možné, že je to všetko len nejaký reklamný ťah, ale mne to za to stojí.

Pani, 55 rokov
V normálnych potravinách je veľmi veľa éčok, je dosť dôležité prečítať si, čo v nich vlastne je. Začína byť móda brať biopotraviny ako dogmu. Nejde o to, že si myslím, že éčka sú zlé. Práca na sebe je otázka dlhodobého procesu. Je dobré počúvať svoje telo, ono vám to povie samo. Mne je z klasického jedla nevoľno. Nejde len o smerovanie k zdraviu, je to skôr duchovná otázka. Ja nejem mäso, pretože je mi z neho zle, nie preto, že by som bola vegetariánka. Tu nejde o to, či je niečo bio alebo nebio. Je to o niečom úplne inom. Keď sa budete zaujímať o to, čo je na svete krásne, tak vás to prirodzene privedie sem.

Na Babywebe tiež nájdete:

Bio – otázky, mýty, pochybnosti
Bio alebo „normálne“ potraviny?
Prečo sú biopotraviny drahšie?
Biopotraviny
Bio slovníček, sprievodca svetom bez jedov
Prečo jsou biopotraviny iné?
Bioprodukty na našom trhu
Tipy na zdravý nákup a obed
Adresár biopredajní, bioreštaurácií a ekofariem

6.10.2010 12:31| autor: Magdalena Holancová
Viac o téme: detizdraviezelenina

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist