Nemôžete otehotnieť? Prvý na rade je partner

Chcete bábätko a stále sa vám nedarí? „Najprv pošlite na vyšetrenie svojho partnera“ zdôrazňuje predný český andrológ MUDr. Karel Kočí. „Keď tam muž posiela ako prvú svoju partnerku, je to prístup zo stredoveku,“ dodáva.

Príčinu neplodnosti, podľa najnovších výskumov, dnes hľadajme u žien a mužov presne na pol. Je to tak?
Áno. V päťdesiatich percentách prípadov je dnes problém na strane muža.

Často však muži partnerke povedia – neplodnosť je tvoj problém, vyrieš si ho. Ako dostať partnera, ktorý sa mnohokrát vďaka tejto skutočnosti cíti ponížený, k lekárovi?
To je trochu stredoveký pohľad: ak máme problém počať dieťa, bež sa, žena, nechať vyšetriť. Ak muž nie je dostatočne informovaný z médií, internetu alebo iných serióznych zdrojov, že tento pomer príčin neplodnosti je dnes vyrovnaný, je potrebné mu to taktne vysvetliť, že jeho vyšetrenie je oveľa jednoduchšie, menej rizikové, nijak ho to nezaťažuje a hlavne – nebolí. To je u nás mužov potrebné zdôrazniť.

V čom také vyšetrenie spočíva?
Iba v tom, že muž odovzdá vzorku semena. To je najjednoduchšie vyšetrenie, prvý krok pri rozhodovaní, ktorým smerom sa ďalej zamerať. Ak je spermiogram, teda počet, kvalita a pohyblivosť spermií v norme, až potom sa začne vyšetrovať žena. Spermiogram je základný kameň pri rozhodovaní, koho z oboch partnerov je potrebné ďalej vyšetrovať a liečiť. Je to jednoduché, nie je to drahé a vôbec to nebolí.

Ale začínať tým, že sa žena polroka naháňa po všetkých možných vyšetreniach, vrátane rôznych inštrumentálnych procedúr, ktoré môžu mať komplikácie a majú svoje riziká, aby sa zistilo, že je zdravá a až potom sa začne vyšetrovať muž, je zlé.

Takže sa dá povedať: ak nemôžete otehotnieť, začnite s vyšetrením u vášho partnera?
Stopercentne.

Kvalita spermií a vôbec spermiogramov v poslednom čase, a to aj u mladých mužov, rapídne klesá. Čo je hlavnou príčinou?
Veľmi pravdepodobne si za to môžeme sami, pretože ľudstvo počas posledných pár desiatok rokov zanieslo do svojho životného prostredia veľa chemických látok, elektromagnetické žiarenie a ďalšie vplyvy, ktoré pôsobia na ľudský organizmus neustále zo všetkých strán.

Veľmi krehké mechanizmy tvorby spermií sú tak atakované rôznymi faktormi, z ktorých veľkú väčšinu ešte nepoznáme, rozkrývajú sa postupne. Vyzerá to tak, že si ľudstvo reže konár samo pod sebou.

To sú faktory, ktoré jedinci ťažko ovplyvnia. Čo pre svoje reprodukčné zdravie môžu mladí muži naopak urobiť?
Predovšetkým nefajčiť, konzumovať alkohol primerane, určite žiadne drogy, primeraná fyzická námaha. Súčasná prevaha sedavého spôsobu života bez akéhokoľvek športu alebo telesnej aktivity opäť vedie k predčasnému zhoršeniu obehových parametrov v organizme.

Potom je to nadmerné vystavovanie sa teplu. Sauny a horúce kúpele nie sú vhodné, rovnako ako dlhé sedenie, napríklad dlhé cesty autom. To všetko sú faktory, ktoré k týmto problémov môžu prispievať.

Čítajte tiež:

Hovoríte o primeranom pohybe. Dnes veľmi rozšírená cyklistika tiež nepatrí medzi športy, ktoré andrológovia jednoznačne odporúčajú.
Výrobcovia bicyklov ma asi nebudú mať radi, ale z môjho pohľadu nie je cyklistika najšťastnejší šport pre ľudí, ktorí majú problémy s počatím.

Milovanie na povel len pre „urobenie“ bábätka je častý fenomén spální. A muži strácajú chuť. Ako z toho von?
Z pohľadu andrológa sa musia odlíšiť prípady, kedy problém spočíva v nejakom ochorení alebo v zmenenej hladine hormónov. Príčinou môže byť nízka hladina kľúčového mužského pohlavného hormónu testosterónu alebo zvýšená hladina prolaktínu, ktorý potlačuje sexuálny pud.

Potom záujem o sex naozaj opadá i u relatívne mladých mužov. Po adekvátnej liečbe sa však táto porucha upraví. Ostatné príčiny sú v kompetencii sexuológov.

25.10.2017 2:15| autor: Jarmila Jelínková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist