Mamičky pozor! Čaká vás dlhšia a vyššia materská!

Materská dovolenka je od 1. januára 2011 predĺžená o 6 týždňov a aj zvýšená suma materského. Namiesto 28 týždňov môžu mamičky na Slovensku po novom poberať vyššiu materskú dávku až 34 týždňov, čo im prinesie o niekoľko stoviek eur viac!

Okrem predĺženia materskej dovolenky zvýšila aj jej výška. . V súčasnosti sa vypočítava už nie z 55 % denného vymeriavacieho základu, ale po novom zo 60 % z tohto základu. Vďaka tomu by si mamičky si prilepšia o niekoľko stoviek eur, v niektorých prípadoch dokonca aj o viac ako tisícku eur.

Pre matky s deťmi je pozitívom aj ďalšia zmena, ktorá sa týka predĺženia ochrannej lehoty a to zo šiestich mesiacov na osem.

Sľubujú zlepšenie

Postupné predlžovanie materskej dovolenky až na obdobie jedného roka a zvyšovanie materskej dávky až na úroveň čistej mesačnej mzdy, ktorú mamička poberala pred nástupom na materskú dovolenku. To sú opatrenia, ktoré postupne chystá súčasná vláda.

Premiérka Iveta Radičová tvrdí, že tieto opatrenia nijako nezaťažia ostatných obyvateľov Slovenska.
Ďalšími krokmi vlády na podporu rodinnej politiky je pripravovaná novela Zákonníka práce. Táto umožní mamičkám skorší návrat do zamestnania a zvýšenie príjmu počas poberania rodičovského príspevku. Mamičky už od 1. januára môžu poberať mzdu a súčasne im je vyplácaný aj rodičovský príspevok, a to v plnej výške.

Okrem toho sa môže rodič rozhodnúť, či popri výkone zárobkovej činnosti ostane pri poberaní rodičovského príspevku alebo je preňho výhodnejšie požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa a ukonči poberanie rodičovského príspevku, ak svoju ratolesť zverí do rúk profesionálnej opatrovateľky, príbuznej osoby, alebo ho dá dá do jaslí.

Zdroj: TASR

Na Babywebe tiež nájdete:

Slobodná matka
Kariéra verzus materstvo
Otec na rodičovskej dovolenke
Dávky štátnej sociálnej podpory pre rodiny s deťmi

10.6.2012 8:39| autor: Jana Vahančíková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist