Homeopatická liečba detí

Skúsili ste sa už niekedy vyliečiť pomocou homeopatie? Je to druh alternatívnej liečby, založený na prírodnom, resp. nechemickom zložení lieku a je obľúbený u mnohých ľudí. Jej účinnosť však nie je vedecky dokázaná. Liečba homeopatikami nie je preplácaná zdravotnou poisťovňou, nemá však nijaké vedľajšie účinky.

Niektoré mamičky dávajú svojim deťom čo najmenej klasických chemických liekov. Snažia sa o to najmä kvôli možným nepriaznivým vedľajším účinkom týchto liečiv a preto ich používajú len v najnevyhnutnejších situáciách.

V prípade choroby preto siahajú po alternatívnych typoch medicíny. Jednou z takýchto možností je aj homeopatická liečba. Tieto lieky sú voľne predajné a legálne dostupné v každej lekárni. O ich vhodnosti sa preto môžete poradiť s každým vyštudovaným farmaceutom.

Na akom princípe funguje homeopatia?

Slovo homeopatia je odvodené z dvoch slov gréckeho pôvodu: homeo (podobný) a pathos (trpiaci). Homeopatické lieky obsahujú len minimálnu koncentráciu liečiv, avšak fungujú na princípe, že vo veľkých dávkach sa nimi vyvolá efekt podobný efektu liečenej choroby.

Systém liečby homeopatikami je založený na troch základných princípoch:

  • Prvý je postavený na tom, že podané homeopatikum vyvolá u zdravého človeka podobné príznaky, akými trpí chorý.
  • Druhým princípom je použiť čo najmenšiu dávku homeopatika.
  • Tretím princípom je tzv. totalita symptómov.

Lekárka pre deti a dorast, MUDr. Petra Vorlíčková, vraví: „ Homeopatia ako liečebná metóda využíva princíp podobnosti. Látka, ktorá v koncentrovanej podobe vyvoláva príznaky choroby, v mikrodávkach pôsobí podľa homeopatov liečivo. Liek je tak nariedený, že v tele nepôsobí chemicky, ale predáva mu informáciu, ktorá povzbudí vlastnú obrannú reakciu tela.“

Lekárka zároveň dodáva, že pri tejto forme liečby je veľkou výhodou kombinovateľnosť klasických a homeopatických liekov a tiež to, že homeopatiká nemajú vedľajšie účinky.

Čo možno homeopatikami liečiť?

Pozitívne výsledky pri liečbe detí sú zaznamenané pri mnohých chorobách. Sú to napríklad ochorenia ako chudokrvnosť, novorodenecká žltačka, zápal spojiviek, rôzne alergie, kolika detí, zápcha, bolesti uší, rast zubov, nevoľnosti pri cestovaní, zápaly dýchacích ciest, zväčšené mandle, záchvaty plaču u detí, poruchy spánku a celkový nepokoj, infekcie močových ciest, nočné pomočovanie, záchvaty zlosti, strach u detí, nádcha, chrípka, prevencia pred týmito chorobami a iné.

V súvislosti s deťmi používajú často homeopatické liečivá aj kojace mamičky na podporu tvorby mlieka, alebo na jeho zastavenie pri odstavovaní dieťaťa.

Prevencia pred chrípkovým ochorením

Homeopatička Mgr. Klaudia Paldanová odporúča: „V rámci prevencie malých detí pred chrípkovým ochorením je vhodné podávať v období od septembra do novembra kvapky Imunal, sirup Imunoglukán a vitamín C. Tieto liečivá dostatočne posilnia imunitu dieťaťa a v prípade chrípky by mal byť ich priebeh veľmi mierny, nakoľko sme touto kombináciou liečiv zabezpečili pre dieťa dostatočnú obranu pred vírusmi.

V období chrípkovej epidémie (mesiace november až marec) je veľmi dobré preventívne užívať homeopatiká Echinacea jeden krát denne, či Influenzínum, striedavo s Oscilococinum jeden krát týždenne. Po prepuknutí chrípky je vhodný homeopatický liek Paragripe.“

Na ťažkosti s dýchacími cestami sú podľa odborníkov vhodné okrem už spomínaných liekov aj Coryzalia, ktorá pôsobí na nádchu a dutiny a Stodal, zameraný na liečbu všetkých druhov kašľa.

Čo so stresom a nespavosťou?

Dobré výsledky v tejto problémovej oblasti dosahujú homeopatiká taktiež aj v liečbe nervozity a nespavosti u detí. Detská lekárka MUDr. Jana Mrázová zdôrazňuje, že aj prostredie materskej škôlky môže na deti pôsobiť stresujúco.

Podľa MUDr. Mrázovej môže ku zvýšeným nárokom na psychiku dieťatka dôjsť aj v období sťahovania, alebo dokonca pri zmene učiteľky v škôlke. „Strach z nového a nepoznaného sa potom môže prejaviť poruchami spánku, zlými snami, kričaním zo sna a celkovou nervozitou. Nezriedka sa objavujú aj bolesti bruška s hnačkami, či bolesti hlavy.

Na všetky spomínané ťažkosti je homeopatická liečba ideálna. Je nechemická, bezpečná, na lieky nevzniká závislosť a hlavne je vhodná pre všetky vekové kategórie – od dojčiat až po starých ľudí, vrátane tehotných žien,“ rozpráva o výhodách homeopatík odborníčka MUDr. Jana Mrázová.

Kritici verzus obhajcovia

Samozrejme, tak ako na všetky druhy medicíny, či už alternatívnej, alebo klasickej, aj homeopatia má svojich odporcov. Tí neveria, že minidávka liečiva, obsiahnutá v homeopatických liekoch môže byť účinná a mať nejaký efekt na ľudský organizmus.

Obhajcovia homeopatie sú zas presvedčení, že tieto lieky dokážu spustiť „liečiaci mechanizmus ľudského tela“. Svoje tvrdenia podkladajú množstvom vyliečených pacientov po celom svete, ktorí sa boli liečení výlučne homeopatikami. Takže u nich nemohlo dôjsť k tomu, že ich vyliečili klasické lieky, ktoré užívali súčasne s homeopatikami.

Zdroje:

www.choredieta.sk
www.boiron.sk
www.sto-nozka.webnode.cz
www.rodina-deti.doktorka.cz

Na Babywebe tiež nájdete:

Zaspávanie
Homeopatia verzus klasická medicína
Kde sa končí zdravie a začína sa choroba?

3.5.2011 8:13| autor: Jana Vahančíková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist