Rakovina prsníka sa už týka aj žien do 35 rokov!

„Na karcinóm prsníka mladé ženy ďaleko častejšie umierajú,“ upozorňuje Doc. MUDr. Petra Tesařová, Csc. z Onkologickej kliniky 1. LF UK a VFN v Prahe. „To je dané tým, že je nádor objavený už v pokročilom štádiu. Nepodceňujte preto prevenciu,“ upozorňuje lekárka.

Karcinóm prsníka u žien do tridsiatich piatich rokov už dnes nie je žiadnou výnimkou.

Aká je pravdepodobnosť, že žena pod 35 rokov dostane rakovinu prsníka?
Našťastie malá, ale vzhľadom k tomu, že je to ochorenie, na ktoré je možné umrieť, je rozumné pokúsiť sa o jeho včasnú diagnózu, ktorá môže žene zachrániť život. Preto vznikol v roku 2005 Projekt 35 na Onkologickej klinike 1. LF UK a VFN v Prahe ako reakcia na fakt, že na karcinóm prsníka mladé ženy ďaleko častejšie umierajú. Dôvodom je nielen nepriaznivá biologická charakteristika ich nádoru, ale tiež jeho pokročilosť.

To je dôsledok zanedbanej prevencie?
Áno. Keďže ide o relatívne vzácne ochorenie, každý rok sa v Českej republike diagnostikuje okolo 100 nových prípadov karcinómu prsníka do 35 rokov. Na túto možnosť preto nemyslia pacientky, ani ich lekári.

Súvisí rakovina prsníka v tomto veku s tým, či má žena dieťa?
Karcinóm prsníka môže byť ovplyvnený niektorými hormonálnymi príčinami, napríklad skorým nástupom menštruácie, jej skorým ukončením, prvým pôrodom po 30. roku života, krátkym alebo žiadnym dojčením. To sú ale len niektoré nepriaznivé faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku karcinómu prsníka obecne. V súčasnej dobe, kedy mladé ženy odkladajú svoje prvé tehotenstvo, riešime stále častejšie problém karcinómu prsníka v tehotenstve, počas obdobia dojčenia alebo naopak u žien, ktoré zatiaľ nerodili, ale dieťa si prajú.

Na Babywebe tiež nájdete:

Dojčenské podprsenky
Čomu sa vyhnúť

Súvisí vznik karcinómu prsníka aj so životným štýlom – výživa, fajčenie, alkohol – alebo je to predovšetkým vplyv genetický?
V mladom veku je hlavným rizikovým faktorom genetická dispozícia. V roku 1990 boli objavené dva gény BRCA 1 a 2, ktoré sú zodpovedné za vysoké riziko vzniku karcinómu prsníka a ďalších nádorov. Nosičky tohto génu je potrebné vyhľadávať a sledovať, aby sa predišlo vzniku nádoru, alebo aby sa zachytil včas v liečiteľnom štádiu.  Ďalším významným rizikovým faktorom je tiež obezita.

Čo môžu mladé ženy a dievčatá urobiť pre prevenciu a odkedy a ako sa má robiť samovyšetrenie?
Je dobré vedieť, že aj mladá žena môže ochorieť nádorom, aby prípadný nález na prsníku nepodceňovala. Samovyšetrenie je vhodné vykonávať v rámci hygieny pravidelne už krátko po dvadsiatom roku.
V prípade akejkoľvek pochybnosti je lepšie absolvovať vyšetrenie ultrazvukom, ako prípadný nádor zanedbať.

Kam sa majú mladé ženy obrátiť, ak si chcú nechať vyšetriť prsníky?
V prípade pochybností je chorá indikovaná k ultrazvukovému vyšetreniu, ktoré je v tejto vekovej skupine vhodnejšie ako mamografia, pretože mladá prsná žľaza má hutnú štruktúru. Gynekológovia prsníky väčšinou nevyšetrujú a na riziko karcinómu prsníka, napríklad pri predpisovaní hormonálnej liečby alebo plánovaní IVF, myslia málo.

21.7.2015 12:39| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist