Zatočte s alergiou!

Koberec alebo parkety? Cigaretu v centre v mesta alebo výlet na vidiek? Mačku alebo rybičky? Psíka alebo fenku? Alergiu alebo astma má dnes stále viac ľudí. Čo všetko s tým môže súvisieť?

Skutočný problém alergickej nádchy? Zápal

U liečby alergickej nádchy je dôležité vedieť, že liečením príznakov sa nič nevyrieši. Musí sa liečiť skutočný problém, ktorým je zápal. Nepokúšajte sa ho liečiť sami, radšej navštívte lekára. Či máte alergickú nádchu, môžete zistiť v tomto dotazníku www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy

Chcete astmu? Pestujte si alergickú nádchu

Neliečená alergická nádcha môže časom viesť k vzniku prieduškovej astmy. Vždy je teda nutné liečiť ako nos, tak aj priedušky. Ináč sa nádcha nevylieči.

Pozor na samoliečbu pri prvých príznakoch alergickej nádchy:
Väčšina ľudí nelieči alergickú nádchu správne a u lekára, ale skúšajú „všetko možné“ sami. Problém je s voľne predajnými nosnými kvapkami. Voľne predajné nosné kvapky lekári neodporúčajú. Ľudia majú tendenciu ich používať nadmerne a nechcene si na nich vyvíjajú závislosť, ale ich efekt tým nezvýšia (nehovoriac o leptaní nosnej sliznice).

Radšej navštívte lekára a nechajte si predpísať „nosné hormóny“. Liečba alergickej nádchy musí byť pravidelná a dôležitá je aj prevencia.

Lieky na alergiu je nutné používať pravidelne a dlhodobo a v prípade rozvinutej alergie preventívne aj v prípade, že sa príznaky práve neobjavujú.
Iba v prípade, že máte príznaky alergie len nárazovo v špecifických situáciách, môžete brať lieky len nárazovo podľa potreby.

Čo ste možno nevedeli: v minulosti veľmi obávané kortikosteroidy sú dnes vyvinuté do ďaleko bezpečnejšej podoby s veľkou účinnosťou a nemusíte sa už obávať ich vedľajších účinkov. Za bezpečnú alternatívnu liečbu považujú lekári cvičenie jogy a dychové cvičenia, výplachy soľným roztokom, klimatoterapiu, inhaláciu. Ďalšie alternatívy môžu, ale nemusia mať správny efekt: homeopatia, akupunktúra, herbálna terapia (bylinky).

Najbežnejšie alergény

V prírode je najbežnejším alergénom peľ, v domácnosti roztoče a pliesne (spôsobujú ťažšiu prieduškovú astmu) a mnoho potravín. V prípade domácich miláčikov je najčastejšia alergia na psie a mačacie telesné odpady (koža, exkrementy).
Tip: Menšia pravdepodobnosť vzniku alergie je pri fenkách, psoch okúpaných špeciálnymi šampónmi a záleží od rasy psa. Známy mýtus je, že alergénom sú psie chlpy a ľudia si zaobstarajú naháčov, čím problém nevyriešia, naopak zhoršia.

Prečítajte si aj:

• Trpíte alergiou? Otestujte sa!
• Detské alergie? Je najvhodnejší čas na testy!
• Aká má byť detská strava

Príčiny alergie (alergény):

• peľ (od februára do októbra, najmä potom od mája do augusta)
• pliesne (v stenách, lístie…)
• domáce zvieratá (alergény vznikajú zo zbytkov zvieracej kože a výlučkov, výhodou môže byť kastrácia, používanie špeciálnych šampónov)
• rôzne potraviny, múka
• detské kolektívy (napríklad oblečenie dieťaťa, ktoré má doma mačku môže spôsobiť alergickú reakciu aj mimo domov – v škôlke, samoobsluhe, dopravnom prostriedku; mačacie alergény sú prenikavejšie ako psie)
• cigaretový dym: u bábätka sa prejaví alergia s vyššou pravdepodobnosťou, ak sa mamka počas tehotenstva pohybovala v zafajčenom prostredí alebo dieťa bolo vystavané dymu počas prvého roku života. Po pobyte v zafajčenom prostredí, ak to je nevyhnutné, sa odporúča sa prezliecť a umyť vlasy, prípadne sa osprchovať.
• smog, výpary z dieselových motorov
• v domácnosti formaldehyd, latex
• Trichloramín – „chlór“ v krytých bazénoch, ktorý je ale aj v bazénoch „so slanou morskou vodou“. Pozor najmä na plávanie s malými deťmi – navštevujte radšej bazény, kde je voda ošetrená ozónovaním alebo UV lúčmi.

Zaujímavosť: Dospelí, ktorí počas mladosti navštevovali často bazény (2 – 3x týždenne), majú o 70% zvýšené riziko vzniku alergickej nádchy.

O alergii by ste mali vedieť, že:

• nie je vyliečiteľná, ale je možné ju zmierniť alebo potlačiť
• mnoho problémov ľudia berú ako nutné zlo, neuvedomujú si, že sú riešiteľné
• je atopická, tzn. premiestňuje sa po tele a prejavuje sa v rôznych podobách, človek tvorí rôzne protilátky
• môže sa prejaviť v ktoromkoľvek veku, vo veľmi nízkom aj veľmi vysokom
• ako prevencia sa odporúča dojčenie a pobyt dieťaťa na vidieku medzi hospodárskymi a von žijúcimi zvieratami

Na zamyslenie: Problém dnešnej doby je v tom, že fajčia hlavne dievčatá, ďaleko viac ako chlapci. Astma a alergická nádcha sa dnes objavuje ďaleko častejšie ako v minulosti.
Všimnite si, že: Alergény sa menia s životnými zmenami – sťahovanie, nový partner, nové domáce zviera, ročné obdobie.

Na Babywebe tiež nájdete:

Alergia a dedičnosť
Čo môžeme jesť v tehotenstve?
Ako zoznámiť svojho psa s dieťatkom

7.3.2012 9:36| autor: Magdalena Holancová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist