Trombóza znamená nebezpečenstvo pre ženu a jej plod

„Stále sa z toho nemôžem spamätať,“ priznáva tridsaťročná Olina. Pred niekoľkými týždňami porodila zdravého chlapčeka. Tešila sa, ako si materskú bude užívať spoločne so svojou rovnako tehotnou kamarátkou. Tá však mesiac pred pôrodom náhle umrela. Jej bábätko tiež. Diagnóza znela jasne – trombóza. Dalo sa tomu včas predísť?

O nebezpečenstve žilových trombóz a embólií hovoríme s prof. MUDr. Janom Kvasničkom, DrSc., vedúcim lekárom Oddelenia klinickej hematológie a Trombotického centra 1. LF UK a VFN Praha.

Čo zvyšuje riziko embolických ochorení a dajú sa včas rozpoznať?
U každej tehotnej ženy dochádza v treťom trimestri k zvýšeniu hladiny fibrinogénov a ďalších koagulačných faktorov. Inými slovami, telo je v zvýšenej pohotovosti ku zrážaniu krvi.

Telo sa pripravuje na pôrod?
Áno. Je to príprava tela, aby žena pri pôrode nevykrvácala. U niektorých osôb ale existuje, často dedičná, dispozícia k zvýšenému zrážaniu krvi. V našej populácii je výskyt nosičov týchto mutácií, teda zmien, pomerne častý, 8 – 10 % obyvateľstva.

Čo to znamená?
U nich môže v týchto situáciách, v kombinácii s ďalšími rizikovými faktormi pre vznik trombózy, ako je obezita, fajčenie, vyšší vek ženy a tiež pozitívna rodinná anamnéza, dochádzať k žilovým trombózam alebo embolizáciám. To je samozrejme veľmi dramatické, pretože v tejto situácii sú ohrozené vlastne dva životy. Život tehotnej matky a plodu. To môže skončiť veľmi tragicky.

V podobnom prípade, pri embólii u ženy v ôsmom mesiaci, existuje šanca na záchranu života dieťaťa?
V takejto situácii je možné zachrániť plod. Väčšinou je ten plod ale už tiež postihnutý. Ten stav môže byť dlhodobý, kedy počas vnútromaternicového vývoja dochádza k ischemizácii, k zhoršenej prietočnosti krvi v placente.

Nebezpečie nositeľov tejto choroby je u nás pomerne vysoké. Je u nás tiež dostatočne zaistená prevencia, aby sa tieto rodičky včas podchytili?
Áno. Teraz sa už venujeme ženám, ktoré začínajú s hormonálnou kontracepciou, kde sú estrogény v kombinácii s progestínmi, podávané v perorálnej forme. To vyvoláva podobný stav ako v tehotenstve – zvýšenú pohotovosť zrážania, teda hyperkoaguláciu.

Sú ženy s hormonálnou antikoncepciou o tejto skutočnosti dostatočne informované?
Práve preto dnes v spolupráci s gynekológmi aj s pediatrami požadujeme, aby každý lekár, ktorý predpíše tieto lieky, najskôr urobil dôkladný rozbor anamnézy. To znamená, či sa v rodine dotyčnej užívateľky vyskytovala žilová trombóza alebo embólia. A ak áno, potom je nutné vyšetriť, či je dotyčná žena trombofíliou postihnutá. To už je otázka laboratórneho vyšetrenia alebo koagulačných testov (testov na zrážanlivosť krvi – pozn. redakcie), aby to podchytili.

Ak sú testy pozitívne, žene hormonálnu antikoncepciu neodporučíte?
Áno, v takom prípade je hormonálna kontracepcia nevhodná. To isté vyšetrenie sa dnes odporúča ženám, ktoré opakovane potratili alebo mali nejakú komplikáciu už v prechádzajúcich graviditách, alebo sa v rodine opakovala žilová trombóza. Tiež by mala byť vyšetrená na zvýšenú zrážanlivosť krvi. Ak zistíme, že ženy nemali žilovú trombózu, ale sú nositeľkami trombofilnej mutácie, tak ich počas celej doby gravidity sledujeme.

A ak sa riziko potvrdí?
Potom užívajú nízkomolekulárny heparín. Samy si ho pichajú.

Pôrodom toto riziko končí?
Nie. Šestonedelie je z hľadiska trombózy viac rizikové, užívanie heparínu musí pokračovať aj počas tejto doby.

Mnoho tehotných žien má tiež problémy s kŕčovými žilami. Je aj tu riziko trombózy?
Kŕčové žily samy o sebe predstavujú len jedno z možných rizík vzniku žilnej trombózy. Samy ale k žilnej trombóze nevedú. To je zase oblasť skôr dysfunkcie cievnej steny, ktorá vedie k vzniku kŕčových žíl.

Je možné odporučiť tehotných ženám ako prevenciu aspirín, ktorý je považovaný za skvelú druhotnú prevenciu pri mŕtviciach a infarktoch?
Samotný aspirín sa tehotným ženám neodporúča. A v tomto prípade je bez efektu.

Na Babywebe tiež nájdete:

Sex po pôrode
Spontánnych potratov pribúda. Prečo?
Cervix skóre

17.4.2011 11:00| autor: Jarmila Jelínková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist