Ako na „prdíky“? Vyskúšajte homeopatiu

O tom, ako sa vyrovnať s nadúvaním u malých bábätiek, sa popísali už stohy papiera. Odporúčajú sa čaje, masáže bruška, nosenie a natriasanie detí, rôzne druhy kvapiek alebo rektálna rúrka. My sme tentoraz popátrali po menej tradičnom riešení, ktoré môže priniesť bábätkám úľavu od „prdíkov“.

„S Dávidkom sme začali mať problémy s prdíkmi. Je to skutočný des, keď vidíte, ako sa vaše malé bábätko zvíja, sčervená ako indiánsky náčelník a reve, akoby ho na nože brali. Pijem litre feniklového čaju, začali sme poctivo cvičiť s nožičkami, dávať teplé obklady na bruško, všelijaké kvapky, no všetko bez úspechu. Skôr sa mi zdá, že sa to stále zhoršuje. Už som siahla aj po rektálnej rúrke, ktorá nám s Kubkom dosť pomohla. Ibaže Dávidko sa už nevykaká inak ako s rúrkou. No potom ho musím nielen vykúpať, ale aj na umyť celú kúpeľňu. Dúfam, že sa to časom zlepší, zatiaľ som začala viac sledovať to, čo jem,“ posťažovala sa mamička Kveta z nášho Klubu tehuliek na trápenie s nadúvaním. Poobzerali sme sa preto po alternatívnych liečebných metódach a natrafili sme na homeopatiu.

Čo je to homeopatia? Homeopatia je liečebná metóda, ktorá vychádza z princípu, že podobné sa lieči podobným. Ak máte ekzém, vylieči vás liek, ktorý je vyrobený z látky, ktorá sama osebe vyvolala vyrážku. V homeopatickom lieku je však látka veľmi silno nariedená. Miera riedenia je taká vysoká, že v lieku nezostane ani jedna molekula pôvodnej substancie. Napriek tomu liek funguje. Mechanizmus pôsobenia homeopatie však zatiaľ nie je úplne objasnený. Najčastejšie sa jej účinok vysvetľuje tým, že voda má schopnosť udržať v sebe informáciu o pôvodnej látke a tá potom pôsobí liečivo.

Každý homeopatický liek má pomerne rozsiahly repertoár symptómov, ktoré môže liečiť. Pri diagnostike sa hľadá zhoda symptómov lieku so symptómami pacienta. Užívaniu lieku teda predchádza pomerne podrobné pátranie po prejavoch choroby a na jeden druh zdanlivo rovnakých problémov môžu dvaja ľudia dostať dva rôzne lieky. Bábätko, ktoré trpí nadúvaním a má tendenciu chúliť sa do klbôčka, dostane iný liek ako bábätko, ktoré je pri rovnakom probléme podráždené až zúrivé.

Skutočne to funguje? Homeopatia sa stala hitom v Južnej Amerike alebo v Indii, no aj v Európe je to veľmi hojne využívaná metóda liečby. Populárna je napríklad vo Francúzsku, ale aj v susednom Nemecku či v Británii, kde si ju obľúbila britská kráľovná. Nejasnosti týkajúce sa toho, ako homeopatia funguje, však vyvolávajú pochybnosti. Napriek tomu je veľké množstvo lekárov, ktorí ju zaradili do svojho repertoára. „Homeopatii sa venujem už takmer 15 rokov a pracujem s ňou denne. Môžem úplne zodpovedne vyhlásiť, že je to skutočne funkčná a veľmi hodnotná metóda liečby, o ktorej účinkoch ma znovu a znovu presviedča moja každodenná prax,“ tvrdí pediater MUDr. Tomáš Karhan, autor knihy Homeopatia a deti. To, že liečebný efekt homeopatie nie je spôsobený iba tzv. placebo efektom, dokazuje aj skutočnosť, že homeopatia zaberá aj u zvierat a rastlín.

Na Babywebe tiež nájdete:

Ako na „prdíky“ u novorodenca?
Homeopatická liečba detí
Podávať či nepodávať deťom vitamínové doplnky?

Ako liečiť „prdíky“ homeopaticky?

Odpovedá homeopat J. T. Holub, autor knihy Ako sa liečiť pomocou homeopatie:
„Homeopatické prípravky obsahujúce iba jednu zložku volíme podľa rôznych symptómov dieťaťa, ktoré trpí nadúvaním. Pre človeka bez skúseností s homeopatiou to môže byť niekedy zložité. Preto môžete použiť niektoré zo zmiešaných homeopatík, ktoré obsahujú viac zložiek. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť účinkov lieku. Aplikujú sa ako čapíky do zadočka dieťaťa a nie je nutné podrobne skúmať symptómy. Ide predovšetkým o SPASCUPREEL S a o VIBURCOL. Čapíky VIBURCOL sú síce určené pre deti s problematickým prerezávaním zúbkov, skúsenosti však ukazujú, že sa toto homeopatikum osvedčuje aj pri brušných kolikách.

Pri jednozložkových homeopatikách je prípravkom prvej voľby Chamomilla 9CH. Toto homeopatikum podávame predovšetkým deťom, ktoré často ,fňukajú‘ alebo pôsobia podráždene, niekedy až zúrivo. Pre dieťa, ktorému pomôže Chamomilla, je typické, že sa upokojí hojdaním v náručí, nosením po miestnosti alebo jazdou v aute a pozitívne reaguje na teplý obklad na bruško.

Ďalším výborným prípravkom pri brušných kolikách nielen u dojčiat je Colocynthis 9CH. Na potrebu podať Colocynthis upozorní dieťa tým, že sa v bolestiach schúli do klbôčka. Bolesti pomôže zmierniť aj primeraný tlak ruky na bruško. Naopak, keď sa dieťa prehýba dozadu ako luk, treba podať homeopatikum Belladonna 9CH.

V situáciách, keď nadúvanie spôsobilo to, že matka jedla kapustu alebo cibuľu, sa pri znižovaní plynatosti v črevách dieťaťa často osvedčuje Lycopodium 9CH. Dieťa homeopatického typu Lycopodium, teda dieťa, ktorému toto homeopatikum pomôže, sa narodilo celé zvraštené a malo aj vrásky na čele. Matka si na to isto spomenie. Typické pre indikáciu Lycopodia je zhoršenie ťažkostí v období medzi 16. a 18. hodinou.

Ďalším homeopatikom, ktoré lieči kŕčovité stavy a brušnú koliku, je Magnesium phosphoricum 5CH. Pre dieťa, ktorému pomôže Magnesium phosphoricum, je typická istá precitlivenosť na vonkajšie podnety; teplo a teplý kúpeľ ťažkosti výrazne zmierňujú. Dieťa sa pri kolike môže zvíjať od bolesti podobne, ako sme opísali pri prípravku Colocynthis. Keď dieťa trpí bolesťami brucha a vetrami predovšetkým v skorých ranných hodinách a navyše sa správa podráždene, vtedy mu najviac pomôže prípravok Nux vomica 9CH.“

Ako teda vybrať správny liek? Homeopatiká majú najčastejšie podobu malých cukrových guľôčok, ktoré absorbovali pôvodný roztok. Ďalej sa môžete stretnúť s tabletami, kvapkami alebo čapíkmi. Na obale lieku je vždy uvedené meno lieku a tzv. potencia, teda číslo, ktoré informuje, ako silno bol liek nariedený. Liek s nižším číslom je vždy nariedený menej ako liek s vyšším číslom.

Lieky nariedené viac majú silnejšie a dlhodobejšie účinky, inými slovami, majú vyššiu potenciu. Všeobecne platí, že pri liečbe bežných telesných problémov sa podávajú nižšie potencie, teda menej nariedené substancie. Ak chcete podať bábätku homeopatikum, porovnajte symptómy, ktoré sú opísané vyššie, so symptómami bábätka, a vyberte jeden prípravok, ktorý si následne kúpite alebo objednáte v lekárni či na internete. Ak ste na pochybách, podávajte súčasne dva, tri i viac homeopatík. Bábätku to vôbec neublíži, homeopatické lieky v tejto potencii sa kombinujú bežne. Na chemickej úrovni dávate dieťaťu vlastne cukor a telo si z lieku dokáže vybrať tú správnu informáciu samo.

Ako liek podať? Lieky pre bábätko treba upraviť tak, aby bola aplikácia čo najjednoduchšia. Postupujte takto: Rozpusťte 5 globúl z každého prípravku v približne 50 – 100 ml vody v čistej PET fľaši s neperlivou vodou. Po rozpustení roztok vo fľaši pretrepte tak, že s uzavretou fľašou 12-krát buchnete o stôl alebo silno o dlaň druhej ruky.

Obsah fľaše sa tým dôkladne premieša a liečivá informácia homeopatík sa prenesie na molekuly vody. Potom podajte trochu tejto vody pomocou cumlíka alebo plastovej lyžičky. Kovová lyžička homeopatickú informáciu ničí. Liek podávajte, keď sa objavia ťažkosti. U detí, ktoré trpia vetrami a brušnou kolikou pravidelne, podávajte 3-4-krát denne, najlepšie pred dojčením. Pred každým podaním roztok vo fľaši znovu pretrepte, ako sme opísali. Pripravený roztok homeopatík uchovávajte v chladničke, nie však dlhšie ako 2 dni.

V prípade potreby pripravte nový roztok. Ak by ste pozorovali, že homeopatická samoliečba neprináša požadovaný efekt, kontaktujte skúseného homeopata, ktorý dokáže symptómy dieťaťa posúdiť najlepšie a nájsť účinný liek.

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist