Pozor, nie každé ihrisko je vhodné pre vaše dieťa

Detské ihriská pochádzajú z Nemecka. Vznikli ako organizované a inštruktážne arény, kde sa deti učili ako sa hrať. Časom sa ihriská adaptovali do ostatných krajín sveta a stali sa ich súčasťou. Aké však sú ihriská dnes? Sú bezpečné?

Bezpečnosť

Bezpečnosť ihrísk je chápaná ako prevencia pred úrazmi. Je dôležité, aby deti rozvíjali zručnosť hodnotenia rizík a to v úplne bezpečnom prostredí nejde.

Kvôli bezpečnosti sa zmenili aj materiály, z ktorých sa ihriská stavajú. Predtým to bolo drevo a kov, teraz sú to plasty a agátové drevo. Drevené a kovové ihriská neboli síce najbezpečnejšie, no dieťa sa naučilo viac hodnotiť riziko úrazu. Tieto ihriská boli vhodné skôr pre staršie deti. Pokiaľ je vo vašom okolí iba takéto ihrisko, pustite tam vaše dieťa iba s dospelou osobou.

Aj pri plastových ihriskách sa stávajú úrazy, no je ich oveľa menej. Do módy sa momentálne dostalo aj agátové drevo. Toto drevo nemá trieskovú štruktúru, takže možnosť, že by si vaše dieťa do ruky zapichlo triesku je podstatne nižšia ako pri starých ihriskách. Agátové drevo má často otvory a ryhy no to neznižuje jeho kvalitu.

Kvalitné ihriská by mali byť oplotené pred psami, mačkami, bezdomovcami a vandalmi. Taktiež je dôležité ,aby sa ihrisko dalo na noc uzavrieť.

Pod preliezkami by mala byť guma, prípadne tráva, ktorá by utlmila pád. Odreniny sú bežnou súčasťou hrania na ihrisku. Je to znak, že sa dieťa dobre zahralo a poriadne vybláznilo, preto netreba hneď panikáriť. Dieťa sa iba vtedy naučí, čo nemá robiť ak si spraví odreninu, prípadne sa buchne a tak si nabudúce bude dávať väčší pozor. Ak by sa ale odreniny nehojili, vyhľadajte lekársku pomoc. To platí aj v prípade väčšieho pádu, porezania, prípadne uštipnutia hmyzom.

Čítajte tiež:

Ísť do parku či na ihrisko?

Pieskovisko

Na väčšine ihrísk nájdeme aj pieskovisko. Patrí medzi obľúbenú detskú atrakciu. Piesok by mal byť jemný biely, takzvaný baby piesok. Pieskovisko by ideálne malo byť aspoň meter hlboké.

Predtým ako pustíte dieťa na verejnom ihrisku na pieskovisko tak ho skontrolujte. Môžu sa v ňom ukrývať črepiny z rozbitých fliaš, fľaše, zvieracie výkaly a dokonca aj injekčné striekačky. Ak by sa vaše dieťa porezalo alebo pichlo tak okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Nikdy si nemôžete byť istý od koho daný predmet pochádza. Pokiaľ má pieskovisko kryt, bolo by dobré ho na večer zatvárať.

Keď ste na ihrisku a vaše dieťa sa hrá na preliezkach alebo na pieskovisku, dávajte na neho dobrý pozor. Nikdy neviete, čo sa môže prihodiť. Majte na pamäti, že žiadne ihrisko nie je 100% bezpečné.

Na Babywebe tiež nájdete:

Prvá pomoc pri otrave
Prvá pomoc pri uhryznutí psom
Domáca lekárnička

Viac o téme: detidieťaruky

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist