Kam vyraziť s dieťaťom (2): Abeland

Ak túžite prežiť sobotu plnú romantiky, máme pre vás tip na výlet do dedinky Abeland. Neďaleko Bratislavy sa rodina Abelových rozhodla žiť trošku inak. Domáce zvieratká, drevené domčeky a dielne v sobotu otvárajú svoje brány aj pre vás.

Kde leží Abeland?

Na mape ho určite nenájdete a predsa existuje. Dedinka sa nachádza asi 20 minút cesty autom z Bratislavy za obcou Lozorno. V Lozorne odbočte smerom k priehrade.

Približne 300 metrov za ňou je nenápadná odbočka doprava na lesnú cestu, kde je aj parkovisko. Kúsok pred odbočkou je zákaz vjazdu, no návštevníci Abelandu majú výnimku.

Čo je to Abeland?

Túto romantickú vidiecku dedinku založila rodina Abelových pred tromi rokmi. Tvoria ju Igor s manželkou a ich osem detí.

Snažia sa žiť v súlade s prírodou a obnovovať tradičný spôsob života. Záleží im aj na rozvoji tradičných hodnôt ako rodina, medziľudská komunikácia či zodpovedný vzťah k životnému prostrediu.

Čo vás a vaše deti určite očarí?

Už pri vstupnej bráne máte akýsi zvláštny pocit, že vchádzate do iného storočia. Privítajú vás prví obyvatelia – kačky, husi, sliepky aj moriak. Z drevených domčekov v pozadí počuť čulý ruch.

Z kováčskej dielne ide cinkot a živo je aj u hrnčiara a rezbára. Zo zvieratiek tu stretnete asi všetko, čo k správnemu gazdovstvu patrí. Prasiatka, ovečky, koníky na ktorých si môžete zajazdiť, rybníky plné pstruhov. Deti sa môžu zahrať na drevenom ihrisku či na potoku.
Ak vám vyhladne, je tu pre vás bufet s domácimi špecialitami.


Na dvore žije všetko, čo k správnemu gazdovstvu patrí

Kedy môžeme prísť na návštevu?

Dedinka je otvorená pre verejnosť každú sobotu už tretiu jeseň. Prevádzka však nie je celoročná. V závislosti od počasia je otvorené od marca do novembra s výnimkou letných prázdnin.

Soboty v Abelande

Každú sobotu je pripravený pre návštevníkov zaujímavý program. Zostavili ho tak, aby rozvíjal tvorivosť detí aj dospelých. Okrem rôznych remeselných zručností je zameraný na rozvoj tradícií a ochranu prírody. V minulosti sa konali napríklad ukážky omietania stavieb hlinou, výroby sviečok či píšťaliek, deň koní, rozprávkový ples alebo ukážka stredovekej bitky.

Pozor! Abeland je miestom, kde sa ľahko zašpiníte, takže treba sa obliecť športovo. Ak si zoberiete kočík musíte rátať s tým, že terén nie je všade rovný a tiež sa vám asi nalepia nejaké šťastíčka na kolieska.

Pri vstupe môžete prispieť na chod dedinky dobrovoľným vstupným. Program na jeseň je veľmi bohatý tak treba prísť, vidieť a hlavne zažiť. Aktuálny program nájdete na www.abeland.sk

FOTO: AUTORI

Na Babywebe tiež nájdete:

Pozor na detské úrazy v lete!
Aj na dovolenke majte deti na očiach!
Čo pribaliť na výlet s bábätkom

11.10.2011 9:34| autor: Tomáš Ondrášek

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist