Rytieri a princezné alebo Rozdiely vo výchove chlapcov a dievčat

Už od narodenia (a často aj skôr, ak poznáme pohlavie očakávaného potomka už v tehotenstve) sa k chlapcom správame trochu inak ako k dievčatám. A nie je to len v tom, že chlapcom kúpime dupačky v modrej a dievčatkám v ružovej farbe.

Rôzne prístupy k chlapcom a dievčatám sa uplatňujú predovšetkým vo výchove, a to najskôr v rodine a neskôr aj v škole. Namieste je otázka, či chlapci a dievčatá potrebujú iný prístup a iný výchovný štýl, alebo či by sme aj vo výchove mali dôsledne uplatňovať rovnoprávnosť pohlaví. Zdá sa, že pravda bude niekde uprostred…

Nie sú rovnakí

Rozdiely medzi chlapcami a dievčatami nespočívajú len v tom, že dievčatá pri prebaľovaní cikajú pod seba a chlapci do výšky. Chlapci majú vyšší podiel svalovej hmoty a v ich krvnom obehu koluje vysoká hladina hormónu testosterónu. Preto bývajú chlapci fyzicky aktívnejší. Dievčatá sú zas odolnejšie a ich mozog rastie rýchlejšie.

Chlapci bývajú obratnejší, majú lepšie hĺbkové a priestorové videnie. Majú dobre vyvinuté abstraktné myslenie.

Dievčatá majú citlivejšiu chuť, hmat a lepšie počujú. Sú obratnejšie v komunikácii. Rýchlejšie sa naučia čítať a rýchlejšie spájajú slová do vety. Vyznačujú sa lepšou koordináciou jemných pohybov. Sú spoločensky vnímavejšie a majú vyššiu schopnosť vcítiť sa do druhých ľudí.

Lovci a zberačky

Počas vývoja ľudského druhu sa muži a ženy museli špecializovať na rôzne druhy práce. Muž využíval svoju fyzickú silu a obratnosť pri love. Vďaka tomu sa uňho vytvorilo dobre známe tunelové vnímanie, ktoré ženy občas privádza do šialenstva.

Muž vykonávajúci činnosť je úplne sústredený na to, čo robí, nevidí a nepočuje nič okolo seba. Naproti tomu žena, ktorá po tisícročia udržiavala oheň, starala sa o deti, varila, udržiavala odevy v čistote a ešte k tomu stačila sledovať, či v jej zornom uhle nerastie niečo na jedenie, sa naučila všímať si viac detaily a venovať sa viacerým činnostiam zároveň.

Neznamená to, že ženy, teda aj malé dievčatá, nie sú schopné zamerať sa na cieľ alebo že by sme od synov nemali požadovať, aby dokázali pozbierať rozhádzané hračky zo zeme. Len by sme mali rešpektovať, že chlapci sú všeobecne úspešnejší v činnostiach, ktoré vyžadujú nárazový výdaj energie, zatiaľ čo dievčatá sú vytrvalejšie a menej impulzívne.

Chlapci neplačú?

Hoci sa genderové stereotypy do istej miery vytvorili práve na základe týchto opísaných rozdielov medzi pohlaviami, musíme si uvedomiť, že mnohé z nich majú svoje korene v časoch, keď boli ženy považované nielen za slabšie, ale aj intelektuálne a spoločensky menej hodnotné pohlavie. A muži boli zasa vďaka svojej „nadradenej“ pozícii vychovávaní chladne, s prehnaným dôrazom na disciplínu.

Fakt, že sa týmto nebezpečným stereotypom nedokážeme ubrániť ani v dvadsiatom prvom storočí, ilustruje skutočnosť, že dievčatá bývajú aj dnes podceňované a dobré výkony sa u nich pripisujú skôr vonkajším podmienkam, zatiaľ čo u chlapcov sú výsledkom ich šikovnosti.

Od dievčat sa očakáva, že budú pokojnejšie, zatiaľ čo chlapcom sa skôr tolerujú drobné nezbedy. Na druhej strane sa však dievčatám už od narodenia dostáva viac nežností a maznania a sú vedené k tomu, aby vyjadrovali svoje city.

Pri výchove by sme sa týchto škodlivých stereotypov mali vyvarovať a, naopak, deti povzbudzovať, aby robili aj také veci, ktoré pre ne nie sú „vhodné“. Dievčatám prospeje, keď sa budú môcť zafúľať v blate a loziť po stromoch, a chlapci zasa nikdy nie sú dosť veľkí na to, aby sa nemohli pomaznať s mamou.

Čítajte tiež:

Iný prístup

Rozdiely medzi chlapcami a dievčatami by sme mali rešpektovať a chápať ich. Zároveň by sme sa však mali vyhnúť lipnutiu na tradičných rolách jednotlivých pohlaví.

Všeobecne sa napríklad predpokladá, že dievčatá inklinujú k humanitným odborom a chlapci k matematicko-fyzikálnym disciplínam. Ukázalo sa však, že dievčatá sa matematiku lepšie učia na praktických úlohách, zatiaľ čo chlapcom viac vyhovujú klasické slovné úlohy. Dievčatá teda nie sú v matematike všeobecne horšie, potrebujú len iný prístup.

V prípade niektorých predmetov sa dokonca osvedčila oddelená výučba chlapcov a dievčat. Väčšinou sa to týka práve technických odborov, kde sa dievčatá cítia neisté a boja sa urobiť chybu, aby neboli terčom posmechu.

Podporujte ich, aby boli také, aké sú

Najlepšie, čo môžeme ako rodičia pre svoje deti urobiť, je nechať ich, aby boli samy sebou. Podporovať ich, aby rozvinuli svoj potenciál.

Chlapci si potrebujú vybiť energiu a nútiť ich, aby česali bábiky, keď sa chcú biť drevenými mečmi, nie je múdre. Zmyslom výchovy chlapcov nie je ich energiu potlačiť, ale, naopak, vhodne nasmerovať.

Dievčatá by zas mali dostať priestor na objavovanie svojej ženskosti. To však neznamená, že sa majú od útleho detstva držať v kuchyni a že po spoločnom nákupe s mamou nemôžu ísť na lekciu karate.

Každé dieťa je jedinečná individualita. A v každom z nás je určitý pomer ženského a mužského. Nič neplatí absolútne a pre všetkých. Snažte sa pochopiť svoje deti a ich potreby. Veďte ich k tomu, že môžu zvládnuť, čokoľvek budú chcieť – akurát že malí rytieri prídu do cieľa trochu inou cestou ako malé princezné. Ani jedna z tých ciest nie je horšia či lepšia. Muži a ženy sa predsa vzájomne dopĺňajú – a ak majú spolu tvoriť jeden celok, bola by škoda, keby obe jeho polovice boli úplne identické.

12.12.2018 3:50| autor: Gaurí Chrastilová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist