Tripple test – strašiak alebo pomocník?

V 16. týždni tehotenstva podstúpi každá budúca mamička odber krvi na takzvaný tripple test. Ten dokáže odhaliť riziko, že by bábätko mohlo byť postihnuté. Na prvý pohľad jednoduché a jasné. Na druhý pohľad však plno stresu, obáv a neporozumenia medzi matkami a lekármi.

„V tehotenstve mi tripple test dopadol zle. Doktor mi povedal, že bábätko bude možno postihnuté. Preplakala som tri dni, tak veľmi som sa oň bála. Týždeň čakania na odber plodovej vody a ďalší týždeň na predbežné výsledky. Niekoľko prebdených nocí. Cítila som pohyby bábätka a vôbec som si nevedela predstaviť, že by som oň mala teraz prísť. Nakoniec bolo všetko v poriadku. Malá sa narodila úplne zdravá. Nikdy to však už nechcem zažiť znova.“

Podobnými scenármi sa to v internetových diskusiách mamičiek len tak hemží. Našli by sa však aj iné reakcie. Od matiek, ktorým tripple test a následné vyšetrenia umožnili rozhodnúť sa, či chcú a majú silu vychovávať postihnuté dieťa. Takých reakcií je oveľa menej, možno aj preto, že si matky svoju bolesť zo straty dieťaťa ukrývajú v sebe. A tiež preto, že takýchto matiek je oveľa menej.

S tripple testom je to ako v prípade všetkého, čo nie je tak úplne čiernobiele. Tiež by sa naň s trochou zveličenia dalo celkom trefne použiť známe porekadlo „dobrý sluha, ale zlý pán“. To napokon platí aj o množstve ďalších vyšetrení. Možno je to jednoducho daň za pokrok dnešnej medicíny – predtým možnosť takéhoto vyšetrenia neexistovala, a teda ani možnosť voľby.

Výsledok ukáže riziko

Čo tripple test presne znamená? V 16. týždni tehotenstva odoberú nastávajúcej matke krv, z ktorej v laboratóriu zistia hladinu troch látok: AFP, HCG a E3. Sú to látky vyskytujúce sa v krvi matky iba v tehotenstve a ich hladina sa v priebehu gravidity mení. Zistilo sa, že matky, ktoré čakali plod s nejakým postihnutím, mali hladiny týchto troch látok výrazne odlišné.

Testované hodnoty sa porovnajú s normálnym stavom a z toho vyplynie prípadné riziko. Práve to riziko, ktoré dokáže poriadne vydesiť. Ale pozor! Treba si uvedomiť, že zlý výsledok neznamená postihnuté dieťa. Ide len o riziko. Ak napríklad lekár oznámi, že plod má riziko 1:100 postihnutia Downovým syndrómom, šanca, že bábätko syndróm skutočne má, je „iba“ 1-percentná. A to znie určite povzbudivejšie.

Pretože sa hladiny sledovaných látok v priebehu tehotenstva menia, treba presne určiť trvanie tehotenstva, aby nedošlo k vypočítaniu falošne pozitívneho výsledku. Falošne pozitívny výsledok znamená, že tripple test ukáže riziko postihnutia bábätka, no bábätko je v skutočnosti zdravé.

Obávaná amniocentéza

Žene, ktorá má rizikový výsledok tripple testu, lekári odporučia amniocentézu, čiže odber plodovej vody. Aj toto vyšetrenie patrí k tým, o ktorých sa na internete intenzívne diskutuje.

Mamička Jana v internetovej diskusii píše: „Chcela by som upokojiť všetky nastávajúce mamičky. Odber plodovej vody som podstúpila vo štvrtok a v piatok už boli prvé výsledky na Downov syndróm. Riziko bolo podľa krvných výsledkov 1 zo 75. Strach bol neopísateľný, ale Downov syndróm bol podľa prvých výsledkov úplne vylúčený. Úľava bola obrovská! Všetkým, ktorí sa boja podstúpiť odber plodovej vody, by som chcela dodať odvahu.

Pred samotným odberom som bola dosť roztrasená, ale nie je to také zlé. Proste to pichne, cítite nepríjemný tlak a je to! Teraz dodržiavam pokojný režim a verím, že odber nepriniesol žiadne komplikácie. Každopádne to za tú úľavu stojí!“

Otecko Peter má opačný názor: „Máme s manželkou dve krásne zdravé deti, u oboch bola vysoká pravdepodobnosť Downovho syndrómu. U druhého dievčatka vyšiel tripple test dokonca 1:30. Od začiatku sme boli rozhodnutí, že dieťatko donosíme. Žena sa tak rozhodla a ja ju za to obdivujem. Amniocentézu odmietla. Čím menej testov, tým menej stresu. To, že dieťatko bude stopercentne zdravé, vám nikto nezaručí ani hodinu pred pôrodom. To riziko proste patrí k životu.“

Prečítajte si tiež:

Rizikové tehotenstvá
Tehotenské ochorenie – Gestóza

Matky sa pri amniocentéze boja narušenia pokojného azylu bábätka. Obávajú sa, že sa tým ublíži dieťatku, že odobraná plodová voda bude chýbať, že obal okolo bábätka nebude v mieste vpichu pevný a dôjde k potratu. Tieto obavy sú síce úplne pochopiteľné, ale celkom zbytočné.

Ihla na uskutočnenie amniocentézy je veľmi tenká, vpich je kontrolovaný ultrazvukom, k poraneniu bábätka dôjsť nemôže. Odobranej plodovej vody je vzhľadom na jej celkové množstvo veľmi málo a veľmi rýchlo sa doplní. Obávané 1-percentné riziko potratu je značne nadhodnotené a navyše príčina potrateného tehotenstva po amniocentéze je s najväčšou pravdepodobnosťou niekde inde.

Čo sa týka samotného laboratórneho vyšetrenia: plodová voda obsahuje bunky bábätka, tie sa v laboratóriu namnožia a následne sa geneticky vyšetria. Práve preto trvá vyšetrenie plodovej vody tak dlho, väčšinou dva týždne. Nie je to zbytočné trápenie matiek, treba získať dostatočné množstvo buniek, aby bol výsledok vyšetrenia jednoznačný.

Čítajte aj:

Umelé prerušenie tehotenstva zo zdravotných dôvodov
Rh-faktor a Rh-inkompatibilita

Mnohé centrá a nemocnice už dnes disponujú možnosťou získať predbežné výsledky pre najčastejšie syndrómy prakticky do druhého dňa. To je určite vítaná úľava pre vystresovaných rodičov. A ešte jedna podstatná informácia: tripple test ani amniocentéza nie sú povinné, môžete ich odmietnuť.

Amniocentézu lekár odporúča aj na základe výsledku veľkého kontrolného ultrazvuku, ktorý sa robí približne v 20. týždni tehotenstva. Gynekológ kontroluje všetky hlavné orgány v tele bábätka, končatiny, chrbticu, hlavičku, srdcovú frekvenciu atď.

Okolo ultrazvuku sa taký rozruch ako okolo tripple testu nerobí. Najskôr preto, že je to neinvazívne vyšetrenie, mamičky sa tešia, že uvidia svoje bábätko, väčšinou už vidno aj pohlavie bábätka. Aj ultrazvuk pritom môže ukázať nejasnosti, keď lekár odporučí odber plodovej vody, a nakoniec je všetko v poriadku. V prípade, že sa dokáže postihnutie dieťaťa, všeobecne platí, že potrat sa dá vykonať do 24. týždňa tehotenstva, samozrejme, iba z lekárskej indikácie.

Testovanie v prvom trimestri

Počas posledných rokov sa u nás rozšírila možnosť testovania v prvom trimestri. Systém vyšetrení sa nazýva kombinovaný test a môže byť alternatívou tripple testu. V 10. týždni matke odoberú krv, z ktorej sa sledujú iba dve hodnoty (PAPP-A a bHCG). V 12. týždni nasleduje ultrazvukové vyšetrenie.

Sleduje sa hlavne takzvaná nuchálna translucencia (v lekárskej správe bude napísané NT), čo je hrúbka záhlavia bábätka. Plody s najčastejšími syndrómami majú hodnoty NT veľmi vysoké. Sleduje sa aj prítomnosť nosovej kostičky, uhol tváre a ďalšie.

Ultrazvuk by však mal robiť gynekológ, ktorý prešiel špeciálnym školením. Výhodou kombinovaného testu je menšie percento falošne pozitívnych výsledkov oproti tripple testu. Tiež možnosť, že sa ženy dozvedia výsledok už na konci prvej tretiny tehotenstva, je pre mnohé prijateľnejšia. Pre potvrdenie či vylúčenie podozrenia sa však v tomto období neodporúča uskutočňovať odber plodovej vody.

V 12. týždni je jej málo a odoberanie množstva dostatočného na získanie jasného výsledku by mohlo vyvíjajúci sa plod ohroziť. Odoberajú sa preto takzvané choriové klky, základ budúcej placenty. To je oproti amniocentéze omnoho náročnejší výkon, a to ako pre matku, tak aj pre lekára. Udáva sa aj väčšia rizikovosť. Je znova len na matke, aby sa rozhodla, o aké vyšetrenie má záujem a či by v prípade nejasného výsledku ultrazvuku podstúpila odber choriových klkov.

Na Babywebe tiež nájdete:

Neriešim, či budem mať postihnuté dieťa
Záhady mačacej choroby
Trombóza znamená nebezpečenstvo pre ženu a jej plod

28.8.2014 12:10| autor: RNDr. Anna Mészárosová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist