Z denníčka obéznej Terezky (5): S pravdou von

MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! Aké úskalia musí prekonať nielen Terezka, ale aj celá jej rodina, aby si dokázali udržať zdravé stravovanie? Najväčšie nebezpečenstvo prichádza paradoxne od najbližších priateľov.

Postupne sme sa naučili zaobchádzať s maškrtami, nakoniec sme sa prispôsobili všetci. Začali sme dosahovať prvé úspechy, Terezke síce kilogramy neubúdali, ale ako rástla, tak v pomere k svojej výške vlastne chudla.

Úskalia, s ktorými sme sa museli vyrovnávať, však stále číhali na každom rohu. Keď sme šli s deťmi do parku, ešte sa to dalo. Jednoducho sme počítali s tým, že Terezka bude chcieť zmrzlinu, keď ju majú ostatní, že bude chcieť bonbón, keď sa o ne ostatní delia. Fajn, Terezka dostala svoj prídel vonku s ostatnými a potom už nebolo nič ďalšie.

Horšie bolo, keď k nám prišla návšteva. Dobrým zvykom býva priniesť nejakú pochúťku. A na deti sa, samozrejme, nezabúda. Každý si dokáže predstaviť, čo to „pochúťka“ znamená. Spravidla čokoláda, tortičky, zmrzlina, tyčinky, čipsy. Nechceli sme, samozrejme, priateľov (príbuzných, známych…) uraziť alebo dať najavo, že v tomto prípade to nie je najvhodnejší darček…

Spočiatku sme si vraveli, že jeden raz sa nič nestane. Máme však dosť priateľov, radi sa stretávame a spoločne trávime čas. Čoskoro sme zistili, že nám niekoľko všedných dní so zdravou stravou môže úplne pokaziť niekoľko spoločensky strávených víkendov.

Máme jej začať pred všetkými niektoré jedlá zakazovať? To nie! Vnímala by to ako obrovskú nespravodlivosť. Museli sme vyjsť s pravdou von. No ako na to? Jednoducho priznať, že Terezka má kilá navyše (nebudeme predsa hovoriť, že je „tučná“ alebo „obézna“). Tým však len upozorníme všetkých (vrátane detí) na to, že Terezka má nejaký problém, a postavíme ju takpovediac „mimo hry“. Terezka je však predsa zdravé dievčatko!

Prečítajte si:

Z denníčka obéznej Terezky (1)
Z denníčka obéznej Terezky (2)
Z denníčka obéznej Terezky (3)
Z denníčka obéznej Terezky (4): Nerovný boj

Skúsili sme to trochu inak. Pri najbližšom stretnutí na „našej domácej pôde“ sme síce nakúpili obvyklé dobroty, na ktoré boli všetci zvyknutí, ale v trochu menšom množstve. Namiesto toho sa na stole objavila misa s nakrájanými rôznymi druhmi ovocia. Niekde som našla recept na tvarohovú tortu s ovocím, a tak som ju vyskúšala. Inokedy sme kúpili formičky a vyrobili pre deti zmrzlinu z rozmixovanej ovocnej drene. Spočiatku sme sa, samozrejme, báli, že budeme vyzerať ako blázni. Alebo že zdravšie varianty zostanú ležať na stole…

A viete, že nie? Nakoniec sa to celkom ujalo. Zmrzlina z formičky totiž môže byť zábavnejšia ako kupovaná balená zmrzlina, nazdobený jahodový kokteil zas vyzerá lepšie ako limonáda vo fľaši. Postupne sa medzi priateľmi stala príprava nejakej zdravšej dobroty tak trochu hrou.

Sami sme boli prekvapení, koľko výborných receptov sa dá na zdravšie maškrtenie objaviť! A ich príprava nemusí byť vôbec časovo náročná.

Terezkina rodina si želala zostať v anonymite. Na Babywebe však môžete sledovať postupné kroky k zmenám, ktoré by mali Terezke dopomôcť k tomu, aby sa dostala z područia nepríjemnej, ale vytrvalej dámy nazývanej obezita. Ako sa im bude dariť ďalej? Čo na súčasný jedálny lístok povie nutričná terapeutka?

Sledujte jej príbeh a projekt MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! – každý štvrtok na Babywebe.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo robiť, keď dieťa nechce jesť?
Ovocné príkrmy a kaše
Deti priberajú, naše návyky však veľmi nemeníme!

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist