Kontrolný ultrazvuk v treťom mesiaci: štandard alebo nadštandard?

Prvá možnosť skontrolovať rastúce bábätko, či sa vyvíja správne, je na konci tretieho mesiaca. Podrobná ultrazvuková kontrola je súčasťou takzvaného kombinovaného testu. Ide o pomerne novú možnosť testovania. Čo môže test ponúknuť nastávajúcej mamičke a stojí za to ho podstúpiť?

Čo znamená kombinovaný test?

Kombinovaný test sa u nás robí len pár rokov. Preto nie je všade štandardom a v niektorých prípadoch za ním treba cestovať do väčších miest. Niektoré matky sa o teste dozvedia neskoro a potom ich mrzí, že o ňom nevedeli skôr, pretože by ho rady podstúpili.

Čo presne kombinovaný test prináša a je vôbec potrebný? Pre matku znamená kombinovaný test vyšetrenie ultrazvukom a odber krvi. Test je zameraný na závažné vrodené chyby bábätka a na najčastejšie syndrómy. Bábätko má v čase testovania asi deväť centimetrov a základné štruktúry sú už na ultrazvuku rozpoznateľné. Citlivosť kombinovaného testu je pomerne vysoká, ale rovnako ako pri iných testoch nemôže byť stopercentná. Aj tu sa môžu objaviť falošne negatívne i falošne pozitívne výsledky.

Kedy a čo sa sleduje?

V desiatom týždni tehotenstva odoberú matke krv, z ktorej v laboratóriu zmerajú hodnoty dvoch látok. Ide o takzvané PAPP – A a free BetaHCG. Hladiny týchto látok by sa mali v desiatom týždni pohybovať v určitom rozmedzí. Hodnoty výrazne odlišné od tohto normálu značia, že by s plodom nemuselo byť všetko v poriadku.

V dvanástom týždni tehotenstva urobí lekár ultrazvuk zameraný na niektoré konkrétne miery a štruktúry v tele bábätka. Meria sa hlavne takzvané prejasnenie šije (skratka NT) a prítomnosť nosovej kosti plus ďalšie ukazovatele. Vysoká hodnota NT a neprítomnosť nosovej kosti poukazujú na riziko Downovho syndrómu alebo iných syndrómov u bábätka.

Čo znamená výsledok?

Zo všetkých zistených hodnôt je potom spočítané výsledné riziko postihnutia bábätka. Dobrý výsledok znamená, že všetky sledované hodnoty sú v norme a riziko postihnutia bábätka je minimálne.

V správe nájdete napríklad riziko Downovho syndrómu 1/25 000. Teda úplne laicky povedané, čím väčšie číslo za lomkou, tým lepšie. Dá sa povedať, že dieťa je z hľadiska sledovaných porúch pravdepodobne úplne v poriadku a matka môže byť pokojná. Aj tak sa však odporúča podstúpiť ďalšie testy v nasledujúcom trimestri, pretože sú zamerané na iné chyby.

Čo v prípade, ak výsledky dopadnú zle?

Lekár spozornie pri riziku väčšom ako 1/100. Tu už existuje vážnejšie podozrenie, že bábätko môže trpieť nejakým syndrómom. No pozor, zatiaľ ide iba o riziko, konkrétne 1/100 znamená jednopercentnú pravdepodobnosť, že dieťa syndróm skutočne má. Opatrnosť je však namieste, a preto lekár odporučí ďalšie vyšetrenie.

Na overenie rizika, teda či je bábätko zdravé, alebo nie, je nutné získať tkanivo bábätka. V prvom trimestri je však nevhodné odoberať plodovú vodu, dieťatko by po odbere mohlo trpieť jej nedostatkom, odoberajú sa preto choriové klky. Je to vlastne vyvíjajúca sa placenta a geneticky sú choriové klky zhodné s plodom.

Odber choriových klkov

Až doposiaľ sa kombinovaný test zdal ako úžasný variant nepopulárneho tripple testu v ranom štádiu tehotenstva, teraz sa však ukazuje aj jedna jeho nevýhoda.

Odber chloriových klkov (alebo CVS) je v porovnaní s odberom plodovej vody oveľa náročnejší ako pre lekára, tak aj pre pacientku. Aj tento odber sa robí cez brušnú stenu, ale je pre pacientku bolestivejší a nepríjemnejší ako odber plodovej vody, mierne rizikovejší je aj pre plod. Takže pri rozhodovaní, či podstúpiť kombinovaný test, alebo nie, zvážte, či by ste v prípade pozitívneho výsledku podstúpili odber chloriových klkov. Ak nie, museli by ste čakať ešte niekoľko týždňov, kým by bolo možné odobrať plodovú vodu.

Prečítajte si tiež:

Ako sa objednať na kombinovaný test?

Na väčšinu pracovísk, kde sa kombinovaný test robí, budete potrebovať odporúčanie od gynekológa. V súčasnosti vám gynekológ odporúčanie pravdepodobne vystaví sám a kombinovaný test vám odporučí. Ak sa tak náhodou nestane, požiadajte oň.

Treba myslieť na to, že čakacie lehoty môžu byť dlhšie a test sa musí robiť v presne stanovených týždňoch tehotenstva, aby sa zabránilo falošne pozitívnym výsledkom. Najlepšie je preto zaujímať sa o test hneď v začiatkoch tehotenstva. Treba pamätať aj na fakt, že testy by malo robiť akreditované pracovisko, pretože ultrazvuk je spojený s množstvom zložitých meraní.

Prečo podstúpiť kombinovaný test?

Hlavný prínos testov v prvom trimestri spočíva predovšetkým v skorom odhalení vážnych vývojových porúch bábätka. Jeho veľkou výhodou je nesporne vysoká citlivosť. Práve preto sú testy v prvom trimestri u mamičiek oveľa obľúbenejšie.
Kombinovaný test by určite mali zvážiť všetky staršie mamičky, u ktorých riziko vzniku vývojových porúch u dieťatka rastie. A rozhodne je neoceniteľným pomocníkom pre rodiny, ktoré vedia, že sa u nich vyskytla nejaká vrodená vývojová porucha alebo v rodine hrozí výskyt nejakej vrodenej choroby.

Včasná diagnostika im môže veľmi pomôcť a poskytnúť množstvo následných vyšetrení. Kombinovaný test však bude určite preferovať aj každá matka, ktorá má rada istotu a chce mať všetko pod kontrolou.

28.8.2015 1:23| autor: RNDr. Anna Mészárosová

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist