Z denníčka obéznej Terezky (7): Športovo za bielou paňou

MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! Polovica prázdnin je za nami. Leto prirodzene vyzýva na aktivity a ani rodina Terezky nezaháľa. Čo všetko už vyskúšali a prečo sa vydali za bielou paňou?

Boli sme celkom športová rodina. Chodili sme sa bicyklovať, lozili po horách, lyžovali. Mali sme dojem, že to tak funguje stále. Niečo sa však predsa len zmenilo. S pribúdajúcimi rokmi a s narastajúcimi pracovnými úlohami síce občas niekam vyrazíme, ale zďaleka nie pravidelne. Uvedomili sme si, že Terezku by sme mali k nejakému športu a pohybu „pritiahnuť“.

Zatiaľ síce chodí do škôlky, kde trávi pomerne veľa času vonku, to však nebude trvať naveky.

Aký šport jej však vybrať? Na čo sa bude hodiť? A sadne jej vôbec nejaký? Alebo vyskúšať rôzne športy? Dospeli sme k názoru, že Terezka by mala vyskúšať skutočne takmer všetko, čo sa dá. Po prvé si bude môcť lepšie vybrať, čomu by sa chcela v budúcnosti venovať, po druhé (a to je podľa nás ešte oveľa cennejšie) získa základy rôznych športov a pohyb pre ňu bude v budúcnosti úplne normálnou a prirodzenou činnosťou.

Začali sme „domácim“ skúšaním. „Oprášili“ sme bicykle, rakety a lopty. Našťastie, Terezkin starší brat hrá futbal. Terezka sa v ňom vidí a chce byť ako on. Vo voľných chvíľach skúšame všetko možné… futbal v záhrade medzi stromami (hrať musia všetci), soft tenis, beach ball atď. Samozrejme, vzhľadom na Terezkin vek a jej neskúsenosť je cieľovou métou loptičku trafiť a trochu sa to naučiť… Zapojili sme sa všetci a verte alebo nie, je to celkom zábavné.

Prečítajte si:

Z denníčka obéznej Terezky (1)
Z denníčka obéznej Terezky (2)
Z denníčka obéznej Terezky (3)
Z denníčka obéznej Terezky (4): Nerovný boj
Z denníčka obéznej Terezky (5): S pravdou von
Z denníčka obéznej Terezky (6): Nástrahy leta

Keď pri našom výlete vyrážame na hrad, nenazývame to, samozrejme, túrou alebo pochodom. Na začiatku cesty je pre Terezku predstava hradu a hradných lákadiel príliš vzdialená a z jej pohľadu by asi nestála za útrapy cesty. A, prirodzene, nezaujíma ju ani počet našliapaných kilometrov či spálených kalórií. Aby to pre ňu bolo lákavé a zaujímavé, mierime na výpravu po stopách bielej panej a po ceste musíme splniť rôzne drobné úlohy (napríklad hod šiškou, nájsť studničku, hubu…).

Čo všetko sme ešte vyskúšali? Samozrejme, učíme Terezku plávať (dáme na jeseň vedieť, či sa nám to podarilo), požičali sme si od známych in-line korčule, ja som si zaspomínala na skákanie cez gumu. Neviem, asi som si na mnohé aktivity teraz nespomenula. Na druhej strane budeme všetci vďační za vaše skúsenosti a tipy na hry, súťaže a výlety spojené s pohybom.

Terezkina rodina si želala zostať v anonymite. Na Babywebe však môžete sledovať postupné kroky k zmenám, ktoré by mali Terezke dopomôcť k tomu, aby sa dostala z područia nepríjemnej, ale vytrvalej dámy nazývanej obezita. Ako sa im bude dariť ďalej? Čo na súčasný jedálny lístok povie nutričná terapeutka?
Sledujte jej príbeh a projekt MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! – každý štvrtok na Babywebe.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo je hra?
Plávanie malých detí nie je žiadna veda
Nechcete mať obézne dieťa? Vieme, ako na to

Viac o téme: aktivitypohyb

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist