Z denníčka obéznej Terezky (11): Ako zvládneme advent a Vianoce?

MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! Advent je tu! S oboma deťmi sa veľmi tešíme, no zároveň máme obavy. Ako zvládneme nápor vianočných sviatkov?

Ako sme už písali minule, už dlhší čas sa radíme, pýtame a pomaly začínajú dozrievať prvé nápady. Mikuláš deťom vždy nadelil záplavu sladkostí, čokolád, orieškov, samozrejme, aj ovocie (vždy sme pridali aj nejaký ten zemiak). A, poznáte to, nielen my sme chceli deťom urobiť radosť. Keď sa k tomu pridali ešte nádielky od babičiek… čo s tým?

Po prvé, obom deťom musíme dať rovnako, brat nemôže dostať čokoládu a Terezka ovocie. Po druhé, ak obidvaja dostanú len ovocie, nebudú sklamaní?

Riešenie sme, dúfajme, našli. Adventný kalendár s malou čokoládkou na každý deň do Vianoc hádam neublíži. Okrem toho sme šikovné babičky poverili malou úlohou. Pre obe deti ušili kalendár s vreckami (dá sa povedať, že sme tým zabili dve muchy jednou ranou. Máme praktické vrecúška na drobnosti a babičky majú zaslúžený pocit, že niečo pekné na Mikuláša vytvorili, a netrvajú na nákupe sladkostí). Do každého vrecka vložíme nejakú maličkosť, ktorá by deti mohla potešiť – pre Terezku nejakú sponku do vlasov, gumičku, nejakú drobnosť pre bábiku, obrázok, samolepku a podobne.

Terezkinmu bračekovi, samozrejme, skôr malé autíčko, dopravnú značku do Lega a tiež obrázky, samolepky zvieratiek do albumu. Keď sme to spočítali, cena nakoniec nebude vyššia ako cena obvyklých sladkostí. Dúfame, že tým deťom urobíme radosť a na maškrty si ani nespomenú. Tak, mikulášsku nádielku máme prichystanú, a čo na Vianoce?

So štedrovečernou večerou si hlavu nelámeme, šalát deti aj tak odmietajú, od malička teda okrem šalátu robíme aj zemiakovú kašu. A vysmážaného kapra sa sotva dotknú.

Prečítajte si:

Z denníčka obéznej Terezky (1)
Z denníčka obéznej Terezky (2)
Z denníčka obéznej Terezky (3)
Z denníčka obéznej Terezky (4): Nerovný boj
Z denníčka obéznej Terezky (5): S pravdou von
Z denníčka obéznej Terezky (6): Nástrahy leta
Z denníčka obéznej Terezky (7): Športovo za bielou paňou
Z denníčka obéznej Terezky (8): Ako zostať v pohybe?
Z denníčka obéznej Terezky (9): Pozor na vavríny!
Z denníčka obéznej Terezky (10): Tanečná súťaž

Otázka však znie: Piecť či nepiecť?

Bez pečených dobrôt si Vianoce nedokážeme predstaviť! Ako však zabrániť tomu, aby deti neustále nepojedali koláče z tácky, ktorú mávame celý čas položenú na stole? Rady sme dostali v podstate dve, prvá znie – nepiecť, druhá – upiecť, ale v menšom množstve ako zvyčajne (poznáte to, keď je napečené, všetci sú už sladkého prejedení, ale predsa je to vám to ľúto vyhodiť).

Koláčiky pripraviť len na malú tácku a počas štedrej večere ich zjesť. A čo s ďalšími zvyšnými cukrovinkami? Nech si Terezka pokojne zopár kúskov denne dá, no iba pri stole, v rámci jedného jedla (napríklad namiesto múčnika po obede alebo na raňajky). Rozhodli sme sa pre druhú možnosť, uvidíme, ako to dopadne.

Tiež budeme musieť deti nejako zabaviť. Počas vianočných prázdnin odpadajú všetky krúžky a do hôr na celý týždeň nepôjdeme. Navyše deti sa už tešia na rozprávky. Máme obavy, že budú iba polihovať pri televízore. Musíme vymyslieť nejaký program, do hôr si hádam na jeden-dva dni vyjdeme, mohli by sme zájsť na plaváreň, už hľadáme nejaké zábavné aktivity, pri ktorých budeme mať aspoň trochu pohybu. Dúfame, že bude aspoň mrznúť, aby sme sa mohli ísť korčuľovať. Uvidíme, ako to zvládneme a či hmotnosť udržíme.

Vám všetkým prajeme krásny, pokojný a šťastný adventný čas!

Terezkina rodina si želala zostať v anonymite. Na Babywebe však môžete sledovať postupné kroky k zmenám, ktoré by mali Terezke dopomôcť k tomu, aby sa dostala z područia nepríjemnej, ale vytrvalej dámy nazývanej obezita. Ako sa im bude dariť ďalej? Čo na súčasný jedálny lístok povie nutričná terapeutka?

Sledujte jej príbeh a projekt MAMI, POMOC, JA PRIBERÁM! – každý štvrtok na Babywebe.

Na Babywebe tiež nájdete:

Aká má byť detská strava
Majú vaše deti rady sladkosti?
Máte obézne dieťa?

Viac o téme: detikoláčeovocie

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist