Ach, tá štikútka

S príchodom novorodenca sa začínajú aj nové nepoznané problémy, ktoré trápia čerstvých rodičov. Medzi ne isto patrí aj štikútanie bábätka.

Drobec je najedený, dávate ho odgrgnúť a vtom to príde – silná a nezastaviteľná štikútka. Je to bežné alebo je štikútanie signálom, že niečo nie je v poriadku?

Prečo vzniká štikútka?

Názory odborníkov na príčiny vzniku novorodeneckej štikútky sa líšia. Zhodnú sa ale v tom, že je spôsobená ešte nedostatočne vyvinutým vnútorným svalstvom a to hlavne bránicou, ktorá sa postupne vyvíja aj po narodení.

Čkanie po jedle, a to aj niekoľko minút, je bežné aj u niekoľkomesačných dojčiat. Mnohé ženy môžu potvrdiť, že ich bábätká mávali štikútku už v maternici.
To, čo nás môže tešiť je, že štikútanie nespôsobuje bábätkám bolesť, ani im nie je nepríjemné. Trápenie však spôsobuje rodičom, ktorí sa nedokážu nečinne pozerať na natriasajúce sa telíčko.

Prečítajte si tiež:

• Bábätko je na svete. Čo by vás mohlo prekvapiť?

Štikútka ako varovný signál

Napriek tomu, že píšeme, že čkanie u novorodencov v spojení s jedlom je bežnou a neškodnou záležitosťou, existuje niekoľko iných dôvodov, kedy sa bábätku čká.

• Prejedenie. Ak je bábätko prejedené, potrava tlačí na bránicu, a to spôsobí čkanie. Pomôcť môže častejšie kŕmenie v menších množstvách, prípadne zaradenie prestávok na odgrgnutie počas jedenia.
• Chlad. Novorodenci zvyknú štikútať pri pocitoch chladu. Tu pomôže, ak ich oblečiete, či nasadíte aspoň čiapku.
• Gastroezofageálny reflux. Ak čkanie nesúvisí priamo s jedlom, môže ísť o tzv. reflux, kedy sa potrava vracia späť do pažeráka. Pri tomto podozrení, najmä ak ho sprevádza aj vracanie, informujte svojho pediatra.

Na Babywebe tiež nájdete:

Čo máme vedieť z predpôrodného kurzu?
Čo všetko dokáže novorodenec

Čo pomôže? Alebo babské rady

Jednoznačne najlepším liekom je čas. Štikútka zmizne sama, rovnako ako prišla. Ak vám však tie minúty prídu nekonečne dlhé, môžete vyskúšať niektorú z nižšie uvedených rád mamičiek a babičiek.
• Dajte dieťatku trošku napiť alebo potiahnuť párkrát z prsníka.
• Ponúknite bábätku cumeľ.
• Dajte mu pár kvapiek citrónu na jazyk.
• Položte dieťatko na ľavý bok.

Dúfame, že boj so štikútajúcim drobcom zvládnete čo najlepšie. Ak máte svoje zaručené rady na boj so štikútkou, budeme radi ak sa s nimi podelíte.

8.6.2018 3:25| autor: Eva Ondrášeková

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist