Sex po pôrode

Pôrod dieťaťa znamená pre ženu veľkú zmenu vo všetkých oblastiach života, sexuálnu oblasť nevynímajúc. Pôrod nielen priamo zasahuje do sexuality tým, že do určitej miery a na určitý čas poškodzuje pohlavné orgány, prináša aj veľkú zmenu v usporiadaní časových i hodnotových priorít. Ženy sa v sexualite líšia tak pred pôrodom, ako aj po pôrode. Jedna môže pociťovať sexuálnu túžbu hneď po návrate z pôrodnice a riešiť otázky typu „je sex počas šestonedelia bezpečný?“.

A inú ženu počas šestonedelia tieto otázky vôbec nezaujímajú a nepociťuje sexuálnu túžbu ani dlho po skončení šestonedelia.

Problematika, ktorú so sebou pôrod prináša

Čo sa dá všeobecne povedať o sexualite po pôrode? Vynára sa tu niekoľko problematických oblastí, ktoré do určitej miery rieši každá žena. Viete ako urýchliť hojenie ráno po operácií a po pôrode? Viac…

Ochabnuté svalstvo

Pôrod určite nikto z nás nepovažuje za chorobu, napriek tomu počas neho nastávajú malé a v niektorých prípadoch i veľké poškodenia (mikro- a makrotraumy). Oblasť panvového dna má množstvo nervov a počas pôrodu sa môžu poškodiť niektoré nervy, svaly a úpony. Je preto nevyhnutné po pôrode tieto partie rehabilitovať, rovnako ako sa to robí po akomkoľvek inom úraze.

Ženy, ktoré nepociťujú silnú sexuálnu túžbu, by možno považovali rehabilitačné cvičenia za zbytočné. Ibaže tu nejde iba o návrat do „sexuálnej“ kondície! Ochabnuté svalstvo panvového dna môže viesť k ďalším zdravotným komplikáciám. Dobre známou komplikáciou je inkontinencia, neschopnosť zadržiavať moč. Ochabnuté panvové svalstvo môže viesť aj k vzniku hemoroidov či rôznych gynekologických ťažkostí.

Svalstvo panvového dna sa dá rehabilitovať relatívne veľmi ľahko.

Odporúčame vám Kegelove cviky:

  • Prvá séria cvikov sa týka zvieračov okolo močovej trubice. Tréning robíme tak, že si predstavujeme, že chceme zadržať moč. Ak sa nám predstava nedarí, je možné počkať, kým príde skutočná potreba močiť, a potom pri močení skúšať najprv prúd moču zastaviť a potom opäť povoliť.
  • Druhá oblasť cvikov sa týka oblasti konečníka. Cviky sa robia pomocou zvierania a uvoľňovania zvieračov konečníka. 
  • Tretia oblasť sa týka vaginálneho vchodu. Táto oblasť je asi najnáročnejšia na predstavu, väčšinou pomáha masturbácia. Masturbácia je vhodná na obnovenie znecitlivených nervových ukončení. Ako nový začiatok sexuálneho života po pôrode je veľmi vhodná, pretože žena si dokáže regulovať stimuláciu. Partner pri sexuálnej stimulácii niekedy nedokáže dobre odhadnúť bolestivosť, spôsobenú možným pretrvávajúcim zranením.

Zvierania a uvoľňovanie svalov panvového dna vo všetkých troch oblastiach (v oblasti močovej trubice, vaginálneho vchodu a konečníka) sa dá precvičovať stále – postojačky, poležiačky, pri sedení i pri chôdzi. Opakujem, že to nie sú cvičenia, ktoré vedú iba k väčšej vzrušivosti. Rehabilitačné cvičenie panvového dna má liečebné i preventívne účinky. V neposlednom rade vedie aj k posilneniu dolnej polovice tela. Tú vplyvom civilizácie trvalo zanedbávame v porovnaní s hornou polovicou, ktorú zasa preťažujeme. Len tak na okraj, viete, že aktivácia panvového dna pomáha odstrániť aj chronické bolesti hlavy?

Biologicky podmienená rozdielnosť sexuálnej túžby

Do určité miery je rozdielnosť sexuálnej túžby pred pôrodom a po ňom daná biologicky. Hormón prolaktín, ktorý sa uvoľňuje počas dojčenia, sexuálnu túžbu tlmí. Aj rodidlá (pohlavné orgány) sa musia najprv zahojiť. Niektoré ženy navyše uvádzajú, že ich vagína je po pôrode väčšia alebo menej pružná, alebo že sa menej zvlhčuje. Časť týchto problémov sa dá odstrániť pomerne ľahko.

Zvlhčovanie sa dá nahradiť lubrikačnými gélmi a pružnosť sa do určitej miery dá ovplyvniť posilnením svalov panvového dna. Problém so zväčšením vagíny je zložitejší. Ak ide naozaj o zväčšenie a malú pružnosť, jedinou možnosťou je chirurgický zákrok. Vždy však treba starostlivo rozlíšiť, či nejde napríklad o nedostatočnú stimuláciu partnerom. Je nutné vylúčiť aj nedostatočnú citlivosť v dôsledku poranenia pri pôrode, pretože tá sa dá znova dosiahnuť práve uvedenými cvikmi a rehabilitáciou. Niekedy je príčina problému na strane muža, napríklad ak má erektilnú dysfunkciu (poruchu erekcie).

Čítajte tiež:

Psychosociálne podmienená rozdielnosť sexuálnej túžby

Sexualita ženy – rušivé myšlienky

Sexualita žien je všeobecne oveľa komplikovanejšia než mužská sexualita. Niektoré ženy majú biologicky vrodenú sexuálnu túžbu, ktorá neochabne ani po pôrode. Iné zas nie sú takto biologicky naprogramované a na to, aby sa sexuálne vzrušili, sa potrebujú kognitívne (myšlienkovo) preladiť. Aby napríklad erotickú stimuláciu mužom (pohládzanie, bozkávanie…) žena vnímala vzrušujúco, musí zabudnúť na nepatričné starosti.

Musí zahnať myšlienky na to, čo v tejto chvíli robí jej dieťa, či sa nedusí alebo nie je hladné, či ju nebude pohlavný styk bolieť. Mala by sa prestať zapodievať obavou, čo sa stane, keď jej počas sexu vytečie mlieko, alebo čo urobí, keď sa dieťa zobudí. Myšlienky sa jej môžu preháňať hlavou a potom je dosť ťažké sexuálne sa vzrušiť.

Aj telesne je žena po pôrode iná. Niekedy nemusí byť spokojná s kilogramami navyše, alebo sa možno trochu hanbí. Mužom väčšinou stačí erotický podnet a sú vzrušení. Na to, aby ho žena dokázala vnímať ako erotický, nestačí iba podnet samotný. Potrebuje sa preladiť emočne, z materskej lásky sa na chvíľu preniesť aj k láske k partnerovi. Je však nevyhnutné preladiť sa najmä kognitívne – myšlienkovo. Začať eroticky vnímať, myslieť, fantazírovať, celú svoju pozornosť venovať erotickému podnetu. Dokázať odohnať rušivé myšlienky a vrátiť sa späť k erotickým.

Problematika spojená s časom. Po pôrode sa páry často stretávajú s tým, že jednoducho nemajú na sex čas. Ženy bývajú nevyspaté, unavené, keď už dieťa spí, sú rady, že môžu spať tiež. Po určitý časový úsek je táto situácia normálna, dvojica sa musí so svojím novým tvorčekom najprv zžiť. Toto obdobie znamená aj nutnosť venovať sa opätovnému rozdeleniu povinností a preskupeniu voľného času.

Treba si uvedomiť, že dieťa by sa nemalo stať prioritou vášho manželstva či partnerstva. Partnerský vzťah treba chrániť, starať sa oň a sexualita k tomu neodmysliteľne patrí. Dieťa k svojmu zdravému vývoju nepotrebuje iba lásku matky a lásku otca, potrebuje cítiť aj lásku medzi nimi. Potom intuitívne chápe, že sa narodilo z lásky.

Keď nechce muž – Madonin komplex

Niektorým párom, keď muž asistoval pri pôrode, sa stáva, že na nejaký čas prestáva sexuálnu túžbu pociťovať muž. Niektoré pramene tento jav opisujú ako Madonin komplex. Ženu partner odrazu vníma iba ako rodičku a má problém pozerať sa na ňu ako na milenku.

Ak vychádzame z tradície, potom je pravda, že predtým muži k pôrodom nepatrili. Ibaže predtým žila komunita oveľa tesnejšie pri sebe a ženy mávali silné citové puto nielen k svojim mužom, ale aj k ženám svojej rodiny v tom najširšom slova zmysle. Teraz, keď sa pôrod inštitucionalizoval, je pre rodičky veľmi dôležité, aby pri sebe v cudzom prostredí nemocníc mali niekoho blízkeho. Otázkou zostáva, či sú všetci muži na asistenciu pri pôrode stavaní, či ich pôvodné biologické a tradičné usporiadanie nechránilo pred traumou.

Podobný problém nastáva aj v prípade dvojíc, keď jeden z partnerov vážne ochorie a druhý sa oňho stará. Je veľmi ťažké, keď sa má z opatrovateľa stať milenec a naopak. Ale podobne ako v iných problematických oblastiach i tu sa dá problém riešiť najmä vzájomnou komunikáciou o svojich potrebách, pocitoch, myšlienkach… Prečo je také dôležité znovu sa začať milovať? Sexualita je jednou zo štyroch oblastí párového spolužitia, kde sa pár musí naučiť vyjednávať a dospieť k určitému konsenzu, k určitej dohode či zhode.

Ďalšími oblasťami sú financie, trávenie voľného času a výchova detí. Mnoho dvojíc uvádza, že v ostatných troch oblastiach panuje úplná zhoda, len ten sex sa im trochu zadrháva… Takéto partnerstvo sa dá označiť ako vzťah, ktorý je „technicky“ v poriadku. Z „technickej“ stránky všetko funguje, existuje zhoda v relatívne menej emočne náročných témach.

Sexualitu nemôžeme redukovať iba na genito-genitálny styk (styk pohlavnými orgánmi). Je to zóna, ktorá zahŕňa celého človeka s jeho emóciami, náladami, túžbami a vášňami. Sexualita si vyžaduje intimitu. Intimita si vyžaduje lásku, túžbu deliť sa s tým najbližším o to najdôležitejšie, exkluzivitu – chuť prežívať niektoré témy výhradne s milovaným partnerom. Sexualita spája intímnosti fyzické i duševné. Vzájomné prežívanie pocitov, radosti i starostí k sexualite patrí.

4.3.2016 1:13| autor: Kateřina Hollá

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist